Τα μυστικά του WikiLeaks σε βιβλίο!

00:11 3/9/2011 - Πηγή: 24wro

Πάνω από 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποιήθηκαν πλήρως…



 κατά λάθος. Τα τηλεγραφήματα περιλαμβάνουν τα ονόματα πληροφοριοδοτών, οι οποίοι φοβούνται τώρα για τη ζωή τους. Ολες οι προσπάθειες να κρατηθούν μερικά στοιχεία απόρρητα, τελικώς απέτυχαν. Πολλοί μιλούν για «φιάσκο» του ιστότοπου. Το WikiLeaks κατηγορεί με τη σειρά του δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» ότι αποκάλυψε από αμέλεια τον κωδικό που απαιτείται για να
μπορεί κάποιος να διαβάσει τα εν λόγω τηλεγραφήματα.

Οποιος ξέρει λίγα πράγματα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μπορεί τώρα να έχει στη διάθεσή του το σύνολο των 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μπορεί να δει μάλιστα ολόκληρα τα τηλεγραφήματα, με τα ονόματα των πληροφοριοδοτών των αμερικανών διπλωματών - δεδομένα ευαίσθητα στο Ιράν, την Κίνα, το Αφγανιστάν, τον αραβικό κόσμο και αλλού.

Η ιστορία αρχίζει όταν ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής και επικεφαλής του WikiLeaks, έδωσε στον δημοσιογράφο της «Γκάρντιαν» Ντέιβιντ Λι (όπως αφηγείται ο τελευταίος στο βιβλίο του «Στα ενδότερα του πολέμου του Τζούλιαν Ασάνζ κατά της μυστικότητας») τον φάκελο με όλα τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που είχε το WikiLeaks. Ο Ασάνζ έβαλε τον φάκελο σε έναν σέρβερ και έδωσε στον δημοσιογράφο τον κωδικό για να τον ανοίγει. Στη συνέχεια, όχι μόνο η «Γκάρντιαν» αλλά και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», το «Σπίγκελ» και άλλα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν προσεκτικά επιλεγμένα τηλεγραφήματα, επεξεργασμένα ώστε να παραλειφθούν τα ονόματα πληροφοριοδοτών, η δημοσιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να τους θέσει σε κίνδυνο.

Μόλις οι εφημερίδες δημοσίευσαν τα πρώτα διπλωματικά τηλεγραφήματα, αρκετές αμερικανικές εταιρείες (Masercard, PayPal, Amazon) απέσυραν την υποστήριξή τους στο WikiLeaks και έπαψαν να το εξυπηρετούν. Οι υποστηρικτές του WikiLeaks γρήγορα δημιούργησαν αρκετούς σέρβερ, στους οποίους πέρασαν το περιεχόμενο του ιστότοπου ώστε να μην εξαφανιστεί εντελώς το WikiLeaks από το Ιντερνετ. Στο περιεχόμενο αυτό περιλαμβανόταν και ο φάκελος με το σύνολο των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων που είχε βάλει ο Ασάνζ στον σέρβερ για τον Λι. Ετσι χιλιάδες συμπαθούντες το WikiLeaks - αλλά και πολλοί πράκτορες μυστικών υπηρεσιών - είχαν πλέον στους σκληρούς δίσκους τους, χωρίς να το ξέρουν, ένα προστατευμένο με κωδικό αντίγραφο όλων των διπλωματικών τηλεγραφημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και αργότερα θα μάθαιναν πως ήταν εύκολο να βρουν τον κωδικό: στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, ο Λι δεν περιέγραψε μόνο τη συνάντησή του με τον Ασάνζ, αλλά κατέγραψε και τον κωδικό…

Το γεγονός ότι το σύνολο των διπλωματικών τηλεγραφημάτων κυκλοφορούσε στο Ιντερνετ και ο κωδικός της κρυπτογράφησής τους υπήρχε δημοσιευμένος έγινε γνωστό ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα στον Ασάνζ και τον Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ, τον γερμανό εκπρόσωπο του WikiLeaks που ίδρυσε αργότερα τον ιστότοπο OpenLeaks (αφού έγραψε ένα
Keywords
Τυχαία Θέματα