Στα χέρια της CIA οι υπολογιστές του Μπιν Λάντεν

19:15 5/5/2011 - Πηγή: 24wro

Πέντε υπολογιστές, δέκα σκληροί δίσκοι και 100 USΒ sticks και δίσκοι DVD...
βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν δεν αποδειχθεί χρυσωρυχείο για μας» δήλωσε ο Τζον ΜακΛάφλιν, πρώην υπαρχηγός της CIA.

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα βρούμε αναφορές για δυνητικούς
σχεδιασμούς. Πιθανότατα θα βρούμε κάτι για τους χρηματοδότες. Ενδέχεται να μάθουμε κάτι για τις σχέσεις που μπορεί να είχε ή να μην είχε με το Πακιστάν. Θα μάθουμε για τους βασικούς συνεργούς» δήλωσε στο CNN.

Θα χρειαστούν πάντως μήνες, ίσως και χρόνια, μέχρι τα δεδομένα να γίνουν φύλλο και φτερό από τους ειδικούς της CIA, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, του υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλων φορέων της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Συνήθως απαιτείται πολύς χρόνος για να ψάξει κανείς αυτά τα πράγματα» σχολίασε στο AFP ο Τζέιμς Λιούις, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ειδικεύεται στην ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο Μπιν Λάντεν έπαψε να βασίζεται στο Διαδίκτυο για τις επικοινωνίες του, και άρχισε να χρησιμοποιεί CD-ROM που μετέφεραν κούριερ.

Πράγματι, η έπαυλη του Αμπονταμπάτ όπου σκοτώθηκε ο νούμερο ένα καταζητούμενος δεν διέθετε σύνδεση στο Διαδίκτυο, ούτε καν τηλεφωνική γραμμή. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί βρήκαν τόσες φορητές μονάδες αποθήκευσης.

Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι η Αλ Κάιντα χρησιμοποιούσε κάποιου είδους κρυπτογράφηση για να προστατεύσει τα δεδομένα. Με τη βοήθεια ισχυρών υπολογιστών, πάντως, το κλειδί της κρυπτογράφησης είναι θέμα χρόνου να βρεθεί.

Για κάθε ενδεχόμενο, οι ειδικοί της αμερικανικής κυβέρνησης θα αναζητήσουν τυχόν «παγίδες» σχεδιασμένες να διαγράφουν τα δεδομένα, αφού πρώτα αποσυναρμολογήσουν όλο το υλικό.

«Υπάρχει ένα πρώτο στρώμα δεδομένων στο οποίο μπορεί να φτάσουν γρήγορα, μετά όμως υπάρχουν πρόσθετα στρώματα που μόνο μια λεπτομερής τεχνική ανάλυση θα μπορούσε να αποκαλύψει» εκτίμησε ο Τζέιμς Λιούις.

«Και δεν είναι μόνο τα ίδια τα δεδομένα, αλλά και διάφορα άλλα πράγματα που σχετίζονται με τα δεδομένα» επισήμανε ο ίδιος. «Πότε δημιουργήθηκε [το κάθε αρχείο]; Γράφτηκε στον ίδιο υπολογιστή; Υπάρχει κάτι που υποδεικνύει ότι προήλθε από κάπου αλλού;» διερωτήθηκε.
Keywords
Τυχαία Θέματα