Στα τυφλά 15.000 απολύσεις

00:02 8/2/2012 - Πηγή: 24wro

Στα τυφλά θα γίνουν οι 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που απαιτεί η τρόικα, με το υπουργείο...

Διοικητικής Μεταρρύθμισης να παραπέμπει το σύστημα αξιολόγησης σε επόμενη φάση και στο πλαίσιο ριζικού εξορθολογισμού του Δημοσίου.
Η ευθύνη για την επιλογή των υπηρεσιακών μονάδων ή εποπτευόμενων φορέων που θα καταργηθούν βαρύνει κάθε υπουργείο ξεχωριστά και μετά τον προσδιορισμό τους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση υπαλλήλων.
«Η σύμφωνη θέση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση
οριοθετεί και το πλαίσιο των κινήσεων για κάθε υπουργείο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας πως οι απολύσεις τέθηκαν για πρώτη φορά από την τρόικα στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο, η διαδικασία αφορά το σύνολο του Δημοσίου και συγκεκριμένα όλα τα υπουργεία, τους εποπτευόμενους φορείς, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου, ΔΕΚΟ, δήμους και περιφέρειες.
Η διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οριζόντια κριτήρια, όπως έγινε με το μέτρο της εφεδρείας, δεν σημαίνει ωστόσο ότι θα ληφθούν υπόψη ρητά προσδιορισμένα κριτήρια για την αξιολόγηση των υπαλλήλων αλλά απλώς ότι οι φορείς που θα επιλεγούν προς κατάργηση θα πρέπει να είναι άνευ αντικειμένου ή ζημιογόνοι.
Στελέχη του Δημοσίου προέκριναν δύο εναλλακτικές διαδικασίες που μπορεί να ακολουθηθούν για την κάλυψη του αριθμού των 15.000 απολύσεων, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν αναμένεται να γίνουν ατομικές αξιολογήσεις καθώς δεν υπάρχει χρόνος.
«Ενα υπουργείο το οποίο έχει πέντε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και κάποιες γραμματείες μπορεί να επιλέξει να καταργήσει ορισμένες από αυτές και να προχωρήσει σε απόλυση του συνόλου του προσωπικού τους» ανέφεραν, περιγράφοντας τη μία πιθανή διαδικασία.
Η δεύτερη διαδικασία που ενδέχεται να επιλεγεί είναι αντίστοιχη αυτής που ίσχυσε για φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα που συγχωνεύθηκαν ή καταργήθηκαν - όπως ο ΟΣΚ, το ΙΓΜΕ, ο ΟΔΔΥ κ.ά.
«Στην περίπτωση αυτή γίνεται η κατάργηση ή συγχώνευση μονάδων, το προσωπικό μεταφέρεται είτε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου είτε στον νέο φορέα και στη συνέχεια απολύεται ίσος αριθμός υπαλλήλων χαμηλών προσόντων», διευκρίνιζαν.
Με τον τρόπο αυτόν θα διασωθούν εξειδικευμένα στελέχη και θα απομακρυνθούν κυρίως εργαζόμενοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα και με τις σχετικές εισηγήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ.
«Χωρίς κριτήρια και διαδικασία υπάρχει κίνδυνος αυθαιρεσιών» τονίζει ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος, κάνοντας λόγο για δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως συνέβη και με την περίπτωση της εφεδρείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα