Τα επαγγέλματα που αντέχουν στην κρίση

11:57 1/6/2012 - Πηγή: 24wro
Λίγο πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές...
Εξετάσεις και η αγωνία μαζί με τον προβληματισμό για τις επιλογές σπουδών και επαγγέλματος, όπως θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό δελτίο, περισσεύουν.

Αλλωστε είναι αλήθεια ότι πάει ο καιρός που το πτυχίο αποτελούσε το φετίχ για την επαγγελματική αποκατάσταση και τροφοδοτούσε υψηλές προσδοκίες κοινωνικής
ανόδου στους νέους από τις λαϊκές τάξεις και χαμηλά οικονομικά στρώματα. Από τη δεκαετία του '90 η αγορά εργασίας υπαγορεύει σκληρούς όρους και κλείνει τις πόρτες δουλειάς σε χιλιάδες νέους πτυχιούχους. Η εγγύηση μιας σταθερής εργασίας και αμοιβής έχει γίνει ένα "είδος υπό εξαφάνιση", ειδικότερα στην εποχή του ΔΝΤ.
1ο - 2ο πεδίο: Μετά τη στολή ο... μαυροπίνακας
Οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι μέχρι τώρα μετά τα τμήματα των ενστόλων ο... μαυροπίνακας του Δημοτικού Σχολείου ήταν η καλύτερη λύση. Παρά τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων, το επάγγελμα του δασκάλου αποτελεί σταθερή αξία, παρά τις χαμηλές αποδοχές που είναι περίπου το 50% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο δάσκαλος, συμβάλλοντας στη μόρφωση και διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών, αποτελεί πρότυπο για τις επαγγελματικές τους επιλογές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από διεθνείς έρευνες στις οποίες αποτυπώνεται ότι οι μαθητές, μετά τα επαγγέλματα του θεάματος και του "φαίνεσθαι" (ποδοσφαιριστές, καλλιτέχνες κ.ά.) και τα ιατρικά, στρέφονται προς το επάγγελμα του εκπαιδευτικού.
Από το 2001-02 έχουν θετικές προοπτικές καθώς η παραγωγή πτυχιούχων είναι περίπου 1.150-1.350 άτομα, ενώ διορίζονται πάνω από 2.000. Άλλοι 3.500-4.000 απαιτούνται ετησίως ως αναπληρωτές. Αναφερόμασταν στο πλέον περιζήτητο επάγγελμα σήμερα στην Ελλάδα, τους δασκάλους, που η ταχύτητα απορρόφησής τους από τη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση είναι αστρονομική: πρόσληψη εντός ολίγων εβδομάδων!
Ωστόσο, η πολιτική λιτότητας για την εκπαίδευση και η μείωση των διορισμών προκαλεί ποικίλες παρενέργειες. Ήδη τα δύο τελευταία χρόνια οι διορισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μειώθηκαν στα 2.500 άτομα. Και φέτος συρρικνώθηκαν σε 1.425, αριθμός που όχι μόνο είναι ο μικρότερος της δεκαετίας.
2ο πεδίο: Σπουδές και επαγγέλματα για τη γη και το περιβάλλον
Από την έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και από άλλες έρευνες για την αγορά εργασίας παρουσιάζεται ένα παράδοξο: Τα τμήματα που παραπέμπουν στα επαγγέλματα του γεωπόνου, του δασολόγου, του ιχθυολόγου και του περιβαλλοντολόγου εμφανίζονται με θετικές προοπτικές εργασίας, ενώ ο γεωργικός τομέας συρρικνώνεται. Μάλιστα για τους αποφοίτους του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων οι προοπτικές εμφανίζονται πολύ θετικές. Δέκα τμήματα εντάσσονται στο 2ο επιστημονικό πεδίο, ενώ τα τμήματα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Δυτικής Ελλάδας (Αγρίνιο), Αγροτικής Ανάπτυξης Θράκης (Ορεστιάδα) είναι κοινά του 4ου και 5ου πεδίου.
Παραδοσιακά οι δυσκολίες της αγ
Keywords
Τυχαία Θέματα