Ζωή στα χωράφια από απόβλητα

12:32 18/7/2012 - Πηγή: 24wro

Ξεκίνησε η άρδευση 4.000 στρεμμάτων από επεξεργασμένα απόβλητα του Βιολογικού Καθαρισμού...του Δήμου Ηρακλείου. Στόχος η επέκταση του ποτίσματος σε 30.000 στρέμματα καλλιεργειών

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης μαζί με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων πατούν το κουμπί έναρξης λειτουργίας της μονάδας.

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών παίρνουν ζωή καθημερινά από τα επεξεργασμένα απόβλητα του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Ηρακλείου. Σε πρώτη φάση αρδεύονται 4.000 στρέμματα αμπελώνων, ελαιώνων και κηπευτικών περιμετρικά της πόλης του Ηρακλείου,
ενώ στόχος είναι η άρδευση να επεκταθεί σε 30.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.

Το ευεργετικό πότισμα στη μέχρι πρόσφατα «ξηραμένη γη» γίνεται από τις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΗ) στη Φοινικιά Ηρακλείου, μέσω μιας πρωτοποριακής στην Ελλάδα μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Αγρότες και εκπρόσωποι τοπικών φορέων «ξέσπασαν» σε θερμά χειροκροτήματα κατά την τελετή των εγκαινίων της μονάδας, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος ευλόγησε τις νέες εγκαταστάσεις, οι δε δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γ. Τζωρτζάκης και πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Στειακάκης «πάτησαν» από κοινού το κουμπί έναρξης λειτουργίας της μονάδας.

Τον αγιασμό έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος
Πρόκειται για το έργο «Γεωργική Αξιοποίηση Επεξεργασμένων Υγρών Αποβλήτων ως Εναλλακτικός Υδατικός Πόρος».

Ενα έργο που αφορά την αξιοποίηση περίπου 7.000-8.000 μ3 δευτεροβάθμια επεξεργασμένης εκροής, η οποία μέσω κροκίδωσης και φίλτρανσης υφίσταται τριτοβάθμια επεξεργασία.

Ακολουθεί η απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και στη συνέχεια μέσω αντλιοστασίων και αγωγών οδηγείται στις υφιστάμενες αρδευτικές δεξαμενές και τελικά στα δίκτυα άρδευσης των περιοχών Προφήτη Ηλία, Βασιλειών και Αγίου Βλάσση.

Οι επιδράσεις του νερού αυτού στη φυτική παραγωγή και στα εδάφη θα τεθούν υπό αυστηρή παρακολούθηση, αφού θα ελέγχονται εργαστηριακά για μήνες, ώστε να υπάρξει μια στοιχειοθετημένη και ολοκληρωμένη άποψη για τα αποτελέσματα της άρδευσης με αυτόν τον τρόπο.

«Συμπερασματικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως ολοκληρωμένο έργο επαναχρησιμοποίησης υγρών αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα με χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας», όπως ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.

Στους μακροπρόθεσμους στόχους της μονάδας είναι η σε ημερήσια βάση αξιοποίηση 40-45.000 μ3, καθαρισμένων λυμάτων (τουλάχιστον 10 εκ. μ3 ετησίως), τα οποία σήμερα καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα, με τεράστιο αναπτυξιακό, οικονομικό και οικολογικό δυναμικό, καθόσον μπορούν να αρδεύουν 25.000 - 30.000 στρέμματα αμπελώνων και ελαιώνων.
ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα