Τα πιο επικερδή εγκλήματα του πλανήτη
04:21 30/8/2013
- Πηγή: 24wro
Το διεθνές οργανωμένο έγκλημα είναι μια τεράστια επιχείρηση, αξίας 2,1 τρισ. δολαρίων το χρόνο, σύμφωνα με τη...
Διεύθυνση Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ (UNODC).
Το ποσό αυτό, ισοδυναμεί με το 3,5 % του παγκόσμιου ΑΕΠ του 2009, είναι έξι φορές μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό για την παγκόσμια αναπτυξιακή βοήθεια φέτος και αντιστοιχεί στο 7% των παγκόσμιων εξαγωγών- εμπορίου.
Το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί την πιο επικερδή μορφή παράνομων επιχειρήσεων,αντιπροσωπεύοντας
Εμπόριο ναρκωτικών
Το εμπόριο ναρκωτικών είναι η πιο επικερδής επιχείρηση για εγκληματίες, με εκτιμώμενο ετήσιο τζίρο 320 δισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 0,6-0,9% του παγκοσμίου ΑΕΠ. Η κοκαΐνη και η ηρωίνη είναι τα ναρκωτικά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις με την αξία της πρώτης στα 85 δισ. και της δεύτερης στα 68 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τη Europol, το ένα τρίτο των συμμοριών που δρουν στην περιοχή ασχολούνται με το το εμπόριο ναρκωτικών, με την κάνναβη να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής χάρη στα μεγάλα κέρδη και το χαμηλό ρίσκο.
Εμπορία ανθρώπων (trafficking)
Η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι η πιο συνηθισμένη αιτία εμπορίας ανθρώπων. Το 2005 η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας, υπολόγισε τον αριθμό των θυμάτων σε 2,4 εκατ. ανθρώπους με ετήσια κέρδη 32 δισ. δολαρίων. Θύματα trafficking, έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον 137 χώρες, όπου και υφίστανται απειλές, βία ή βιασμό αν προσπαθήσουν να διαφύγουν. Τις περισσότερες φορές τους διαβατήρια είναι κλεμμένα και δεν γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκονται.
Παγκοσμίως, ένα στα πέντε θύματα είναι παιδιά, που συνήθως χρησιμοποιούνται για επαιτεία ή π0ρν0γραφία. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται ως εργάτες ή αιχμαλωτίζονται ως στρατιώτες σε εμπόλεμες ζώνες.
Παράνομο εμπόριο άγριων ζώων
Η εκτεταμένη φτώχεια σε συνδυασμό με μια επικερδή παγκόσμια αγορά για προϊόντα που παράγονται από εξωτικά ζώα, έχει οδηγήσει σε μαζική λαθροθηρία της άγριας ζωής σε Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία. Η μαύρη αγορά που έχει δημιουργηθεί, έχει αξία μεταξύ 7,8 και 10 δισ. δολαρίων το χρόνο, όπως υπολογίζει η UNODC.
Το εμπόριο επικεντρώνεται στα κέρατα του ρινόκερου, ελεφαντόδοντο και τίγρεις. Σε μικρότερο βαθμό αφορά αρπακτικά πτηνά. Κύρια πηγή ελεφαντόδοντου είναι η Κεντρική Αφρική, για ρινόκερους η Νότια Αφρική, ενώ σε χώρες όπως οι Μιανμάρ, Λάος και Καμπότζη γίνεται ευρέως εμπόριο τίγρης. Ως αποτέλεσμα της λαθροθηρίας, έχουν απομείνει πλέον μόλις 3.200 τίγρεις που ζουν στη φύση, έναντι 100.000 αρχές του 20ου αιώνα.
Πλαστά φάρμακα
Τα παράνομα φάρμακα, αντιπροσωπεύουν μια πιθανά θανατηφόρα απειλή για τους καταναλωτές, ειδικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, με δισεκατομμύρια δόσεις πλαστών φαρμάκων να πωλούνται κάθε χρόνο.
Τα πλαστά φάρμακα, εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο του εμπορίου νόμιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων από την Ασία σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, φτάνοντας σε τζίρο 1,6 δισ. δολαρίων.
Από επιχειρηματικής απόψεως, η κατασκευή πλαστών φαρμάκων δεν απαιτεί μεγάλες εγκαταστάσεις και υποδομές, αλλά η ζήτηση είναι σχεδόν άπειρη. Επιπλέον τα φάρμακα κοστίζουν υψηλά σε σχέση με το κόστος παραγωγής τους, ειδικά αν χρησιμοποιηθούν φθηνά υποκατάστατα υλικά.
Διακίνηση Λαθρομεταναστών
Η παράνομη μετανάστευση συγκεντρώνεται σε δυο κύριες διαδρομές. Η μια είναι από τη Λατινική στη Βόρεια Αμερική και η άλλη, από την Ανατολική, Βόρεια και Δυτική Αφρική, στην Ευρώπη. Η UNODC υπολογίζει ότι η πρώτη διαδρομή αποφέρει 6,6 δισ δολάρια στους εγκληματίες, ενώ η δεύτερη περίπου 150 εκατ.
Περίπου 3.000.000 άνθρωποι μεταφέρονται παράνομα από τη Λατινική Αμερική κάθε χρόνο και 55.000 από την Αφρική. Οι τρόποι μεταφοράς μπορεί να έχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο, όπως η λαθραία εισαγωγή σε φορτηγά ψυγεία ή το κρύψιμο σε πλαστικές σακούλες σφραγισμένες με ταινία. Οι απόπειρες να διασχίσουν τη θάλασσα, έχουν αποδειχθεί ιδαίτερα επικίνδυνες και πολλοί παράνομοι μετανάστες έχουν σκοτωθεί
Εμπόριο όπλων
Το λαθρεμπόριο όπλων,αποφέρει 300 εκατ. έως 1 δισ. δολάρια το χρόνο, εξοπλίζοντας συμμορίες και εγκληματίες, σύμφωνα με τη UNODC. Είναι δύσκολο να υπολογιστούν τα θύματα αυτών των όπλων, αλλά σε κάποιες περιοχές, όπως στην Αμερική, υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στον αριθμό των δολοφονιών και τη διαθεσιμότητα των όπλων.
Γύρω στα 20.000 όπλα, μεταφέρονται λαθραία από τις ΗΠΑ στο Μεξικό, κάθε χρόνο, με αξία 20 εκατ. δολαρίων. Μόνο την περίοδο 2007-2008 διακινήθηκαν, τουλάχιστον 40.000 καλάζνικοφ, αξίας 33 εκατ. δολαρίων στην Ανατολική Ευρώπη.
Λαθρεμπόριο φυσικών πόρων
Το λαθρεμπόριο φυσικών πόρων, όπως ξυλεία, πετρέλαιο, πολύτιμα μέταλλα, δημιουργεί έσοδα της τάξης των 7 δισ. δολαρίων και συνεισφέρει στην αποψίλωση των δασών, την εξαφάνιση ειδών, την κλιματική αλλαγή και την αγροτική φτώχεια.
Μια από τις μεγαλύτερες ροές είναι η ξυλεία, με 10 εκατ. κυβικά μέτρα να διακινούνται λαθραία από χώρες όπως η Μιανμάρ,Ινδονησία και Μαλαισία στην Ευρώπη και την Ασία κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τη UNODC, η Κίνα εισάγει περίπου το 25% της παγκόσμιας λαθραία διακινούμενης ξυλείας, ενώ ένα επιπλέον 20% δεσμεύεται για την Ευρώπη. Το λαθρεμπόριο πολύτιμων μετάλλων είναι επίσης πολύτιμο, με αυτό του χρυσού να αντιστοιχεί σε 2,3 δισ. δολάρια το χρόνο.
Ηλεκτρονικό έγκλημα
Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και κοστίζει στις ΗΠΑ πάνω από 100 δισ. δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με το το κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Σπουδών.
Περίπου 1,5 εκατ. χρήστες του ίντερνετ πέφτουν θύμα κλοπής δεδομένων κάθε χρόνο, με τις απάτες σχετικά με τις κάρτες πληρωμών να δημιουργούν εισόδημα αξίας 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για τους εγκληματίες.
Η παιδική π0ρν0γραφία και η σεξουαλική κακοποίηση επίσης αποφέρουν πολλά χρήματα. Η UNODC εκτιμά ότι 50.000 καινούργιες π0ρν0γραφικές εικόνες δημιουργούνται κάθε χρόνο με αξία 250 εκατ. δολαρίων.
lykavitos.gr
Keywords
εγκληματα, οηε, αεπ, πετρελαιο, μιανμάρ, ηπα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αξια, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, χωρες, αεπ, αφρικη, εικονες, ζωα, ηπα, θαλασσα, κινα, ναρκωτικα, ξυλεια, οηε, πτηνα, φτωχεια, ψυγεια, αγορα, αγροτικη, αμερικη, ασια, βοηθεια, βορεια, βορεια αμερικη, γινεται, γλωσσα, δυτικη, ευρω, υπαρχει, εκμεταλλευση, εξι, ευρωπη, ζωης, ζωνες, ιντερνετ, ινδονησια, κυρια, μαλαισια, μεξικο, μορφη, μιανμάρ, νοτια αφρικη, παιδια, πηγη, πωλησεις, ρισκο, ροες, τιγρης, φθηνα, φαρμακα, φυση, φορτηγα, κυβικα, υλικα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΤΡΑΓΙΚΟ: Δείτε την πιο πρόσφατη ΦΩΤΟ της Νανάς Καραγιάννη που πραγματικά ΣΟΚΑΡΕΙ
- Ζώδια: προβλέψεις για ζώδια σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου
- Τι θα περιλαμβάνει η εκπομπή της Λαμπίρη
- Φιστίκια Αιγίνης, για την καρδιά, την χοληστερίνη, τα μάτια αλλά και την δίαιτα
- Μιχάλης Ασλάνης: πόσα εκατ. ευρώ χρωστούσε
- Αβγό κότας έκανε σπάνιο πτηνό
- 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος: Oι θρύλοι, οι Γραφές και η πραγματικότητα – Ποια είναι τα γεγονότα που θα βιώσουμε [βίντεο]
- Απολαυστική επιστολή 96χρονης δανειολήπτριας σε τράπεζα!
- Κέρκυρα: Δύο "αποχαιρετιστήριες" επιστολές της Γερμανίδας "Μήδειας" εξετάζει η αστυνομία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις 24wro
- Φιστίκια Αιγίνης, για την καρδιά, την χοληστερίνη, τα μάτια αλλά και την δίαιτα
- ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ VIDEO: Η προφητεία που βγαίνει αληθινή;
- Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης ΦΑΠ
- VIDEO: Σκύλος Vs Καγκουρώ
- 30 Αυγούστου: Αγιος Αλέξανδρος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Πέθανε έξι φορές στο μήνα του μέλιτός του και κατάφερε να επανέλθει
- Νέα υγειονομική διάταξη για τα σχολικά κυλικεία
- Τι γνώμη έχουν οι άντρες για τα ρούχα που φοράμε;
- Η φυλή του γίγαντα των ανδρών, μεταξύ μύθου και πραγματικότητας
- Τελευταία Νέα 24wro
- Τα πιο επικερδή εγκλήματα του πλανήτη
- Η φυλή του γίγαντα των ανδρών, μεταξύ μύθου και πραγματικότητας
- ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ VIDEO: Η προφητεία που βγαίνει αληθινή;
- Φιστίκια Αιγίνης, για την καρδιά, την χοληστερίνη, τα μάτια αλλά και την δίαιτα
- VIDEO: Τι είναι τα χημικά όπλα και ποιοι τα έχουν ... Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέα υγειονομική διάταξη για τα σχολικά κυλικεία
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Πέθανε έξι φορές στο μήνα του μέλιτός του και κατάφερε να επανέλθει
- ΔΕΙΤΕ: Πωλείται αυτοκίνητο καλυμμένο εντελώς με δέρμα βίσωνα
- Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης ΦΑΠ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- ΚΚΕ: Έτοιμη να στηρίξει τις πολεμικές επιχειρήσεις η κυβέρνηση
- Η πάπια Πεκίνου εμπροσθοφυλακή στη μάχη κατά της γρίπης των πτηνών
- Τα βρήκαν Ολυμπιακός-Γιαταμπαρέ
- Αβγό κότας έκανε σπάνιο πτηνό
- Μεξικό: Στους 11 ανήλθαν οι νεκροί
- ΦΩΤΟ-Οι καρποί του Jabuticaba
- Νεοέλληνική τρέλα...19χρονη έκλεψε τα κοσμήματα της θείας της,μαζί με τον Αλβανό «αντιεξουσιαστή» φίλο της και κατηγορούσε 25χρόνο αστυνομικό.
- Την κινητοποίηση των εθνικών πόρων ζητάει ο πρωθυπουργός της Συρίας
- Πώς να βάλετε μολύβι χειλιών;
- Οι αναλυτές προειδοποιούν