Συμβουλές για ασφαλείς αγορές από το Διαδίκτυο

19:37 24/1/2013 - Πηγή: 24wro
Την έντονα αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων όπου πολλοί καταναλωτές πραγματοποιούν τις αγορές τους online...
παρατηρείται ότι ο αριθμός των επιθέσεων "phishing" και οι ηλεκτρονικές απάτες αυξάνονται.

Ο όρος "phishing" ξεκίνησε να αναφέρεται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει παραποιηθεί για να φανεί ότι προέρχεται από μια νόμιμη επιχείρηση ή οργανισμό με σκοπό να παρασύρει τον παραλήπτη να αποκαλύψει ευαίσθητα δεδομένα. Σήμερα ο όρος αυτός έχει επεκταθεί στα συνημμένα αρχεία και τα ενσωματωμένα links
των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στα μηνύματα SMS καθώς και στα μηνύματα των social media (Facebook, Twitter κ.λπ.).

Παρόλο που το phishing συνήθως σχετίζεται με οργανισμούς που πραγματοποιούνοικονομικές συναλλαγές (τράπεζες, Paypal, Ebay κ.λπ.) δεν είναι απαραίτητο ότι στοχεύει πάντοτε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων. Μάλιστα, πολλές φορές στόχος των επιθέσεων είναι η απόκτηση προσωπικών πληροφοριών για λόγους βιομηχανικής κατασκοπείας.

Καθώς οι ψηφιακές απειλές είναι πολλές, η ESET παρέχει χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους αγοραστές να αποφύγουν τους κινδύνους ενώ αναζητούν τις καλύτερες διαδικτυακές προσφορές για τα Χριστούγεννα.

• Πριν την αγορά: Βελτιώστε την προστασία του υπολογιστή σας, αναβαθμίζονταςκαι επιδιορθώνοντας τον browser σας, το λειτουργικό σας σύστημα καθώς και το Antivirus λογισμικό σας. Δημιουργήστε μία διεύθυνση email ειδικά για αγορές και φροντίστε να κλειδώσετε με δύσκολα passwords τις συσκευές και τα emails σας.

• Προτιμήστε να περιηγηθείτε σε γνωστά sites που φημίζονται ότι κάνουν αυτό ακριβώς που διαφημίζουν.

• Να είστε προσεκτικοί με τις "απίστευτες" προσφορές: Αν δείχνει πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι, ειδικά αν πρόκειται για ένα από τα πιο περιζήτητα προϊόντα της εποχής. Κάντε αναζήτηση στο διαδίκτυο την προσφορά για ναδιασταυρώσετε τι λένε άλλοι χρήστες.

• Σκεφτείτε πριν δράσετε: Προσοχή σε "επείγουσες" προσφορές που ισχυρίζονται ότι είναι από φίλους ή σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αν πιστεύετε ότι η προσφορά είναι αληθινή, ανοίξτε τον browser και πληκτρολογήστε το όνομα της σελίδας κατευθείαν στη μπάρα διευθύνσεων. Αυτή η κίνηση θα σας προφυλάξει απόκρυμμένα links που οδηγούν σε ψεύτικα websites.

• Επιμείνετε σε ασφαλείς συναλλαγές: Όταν έχετε φτάσει στη διαδικασία παραγγελίας σε μία ιστοσελίδα, επιβεβαιώστε ότι χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο SSL. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε https ή shttp μπροστά από τη διαδικτυακή διεύθυνση αντί για http. Επίσης ίσως υπάρχει ένα σύμβολο κλειδαριάς ή κλειδιού στο παράθυρο του browser.

• Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε πιστωτική από χρεωστική κάρτα. Ακόμη κι αν εξαπατηθείτε, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρετε τα λεφτά σας πίσω.

real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα