Το μέλλον του e-book στην Ελλάδα

00:34 19/9/2012 - Πηγή: 24wro

Το ηλεκτρονικό βιβλίο (e–book) και ο ηλεκτρονικός αναγνώστης (e–book reader) μπορεί να μοιάζουν προϊόντα...

κάπως απόμακρα ακόμη για τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου το έντυπο βιβλίο και η παραδοσιακή ανάγνωση εξακολουθούν να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία, αλλά τείνουν να αποτελέσουν κοινή πρακτική στον αγγλοσαξονικό κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ, όπου διεκδικούν όλο και σημαντικότερο μερίδιο στις πωλήσεις.

Οι πωλήσεις, βέβαια, των ηλεκτρονικών βιβλίων δεν έχουν ξεπεράσει ούτε στις ΗΠΑ
τις πωλήσεις των βιβλίων με σκληρό και μαλακό εξώφυλλο, οι ειδικοί όμως δεν αμφιβάλλουν πως κάτι τέτοιο θα γίνει σύντομα πραγματικότητα.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο (βιβλίο σε ψηφιακή μορφή το οποίο κινείται μέσω διαδικτύου ενώ η κάθε σελίδα του έχει τη μορφή που έχουν οι σελίδες του έντυπου βιβλίου) ξεκίνησε την πορεία του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 με διαφόρους τίτλους σε CD-ROM.

Το 1992 θα κυκλοφορήσει η πρώτη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης βασισμένη επίσης στην τεχνολογία του CD-ROM.

Το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό πάντως θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για το βιβλίο υπό τον τύπο του ηλεκτρονικού προϊόντος μόνο μετά το 2000, όταν η ανάπτυξη της τεχνολογίας του e-paper και του e-ink, που θα μιμηθεί το φυσικό χαρτί και το φυσικό μελάνι, θα επιτρέψει την εμφάνιση μιας νέας γενιάς ηλεκτρονικών αναγνωστών με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, μακροβιότερες μπαταρίες και οθόνη η οποία ελάχιστα θα διαφέρει από την τυπωμένη σελίδα (δεν κουράζει τα μάτια και διαβάζεται ακόμα και κάτω από το φως του ήλιου).

Συσκευές όπως το Amazon Kindle, το iRex iLiad, το Hanlin eReader, το Sony eReader και το Barnes & Noble Nook, που κατακλύζουν την αγορά την τελευταία εξαετία, είναι προικισμένες με θαυμαστά προσόντα: το μέγεθος του κειμένου και η γραμματοσειρά προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήστη, ο οποίος είναι σε θέση να κρατήσει και σημειώσεις, η ανάγνωση μπορεί να συνδυαστεί με οπτικοακουστικά πολυμέσα ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αναζήτησης με υπερσυνδέσμους σε όλη την έκταση του ψηφιακού περιεχομένου.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο και ο ηλεκτρονικός αναγνώστης σημαίνουν επίσης πολλά για τους εκδότες, που εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής (καταργούνται το χαρτί και η εκτύπωση), απαλλάσσονται από το άχθος του χώρου (τέρμα στη μεταφορά και την αποθήκευση) και επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον αφού τα ποσοστά εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα αποδεικνύονται εντυπωσιακά μικρότερα.

Και στην Ελλάδα; Ποια ακριβώς είναι η τύχη του ηλεκτρονικού βιβλίου στην Ελλάδα; Λίγοι είναι μέχρι στιγμής οι έλληνες εκδότες που έχουν αρχίσει να ψηφιοποιούν τα βιβλία τους μια και πρόκειται για έργο το οποίο απαιτεί χρόνο και συνεπάγεται σοβαρό κόστος.

Ανάλογη είναι η στάση και των ελλήνων αναγνωστών, που δείχνουν πολύ περιορισμένη προθυμία να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν μιαν ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης.

Όπως λέει η Ελισάβετ Λαψάτη, η οποία έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακή έρευνα για τη διείσδυση των
Keywords
Τυχαία Θέματα