Στη Γαύδο παρακολουθούν τους δορυφόρους!

23:55 4/7/2011 - Πηγή: 24wro
Η παρακολούθηση των δορυφόρων αλτιμετρίας και η βαθμονόμηση τους… ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι τα δεδομένα που θα καταγραφούν...
είναι απολύτως ακριβή, είναι ο στόχος της ανάπτυξης τεσσάρων σταθμών μέτρησης σε όλο τον κόσμο. Ένας εξ αυτών έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην Γαύδο, με ευθύνη του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μάλιστα όπως δήλωσε ο καθηγητής του ιδρύματος Στέλιος Μερτίκας, στόχος είναι να ιδρυθεί και ένας παγκόσμιος σταθμός για τη βαθμονόμηση δορυφόρων αλτιμετρίας.

Όπως είπε
ο καθηγητής σήμερα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί παρακολούθησης δορυφόρων: «Ο πρώτος βρίσκεται έξω από το Λος Άντζελες σε μια πλατφόρμα πετρελαίου και λειτουργεί εδώ και 20 περίπου χρόνια από την ΝASA, ένας δεύτερος που λειτουργούν οι Γάλλοι του κέντρου διαστημικών ερευνών βρίσκεται στην Κορσική και ο τρίτος στην Ταζμανία. Ο τέταρτος είναι ο δικός μας, ο οποίος είναι εφάμιλλος και ίσως καλύτερος από πλευράς ακρίβειας, σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Μερτίκας ανέλυσε τις δυνατότητες του σταθμού της Γαύδου, οι οποίες είναι σημαντικές για την επιστημονική κοινότητα: «Ο σταθμός αυτός προβλέπει κατά κάποιο τρόπο πού είναι η στάθμη της θάλασσας τη στιγμή που περνάει ο δορυφόρος σε μια περίπου περιοχή 10 -20 χιλιόμετρα νότια της Γαύδου και προσπαθεί να προβλέψει με ακρίβεια εκατοστού το ποια είναι η στάθμη της θάλασσας για να μπορεί να ελέγξει αν ο δορυφόρος μετρά σωστά η όχι».

Μέσα από την παρακολούθηση των δορυφόρων επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη λειτουργία τους όσον αφορά τα δεδομένα που μεταδίδουν, τα οποία αφορούν την αλλαγή του κλίματος.

Η αξιοπιστία του σταθμού της Γαύδου έχει καθιερωθεί. Πρόκειται για σταθμό που χρησιμοποιείται ήδη για έλεγχο δυο δορυφόρων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία προκειμένου να παρακολουθεί και άλλους δορυφόρους.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού ανήκουν στο εργαστήριο γεωδαισίας και γεωπληροφορικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, η λειτουργία του συμπληρώνει ήδη 10 χρονιά ζωής, ενώ ήδη κατασκευάστηκε και ένας ηλεκτρονικός ανακλαστήρας (αναμεταδότης), που είναι ο μοναδικός στον κόσμο, με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος. Για το όργανο αυτό υπάρχει ενδιαφέρον από την ΝASA και από το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών της Γαλλίας. Το όργανο αυτό κατασκευάστηκε από ελληνικές εταιρείες.
Keywords
Τυχαία Θέματα