Τι ψάχνει στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας

09:34 14/1/2013 - Πηγή: 24wro
Γέφυρες επικοινωνίας με τη γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας...
ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο και τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στη Ντόιτσε Βέλλε, μάλιστα, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «είναι επιβεβλημένο
να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων» ανάμεσα «στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας» και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που όπως είπε διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις».

Πρέπει να συζητά κανείς και με εκείνους με τους οποίους διαφωνεί, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Πρέπει κανείς να ορίσει το πεδίο της διαφωνίας, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε» πρόσθεσε, απευθυνόμενος, νωρίτερα απόψε, σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε την ανάγκη για εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο ότι το μνημόνιο δεν περιέχει μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο αδιέξοδες επιλογές και, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Δημόσιο, έκανε λόγο για τομέα με στρεβλή λειτουργία που στήθηκε σε πελατειακή βάση και για στοχοποίηση ακόμη και των καλών υπαλλήλων.

«Εμείς θέλουμε αναδιάρθρωση του Δημοσίου στη βάση των κοινωνικών αναγκών και όχι της κρατικίστικης αντίληψης» δήλωσε και ανέδειξε την ανάγκη, σε αυτή την προσπάθεια, ο δημόσιος υπάλληλος να μην είναι απέναντι, αλλά στην ίδια πλευρά, με ένα σχέδιο δίκαιο που θα προσφέρει προοπτική. Αναφέρθηκε ακόμη «σε αυτούς που έκαναν το Δημόσιο πελάτη τους» μιλώντας για «μεγάλα οικονομικά τζάκια και εθνικούς εργολάβους που ελέγχουν και ΜΜΕ» ενώ διευκρίνισε ότι κάποια ζητήματα που θέτουν οι δανειστές τον βρίσκουν σύμφωνο, αλλά, όπως είπε, με ύφεση και κατάρρευση και με απουσία δικαιοσύνης, δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις γύρω από τη λεγόμενη "λίστα Λαγκάρντ" ο Έλληνας πολιτικός έκανε λόγο για ιδιαίτερα θερμό πολιτικό σκηνικό, «σαν να τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη» και υποστήριξε ότι η υπόθεση χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός, προκειμένου ο ελληνικός λαός να μην συζητά τα πραγματικά προβλήματα.

Κατηγόρησε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν μοιάζει με το μεταπολιτευτικό κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά περισσότερο με την ΕΡΕ, καθώς, όπως είπε, «θέλει να καθίσει στην ακραία δεξιά πλευρά, η οποία συνορεύει με την ακροδεξιά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις εκλογές, η Γερμανία θα έλεγε «ας καθίσουμε στο τραπέζι» διότι το κόστος από
την καταστροφή της Ελλάδας θα ήταν πολύ μεγάλο και για την ίδια. «Τώρα έχουν μια κυβέρνηση που είναι του χεριού τους» δήλωσε και παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνηθίσει να ασκεί αντιπολίτευση και να εκφέρει καταγγελτικό λόγο.

«Υποχρεωθήκαμε σε βίαιη ωρίμανση, γίναμε ένα κόμμα που καταθέτει προτάσεις» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν προτίθεται να θέσει το ζήτημα του κατοχικού δανείου στον κ. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του και ανέφερε ότι ο επικεφαλής της "Task Force" Χορστ Ράιχενμπαχ δάκρυσε, όταν συνάντησε τον Μανώλη Γλέζο. «Αυτήν τη μεγάλη κηλίδα πρέπει να τη σβήσουμε από κοινού» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει στις ουμανιστικές αξίες μεγάλη βαρύτητα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του κόμματος έναντι των μεταναστών. Επισήμανε πάντως την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της Αθήνας που έχουν εξελιχθεί σε γκέτο, ενώ πχ στον Άγιο Παντελεήμονα η κατάσταση είναι εκρηκτική και επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο ενίσχυσης νεοναζιστικών οργανώσεων.

Στην ερώτηση αν θα ήταν διατεθειμένος να συναντήσει τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας απαντά καταφατικά, αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα είναι και τόσο εύκολο.

«Η Καγκελάριος συναντάται μονάχα με ομότιμούς της. Θέλαμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Από εκεί και πέρα εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση», λέει.

lykavitos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα