Το Πακιστάν επανέφερε τη θανατική ποινή

04:40 6/7/2013 - Πηγή: 24wro


Η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν, η οποία επιχειρεί να δείξει αποφασισμένη να πατάξει την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, όπως...

επισημαίνει το Reuters, επανέφερε τη θανατική ποινή--μία απόφαση, που χαρακτηρίστηκε "σοκαριστική και αναχρονιστική" από τη Διεθνή Αμνηστία.

Η επαναφορά της εσχάτης των ποινών, επισημαίνει το πρακτορείο, συμβαίνει σπάνια, καθώς περίπου 150 χώρες έχουν ήδη καταργήσει την θανατική ποινή ή απλά δεν
την εφαρμόζουν.

Το μορατόριουμ που επέβαλε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση του Πακιστάν, το οποίο χαιρέτισαν τότε οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, έπαψε να ισχύει στις 30 Ιουνίου. "Η παρούσα κυβέρνηση δεν σκοπεύει να το παρατείνει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ομαρ Χαμίντ Καν. Ο ίδιος είπε ότι το νέο μέτρο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ προβλέπει την εκτέλεση όλων των θανατοποινιτών, εξαιρουμένων εκείνων που έχουν λάβει χάρη για ανθρωπιστικούς λόγους. Ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να εγκρίνει όλες τις εκτελέσεις, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Πακιστάν συγκαταλέγεται στις τελευταίες χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να εφαρμόζουν την πρακτική αυτή, μαζί με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νιγηρία, την Υεμένη και μερικές ακόμα. Περί τους 8.000 καταδικασμένους στην εσχάτη των ποινών αναμένουν την εκτέλεσή τους σε δεκάδες από τις φυλακές της χώρας, που φημίζονται για τον υπερπληθυσμό τους και την βία που επικρατεί σε αυτές, σύμφωνα με την οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι θανατοποινίτες είναι περίπου 400. Η μέθοδος εκτέλεσής τους είναι συνήθως ο απαγχονισμός.

"Όσο ισχύει η θανατική ποινή, ο κίνδυνος εκτέλεσης αθώων ανθρώπων δεν θα μπορέσει ποτέ να εκλείψει", αναφέρει σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα η Αμνηστία.

Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι η θανατική ποινή είναι απαραίτητη ως αποτρεπτικό μέτρο σε περιοχές όπως το Καράτσι, μία μεγάλη πόλη 18 εκατομμυρίων κατοίκων που μαστίζεται από τη βία αλλά και σε περιοχές στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, όπου οι ένοπλοι ταλιμπάν εξαπολύουν επιθέσεις καθημερινά.

Η Παπούα Νέα Γουινέα, μία από τις φτωχότερες και πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, επανέφερε τον Μάιο την θανατική ποινή και ανακάλεσε τους νόμους περί μαγείας ύστερα από μία σειρά φρικτών δολοφονιών "μαγισσών" και ομαδικών βιασμών.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Καν επισήμανε το γεγονός ότι η εσχάτη των ποινών εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, μίας χώρας που, όπως είπε, διαθέτει το "καλύτερο δικαστικό σύστημα".

Ο Καν είπε: "Εχουμε ένα αξιόπιστο δικαστικό σύστημα και θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους νόμους να εφαρμόζονται" προσθέτοντας ότι έως και 12 (σχετικές) υποθέσεις αναφέρονται καθημερινά στον πρόεδρο.

Το μορατόριουμ στο Πακιστάν είχε χαιρετισθεί ευρέως εξαιτίας της ανησυχίας ότι τα δικαστήρια και η αστυνομία είναι ανίκανα να διασφαλίσουν στον κατηγορούμενο μία δίκαιη δίκη. Ωστόσο, το Πακιστάν παραβίασε το μέτρο αυτό όταν το 2012 προχώρησε στην εκτέλεση ενός καταδικασθέντος δολοφόνου και ενός πρώην αξιωματικού του στρατού.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, του οποίου η πρώην πρόεδρος Μπεναζίρ Μπούτο, υπήρξε δριμεία επικριτής της θανατικής ποινής, επέβαλε το μορατόριουμ λίγο αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2008 υπό τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Ο Ζαρντάρι, χήρος της Μπούτο, η οποία δολοφονήθηκε το 2007, πρόκειται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του αργότερα μέσα στο χρόνο.

real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα