Βαθαίνει η κρίση στο ΠΑΣΟΚ

10:17 17/1/2012 - Πηγή: 24wro
Βαθαίνει η κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά τη διήμερη συνεδρίαση του...
Εθνικού Συμβουλίου του. Τα στρατόπεδα έχουν ακόμα ρευστά σύνορα μεταξύ τους και οι φόβοι καθενός μετατρέπονται αίφνης σε διαφορετικά σενάρια για το μέλλον, αλλά και την ίδια τη συνοχή του κόμματος.

Η απόφαση δε να συνεδριάσει δύο φορές το Πολιτικό Συμβούλιο, την πρώτη για θέματα απασχόλησης παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, αλλά όχι και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου
και τη δεύτερη για να θέσει επί τάπητος τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ακριβώς τις δύο ημέρες απεργίας των δημοσιογράφων, προκάλεσε νέα ένταση μεταξύ των στελεχών του.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, ενώ ως πιθανές ημερομηνίες εκλογής αρχηγού προβάλλουν στην παρούσα φάση η 4η και η 11η Μαρτίου. Επιμένουν δε ότι θα προηγηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη και θα ακολουθήσει Συνέδριο του κόμματος, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Στην πραγματικότητα, πιο πιθανή ημερομηνία για την εκλογή νέου αρχηγού είναι κάποια στα τέλη Μαρτίου, αν τελικά εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, καθώς ήδη η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο αμφισβητείται από πολλούς.

Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο που εκτίμησε στο περιθώριο του Εθνικού Συμβουλίου ότι την επαύριο της ψήφισης της δανειακής σύμβασης στη Βουλή, αυτή θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν εκλογές, θέλοντας να δείξει πως δεν είναι εφικτό τότε να αναδείξει νέο αρχηγό το ΠΑΣΟΚ, πολλά είναι τα στελέχη που υιοθετούν την άποψή του. Κάποια μάλιστα προκρίνουν ακόμα και τώρα την εκλογή νέου προέδρου άμεσα, από κάποιο άλλο σώμα, πιθανώς και από ένα «μίνι» συνέδριο 600-700 ατόμων, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Πολλοί «βενιζελικοί» άλλωστε, μιλούν για «απαξιωμένη» διαδικασία στο Εθνικό Συμβούλιο και «μεθόδευση» ώστε να φύγουν πολλοί σύνεδροι νωρίτερα, σίγουροι ότι δεν θα γινόταν ψηφοφορία, ενώ κατηγορούν τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο αλλά και πολλούς «δελφίνους» που προσφάτως συντάχθηκαν με την πρόταση Παπανδρέου για «υπονόμευση» τρόπον τινά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Οι υπόλοιποι «δελφίνοι» πάλι, παρότι θέλησαν να αποφύγουν τις συγκρούσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, επιφυλάσσονται να δουν και την εξειδίκευση της απόφασής του από το Πολιτικό Συμβούλιο στη συνέχεια. Υποστηρικτές τους, μάλιστα, έθεταν ως όρο την τήρηση των συμφωνηθέντων. Όσο για τους «παπανδρεϊκούς», υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που αποφασίστηκε, προτάσσοντας την ανάγκη να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση Παπαδήμου και μαζί της η χώρα.

Ο αντίλογος που αντιμετωπίζουν πάντως είναι ότι ακριβώς αυτή η παρατεινόμενη εσωστρέφεια και η μεγάλη -άτυπη έστω- προεκλογική περίοδος που μόλις ξεκίνησε στο κόμμα-βασικό εταίρο της κυβέρνησης, είναι αυτή που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα, ή πάντως την αποτελεσματικότητά της.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδ
Keywords
Τυχαία Θέματα