Βουλγαρικό χωριό 680 κατοίκων θέλει να... ενσωματωθεί στην Ελλάδα

04:39 20/11/2012 - Πηγή: 24wro

Το απίστευτο αίτημά τους να ενσωματωθούν διοικητικά στην Ελλάδα ανακοίνωσαν οι 680...

κάτοικοι της Τσράντσα, ενός ορεινού χωριού στη βουλγαρική Ροδόπη ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής της Κυριακής», οι κάτοικοι στο ορεινό πομακοχώρι διαμαρτύρονται όπως λένε για την εγκατάλειψή τους από τη κεντρική κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Γι' αυτό το λόγο, έστειλαν επιστολή στην βουλγαρική κυβέρνηση με την οποία ουσιαστικά ζητούν να περάσουν διοικητικά
και οικονομικά στην Ελλάδα (απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα) καθώς θεωρούν ότι έτσι θα έχουν μια καλύτερη ζωή! Μάλιστα για να τονίσουν την απόφασή τους, κοινοποίησαν την επιστολή και την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια.

«Εδώ μας κοροϊδεύουν, δεν μας επιστρέφουν τα κτήματα των προγόνων μας» λένε στην «Καθημερινή» οι κάτοικοι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους φτωχοί καπνοκαλλιεργητές.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη διέξοδος για πολλούς νέους που κατεβαίνουν να εργαστούν ως εποχικοί εργάτες», εξηγεί ο πρόεδρος της κοινότητας, Ιλίν Ντολαπτσίεφ, που μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν άγνωστη αλλά έφτασε να «παίξει» σε διεθνή μέσα με το πρωτοφανές αίτημά της.

Ποιο ειναι όμως το βασικό τους αίτημα; Η επιστροφή των κτημάτων που είχε αρπάξει το κομμουνιστικό καθεστώς από τους προγόνους τους. Μετά την πτώση του καθεστώτος, η κυβέρνηση προχώρησε σε καταγραφή της γης, προκειμένου να γίνει διανομή, αλλά η διαδικασία κόλλησε στα λάθη και στην αδυναμία των κατοίκων να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούσε η ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε να φτιάξει τους σχετικούς χάρτες. «Στην αρχή το κράτος κατέγραψε τις εκτάσεις, αλλά έγιναν πολλά λάθη και έτσι μας έστειλαν μια ιδιωτική εταιρεία να βγάλει τους χάρτες με δικά μας έξοδα. Το ποσό που ζητάει όμως είναι εξωπραγματικό και προτείναμε να κάνουν τη δουλειά οι κρατικές υπηρεσίες. Ε, λοιπόν, πέρασαν χρόνια και οι πολιτικοί μας κοροϊδεύουν. Γι’ αυτό και εμείς πέρα από τις διαμαρτυρίες αποφασίσαμε να αντιδράσουμε με έναν εντυπωσιακό τρόπο».

Φυσικά, τονίζει ο κοινοτάρχης της Τσράντσα, δεν έχουν αυταπάτες ότι θα γίνουν «ελληνικό χωριό». Πέτυχαν όμως το στόχο τους. Να βγουν από την αφάνεια: «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημά μας να μετατοπιστούν τα σύνορα, αλλά ήταν ένας τρόπος να πιέσουμε για το δίκιο μας», είπε ο κ. Ντολαπτσίεφ και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ακόμα σε καλύτερη θέση από την Βουλγαρία: «Αν είναι τόσο ανίκανοι οι πολίτικοί σας θα γίνετε όπως εμείς. Οι Ελληνες ζουν σαφώς καλύτερα».

iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα