Τσίπρας ή Μερκελ, ποιος θα πατήσει το κουμπί για την Grexit;

11:01 8/6/2012 - Πηγή: 24wro
Η Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά κεντρικό θέμα στο Economist. Το πρωτοσέλιδο μας...

το… κλέβει η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά τη θέση μας στο περιοδικό, δεν την έχουμε χάσει.
My big fat Greek divorce (εμπνευσμένο από την ταινία My big
fat greek wedding) είναι ο τίτλος του άρθρου και ο υπότιτλος αναφέρει: «πως και αν η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ είναι μεγαλύτερη αβεβαιότητα».

«Όλα τα λεφτά», όμως, είναι η φωτογραφία: από τη μια ο Αλέξης Τσιπρας και απέναντί του η Άγκελα Μέρκελ. Στέκονται πάνω από ένα κουτί σε χρώμα γαλάζιο που γράφει τη... μαγική λέξη €XIT. Έχουν τα χέρια τους πάνω σε ένα πορτοκαλί κουμπί... Ποιος άραγε θα το πατήσει;
«Στις 17 Ιουνίου η μικροπολιτική στο Αιγαίο θα αλλάξει ρότα. Ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Αν, αντίθετα, νικητής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αγορές φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ και θα προκαλέσει βαριές παράπλευρες απώλειες στις άλλες χώρες της ευρωζώνης», ξεκινά το άρθρο του Economist για την Ελλάδα.

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει μορατόριουμ του χρέους «όπως έχει απειλήσει, τότε αυτό θα επισπεύσει τη γρήγορη έξοδο. Όλα τα κεφάλαια του πακέτου διάσωσης θα κοπούν». Το ένα θα φέρει το άλλο κι όλα τη δραχμή που «θα υποβαθμιστεί αμέσως σε αξία έναντι του ευρώ».

Εξίσου εντυπωσιακό με τη φωτογραφία Τσίπρα-Μέρκελ είναι και το πρωτοσέλιδο του περιοδικού. Απεικονίζεται ένα τάνκερ που δεν είναι άλλο από την... παγκόσμια οικονομία και κάποιος λέει: "Σας παρακαλώ, μπορούμε τώρα να βάλουμε μπροστά τς μηχανές κυρία Μέρκελ;". "Άναψε τις μηχανές, Άνγκελα" είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος: "η παγκόσμια οικονομία είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Πολλά εξαρτώνται από μια γυναίκα".
"Στις σωσίβιες λέμβους!" ξεκινάει το κείμενο και τονίζει πως αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αγορές για την παγκόσμια οικονομία. «Είναι τώρα στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτικών να αντιμετωπίσουν οριστικά και αποφασιστικά το θέμα του ευρώ», τονίζει το άρθρο του Economist και σημειώνει τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία.

"Η εμμονή στην λιτότητα και τα πακέτα διάσωσης που αποδείχτηκαν ημίμετρα, η καθυστέρηση της τραπεζικής ενοποίησης έφεραν το ευρώ κοντά στην καταστροφή με μεγάλες ευθύνες του Βερολίνου", γράφει ο συντάκτης.
Keywords
Τυχαία Θέματα