Στο κόκκινο περιφερειακά τμήματα αν γίνει επαναφορά της βάσης του 10

21:34 17/12/2012 - Πηγή: 24wro
Το σημαντικότερο εργαλείο για την αναδιάρθρωση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη φαίνεται να αποτελεί...
η επαναφορά της βάσης του 10 ως ελάχιστη προϋπόθεση για την εισαγωγή υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει ότι οι εισακτέοι των επόμενων εξετάσεων δε θα μειωθούν παρά την μεγάλη μείωση των σχολών από την εφαρμογή
του σχεδίου "Αθηνά" που ήδη βρίσκεται σε στάδιο συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Με αυτή την προοπτική, βέβαια, δε συμφωνούν οι διοικήσεις των σχολών καθώς τα εναπομείναντα τμήματα θα δεχθούν υπερβολικό αριθμό φοιτητών σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς να εξασφαλίζονται επιπλέον χρήματα για την λειτουργία τους ενώ και οι υποδομές τους δύσκολα θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Η επαναφορά της βάσης του 10 θα ενεργήσει με έμμεσο τρόπο στη μείωση των φοιτητών, κάτι που συνέβη και τις χρονιές που εφαρμόστηκε, με τα περιφερειακά τμήματα να "ξεμένουν" από πρωτοετείς φοιτητές. Ο υπουργός Κων. Αρβανιτόπουλος προσανατολίζεται στην επαναφορά της βάσης από το ερχόμενο έτος, τόσο γιατί το επιθυμούν οι διοικήσεις αρκετών ιδρυμάτων (σ.σ. του το πρότειναν πρόεδροι ΤΕΙ στις προηγούμενες συναντήσεις), όσο και για λόγους ουσίας, καθώς οι εισακτέοι με βαθμούς κάτω από τη βάση δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις σπουδές.

Η βάση του 10 είχε καθιερωθεί από τη Μαριέττα Γιαννάκου το 2006. Μέχρι το 2010, που την κατήργησε η Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, έμεναν κενές στα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια περίπου 15.000 θέσεις κάθε χρόνο, πάνω από 65.000 συνολικά.

Στις περασμένες εξετάσεις, περισσότεροι από τρεις στους δέκα υποψηφίους (34%) μπήκαν στα ΤΕΙ κυρίως, αλλά και σε ορισμένες σχολές ΑΕΙ, με βαθμολογία κάτω από τη βάση.
Keywords
Τυχαία Θέματα