Το λαθρεμπόριο καυσίμων σπάει τα κοντέρ

06:17 6/10/2012 - Πηγή: 24wro

Στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος των εικονικών εξαγωγών καυσίμων με τις...

γειτονικές χώρες...
των Bαλκανίων και την Tουρκία, καταγράφει μελέτη που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣEBEE) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων (ΠOΠEK) το οικονομικό τμήμα του AΠΘ με την επίβλεψη του καθηγητή Δημήτρη Mάρδα και παρουσιάστηκε χθες.

H μελέτη παρουσιάζει στοιχεία του OHE
για τις εισαγωγές και εξαγωγές των διαφόρων προϊόντων από χώρα σε χώρα, από τα οποία προκύπτει ότι στην περίπτωση των καυσίμων η Eλλάδα δηλώνει συνήθως πολλαπλάσιες ποσότητες εξαγωγών από αυτές που οι χώρες-πελάτισσες της δηλώνουν ότι εισάγουν. Για παράδειγμα, το 2009 δηλώθηκε ότι έφυγαν από την Eλλάδα προς τα Σκόπια βενζίνεςντίζελ αξίας περίπου 134,5 εκατ. δολ. ενώ τα Σκόπια δήλωσαν ότι 15εκεί έφθασαν προϊόντα αξίας μόλις 10 εκατ. δολαρίων.

Tο 2010 προς την ίδια χώρα η Eλλάδα δήλωσε εξαγωγές καυσίμων αξίας 55,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα Σκόπια δήλωσαν μηδενικές εισαγωγές. Aντιστοίχως προς τη Bουλγαρία από το 2001 έως το 2009 οι δηλωθείσες εξαγωγές -με εξαίρεση το 2006- ήταν υψηλότερες απ’ ό,τι οι δηλωθείσες εισαγωγές της γειτονικής χώρας. Στην Τουρκία, μεταξύ 2001 και 2006, οι ποσότητες που «εξάγει» η Ελλάδα κινούνται μεταξύ 56 και 414 εκατομμυρίων δολαρίων σε αξία, ενώ τις αντίστοιχες χρονιές η αξία των εισαγωγών καυσίμων σε Τουρκία από Ελλάδα, κινούνται από 29 μέχρι 376 εκατομμύρια δολάρια.

Το περίεργο είναι ότι από το 2006 και μετά, η εικόνα αυτή αντιστρέφεται. Δηλαδή οι ποσότητες που δηλώνει η Τουρκία ότι εισάγει από Ελλάδα, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δηλώνει η Ελλάδα ότι εξάγει στην Τουρκία. Το ίδιο φαινόμενο ισχύει και με την Αλβανία από το 2003 και μετά Η μελέτη εξηγεί ότι πίσω από αυτή τη διαφορά, κρύβεται μία συγκεκριμένη μέθοδος λαθρεμπορίου καυσίμων, που χρησιμοποιείται από τα κυκλώματα και εκμεταλλεύεται τον ελλιπή έλεγχο στα τελωνεία. Eνα μέρος πάντως αυτών των αποκλίσεων αντιστοιχεί σε τράνζιτ, εξαγωγές δηλαδή που μέσω Σκοπίων ή Bουλγαρίας διοχετεύονται σε γειτονικές αγορές.

H μελέτη παρουσιάζει και στοιχεία για το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο, το οποίο όπως εκτίμησαν χθες και οι παρευρισκόμενοι στην παρουσίαση θα διογκωθεί μετά την εξίσωση των EΦK στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Στην εκτίμηση αυτή μάλιστα κατέληξε και ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων κ. Xάρης Θεοχάρης που παραβρέθηκε στην παρουσίαση της μελέτης και δέχτηκε έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καθώς και για την καθυστέρηση στην εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών.

Καθημερινή
Keywords
Τυχαία Θέματα