Το φάρμακο κρατά τα ζευγάρια ερωτευμένα

05:54 7/11/2013 - Πηγή: 24wro


Σήμερα εκτιμάται ότι μόλις ένα 37% των ζευγαριών δηλώνουν ότι είναι ακόμα...

πολύ ευτυχισμένοι μαζί και ερωτευμένοι. Η καθημερινή ρουτίνα συχνά απομακρύνει τους δυο συντρόφους και οι στιγμές οικειότητας ολοένα και λιγοστεύουν, ενώ παράλληλα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο για το ζευγάρι εάν αυτές οι αλλαγές το ενδιαφέρουν και το απασχολούν πραγματικά.

Ποιες είναι όμως οι επιλογές που έχουν τα ζευγάρια που βλέπουν ότι η κοινή τους ζωή δεν τους προσφέρει πια ικανοποίηση
κι ευτυχία. Είναι το διαζύγιο; Είναι η θεραπεία ζευγαριού, ή μήπως υπάρχει κάποιο φάρμακο που μπορεί να κρατήσει τον έρωτα ζωντανό;

Μια πρόσφατη αναφορά εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που έχει ως σκοπό να κρατήσει τα ζευγάρια χαρούμενα κι ερωτευμένα.

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως ίσως δεν είναι στη φύση των ανθρώπων να μένουν σε μονογαμικές σχέσεις ζωής. Πιο συγκεκριμένα, το 50% όλων των γάμων φαίνεται να καταλήγει σε διαζύγιο, ενώ το 72% των ανδρών και το 52% των γυναικών έχουν διαπράξει συζυγική απιστία. Πολλά όμως είναι και τα ζευγάρια που παρά τα προβλήματα θέλουν να διατηρήσουν το γάμο τους. Βασισμένοι σε αυτό το σκεπτικό, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θέλησαν να διερευνήσουν τι θα συμβεί εάν τα ζευγάρια αυτά έχουν πρόσβαση σε ένα ενδορρινικό σπρέι που περιέχει ωκυτοκίνη.

Η ωκυτοκίνη, η οποία από πολλούς αποκαλείται η ορμόνη της αγκαλιάς, ή της αγάπης, απελευθερώνεται φυσικά από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια του τοκετού, του θηλασμού και του οργασμού. Το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της είναι η ενίσχυση του αισθήματος εγγύτητας, δεσμού και σύνδεσης. Θα μπορούσε άραγε μια μικρή σταγόνα υγρής ωκυτοκίνης να έχει παρόμοια αποτελέσματα σε μια ερωτική σχέση. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα μπορούσε.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι βρήκε ότι από τα 47 ζευγάρια που συμμετείχαν, αυτά που έλαβαν ενδορρινικά την ορμόνη πριν συζητήσουν κάποια διαφωνία τους, ήταν πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν θετικά, σε σύγκριση με αυτά που έλαβαν το σπρέι με το ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια, οι συγγραφείς μιας πιο πρόσφατης μελέτης υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υπό τη καθοδήγηση των κλινικών και των θεραπευτών, έτσι ώστε να ενισχύσει τη συζυγική ευημερία.

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες μελέτες που αναφέρουν ότι η ωκυτοκίνη μπορεί και να μην είναι πάντα ωφέλιμη. Για παράδειγμα, κάποιοι ερευνητές βρήκαν ότι η ωκυτοκίνη ενθαρρύνει την ανάκληση αρνητικών αναμνήσεων. Επίσης, σε μια άλλη μελέτη αναφέρεται ότι τα υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης που έχει ο μίκρωτος, ένα τρωκτικό των λιβαδιών, πιθανό να σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι ένα από τα λίγα ζώα που διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις, παράλληλα όμως είναι ενδεχομένως και ο λόγος που το ζώο αυτό είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην απιστία. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι όταν πρόκειται για χορήγηση συμπληρώματος ωκυτοκίνης σε ζευγάρια, εγείρονται επίσης και κάποια ζητήματα ηθικής.

Μπορεί οι φαρμακευτικές να προωθούν την ιδέα του φαρμάκου που «γιατρεύει» μια σχέση, ενώ παράλληλα οι ιατροί και οι ασθενείς να το αποζητούν, γιατί φυσικά είναι πιο εύκολη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής από τη θεραπεία ζευγαριού, αλλά τελικά πόσο άνετα νιώθει κανείς με την ιδέα ότι τα προβλήματα μιας σχέσης θα αντιμετωπιστούν με ένα φάρμακο.

Φυσικά τίποτα δε φαίνεται να σταματά τους κατασκευαστές που ετοιμάζουν προϊόντα προς πώληση χωρίς συνταγή ιατρού, ανεξάρτητα με το εάν είναι ασφαλή, ή όχι. Πρόκειται για αρκετά ακριβά προϊόντα που υπόσχονται όχι μόνο τη βελτίωση των σχέσεων, αλλά και την αύξηση της έλξης μεταξύ αγνώστων.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη ομάδα ειδικών που προτείνει την ενίσχυση της φυσικής απελευθέρωσης της ωκυτοκίνης με μια αγκαλιά που διαρκεί για 20, ή και περισσότερα δευτερόλεπτα. Εάν τα ζευγάρια κάνουν μια προσπάθεια και αγγίζουν ό ένας τον άλλον πιο συχνά, είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης χωρίς τη βοήθεια ενός φαρμάκου. Παράλληλα, αυτός ο τρόπος ενθάρρυνσης της οικειότητας ανάμεσα στους δύο συντρόφους θα ωφελήσει πολύ περισσότερο τη σχέση από οποιοδήποτε χάπι, ή σπρέι και χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

madata.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα