Υψηλοί τόνοι μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας για τους ιμάμηδες

21:16 18/1/2013 - Πηγή: 24wro
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μεταφέρεται πλέον το...
θέμα της τροπολογίας για την πρόσληψη ιεροδιδασκάλων - ιμάμηδων από την ελληνική Πολιτεία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος του εκπροσώπου του κ. Γρ. Δελαβέκουρα, απάντησε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής το τουρκικό ΥΠΕΞ... με την οποία η Άγκυρα εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» της επειδή η Αθήνα παραβλέπει «τις απόψεις της μειονότητας» στο θέμα αυτό. Σαφές είναι ότι η Τουρκία θα δώσει έμφαση στο ζήτημα το προσεχές διάστημα, καθώς πλήττεται
ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της στη Θράκη.

«Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για μια πρωτοβουλία που ρυθμίζει με θετικό τρόπο για την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα, θέματα σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, υπό το πρίσμα και των πληροφοριών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί προσπάθειας του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, δε συνάδουν με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργασθούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων» τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας.

Συνεχίζοντας μάλιστα σημειώνει ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της Τουρκίας που εντάσσεται στην πάγια πρακτική της «να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ως προς τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την Ελληνική Πολιτεία, μια απόπειρα που πέφτει στο κενό, καθώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θράκη, αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει ότι «τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης αναφέρονται στη διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη διοικεί τα δικά της θρησκευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει υπό προστασία το δικαίωμα των ατόμων να επωφελούνται από την ελευθερία θρησκείας, μέσω της προσευχής και της παιδείας. Πέραν αυτού οι νόρμες της ΕΕ και οι αναγκαιότητες του να είναι κανείς σύγχρονο κράτος περιέχουν και την χορήγηση της δυνατότητας στους πολίτες που ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα, να εκπληρώνουν τις θρησκευτικές τους ελευθερίες. Παρόλα αυτά», καταλήγει η ανακοίνωση, «η Ελλάδα ασκώντας μια πιεστική συμπεριφορά, το γεγονός ότι παραβλέπει τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχει προκαλέσει απογοήτευση».
Keywords
Τυχαία Θέματα