Το μπαϊράκι Λαφαζάνη και η αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα

09:38 17/12/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται δώδεκα μέρες στη Λατινική Αμερική, στην Ελλάδα όμως ο...
Παναγιώτης Λαφαζάνης κεφαλαιοποιεί την εσωκομματική ισχύ του. Το Σάββατο, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής που προέκυψε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, η «Αριστερή
Πλατφόρμα» που συγκροτήθηκε γύρω από τον κ. Λαφαζάνη και το «Αριστερό Ρεύμα» κατάφερε να εκλέξει 10 μέλη στην νέα Γραμματεία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 26 που εξέλεξε το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» του αρχηγού.

Επόμενο ήταν, ότι η ιστοσελίδα iskra.gr που απηχεί τις απόψεις Λαφαζάνη στο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει: «Από την καταμέτρηση προέκυψε ότι το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» εκλέγει 26 μέλη στη νέα γραμματεία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η «Αριστερή Πλατφόρμα» 10 μέλη, ένα μέλος περισσότερο από όσα αντιστοιχούσαν στο ποσοστό 25,71 % που συγκέντρωσε στους αντιπροσώπους της Συνδιάσκεψης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα τέταρτο όλων των μελών στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ελέγχεται από το Λαφαζάνη, την Αριστερή Πλατφόρμα, τους οπαδούς της συγκυβέρνησης με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θιασώτες του σχεδίου Β και της αποχώρησης από το ευρώ.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστά θετική εξέλιξη για τον κ. Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορούσαν ως τώρα να αντιπαρέρχονται φωνές σαν του Λαφαζάνη, του Λεουτσάκου και του Νταβανέλου με το επιχείρημα ότι αποτελούν μια «αμελητέα μειοψηφία». Καταστατικά και θεσμικά κατοχυρωμένη πλέον αυτή η μειοψηφία δεν είναι καθόλου αμελητέα και έχει τη δυνατότητα και τη διάθεση να κάνει ζημιά στον κ. Τσίπρα.

Στους χρηματοοικονομικούς κύκλους ήδη επεξεργάζονται σενάρια για το ενδεχόμενο σε περίπτωση που θα καθιερωθεί η απλή αναλογική αυτό το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ να αυτονομηθεί και να επιχειρήσει μια συμμαχία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Περισσό, ως το αντιευρωπαϊκό αριστερό κόμμα.

Μάλλον δικαίως, αυτό το ενδεχόμενο δεν φοβίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο τουλάχιστον αυτή η πτέρυγα ελέγχεται από τον κ. Λαφαζάνη, τέτοιου είδους ριζοσπαστικές ρήξεις δεν ανήκουν ούτε στο σχεδιασμό του, ούτε στην ιδιοσυγκρασία του.

Ως καταστατική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε ο κ. Λαφαζάνης έχει σημαντική ισχύ την οποία αξιοποιεί και θα συνεχίσει να αξιοποιεί, για να βάζει εμπόδια στην πολιτική στροφή προς το κέντρο, να επιβάλλει ποσοστώσεις στα όργανα και να θολώνει το μήνυμα του φιλοευρωπαϊκού και ρεαλιστικού κόμματος, που θέλουν να περάσουν στην κοινή γνώμη ο κ. Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα.

Το ότι αυτά, καθώς και οι επιθέσεις μέσω της iskra.gr σε όποιον πρεσβεύει «ρεαλιστικές» απόψεις (όπως π.χ. στο Γ. Δραγασάκη για τη συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ) έχουν αρχίσει να εκνευρίζουν την ηγετική ομάδα, που διαπιστώνει ότι η ενοποίηση του κόμματος αντί να περιθωριοποιήσει τις αντιπολιτευόμενες συνιστώσες τις ενοποίησε, τις κατέστησε πόλο και ενίσχυσε την επιρροή τους.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι μέσα από ιστοσελίδες και τον τύπο έχει ξεσπάσει ένας ακήρυκτος πόλεμος ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, με τους περί τον κ. Τσίπρα να ανταποδίδουν ευθέως τα πυρά, όπως δείχνει το άρθρο του Δημήτρη Χρήστου στην «Αυγή»: «Δεν είναι δυνατόν στις νέες συνθήκες η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας να παραμείνει πολιτικά και οργανωτικά ως αντιπολιτευόμενο κόμμα μέσα στο νέο κόμμα και απλώς ένα μήνα πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις να κάνει ανακωχή».

Ο Χρήστου χαρακτηρίζει «βαθειά νυχτωμένη» και «ανιστόρητη» την ηγεσία του Ρεύματος αν θεωρεί ότι το 25,7% που κατοχύρωσε στη συνδιάσκεψη αντανακλά και το μερίδιο της στο 27% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν το θεωρεί ασφαλώς, τίποτε δεν την εμποδίζει όμως να συμπεριφέρεται πια έτσι. Και αυτό προς το παρόν, μόνο αμήχανα μπορεί να το παρακολουθούν ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του κόμματος.

newpost.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα