184 δισ. δολάρια θα χρειαστούν στην Ιαπωνία!

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Καόρου Γιοσάνο, δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει από δέκα έως δεκαπέντε τρισεκατομμύρια γεν (184 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας το Μάρτιο.

Η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να εκδώσει ομόλογα προκειμένου να ανταποκριθεί στο κόστος αλλά δεν θα πρέπει να το κάνει χωρίς να έχει εξεύρει τρόπους να πληρώσει για εξαγορά, είπε ο Γιοσάνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποια μορφή αύξησης φόρων
θα ήταν αναπόφευκτη.

"Καταλαβαίνω εκείνους που λένε πως χρειάζεται να εκδώσουμε ομόλογα για σεισμό (ανοικοδόμηση). Αλλά δεν θα πρέπει να ριψοκινδυνεύσουμε να δανειστούμε χωρίς να σκεφτούμε πώς θα επιστρέψουμε τα χρήματα", δήλωσε ο Γιοσάνο σε τηλεοπτική εκπομπή.

"Αν εκδώσουμε ομόλογα για ανοικοδόμηση, πρέπει να αποφασίσουμε σε πόσα χρόνια θα επιστρέψουμε τα χρήματα και πώς. Αυτό είναι σημαντικό για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς στο δημοσιονομικό κράτος της Ιαπωνίας", είπε.

Η Ιαπωνία δεν έχει συνέλθει από την τριπλή καταστροφή που προκάλεσε ένας σεισμός, ένα τσουνάμι και μια παρατεταμένη πυρηνική κρίση, με την κυβέρνηση να αγωνίζεται να βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη προσπάθεια ανοικοδόμησης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ζημιές από το σεισμό βύθισαν την Ιαπωνία στην ύφεση, με την οικονομία να συρρικνώνεται πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο στο πρώτο τρίμηνο του έτους και να θεωρείται βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί και πάλι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς οι διακοπές ρεύματος και η διάσπαση στην αλυσίδα της προσφοράς πλήττουν το βιομηχανικό προϊόν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η κυβέρνηση πέρασε από το κοινοβούλιο έναν έκτακτο προϋπολογισμό τεσσάρων τρισεκατομμυρίων γεν προκειμένου να ανταποκριθεί στο κόστος της άμεσης ανακούφισης από την καταστροφή.

Σχεδιάζει να ετοιμάσει έναν αρκετά μεγάλο δεύτερο έκτακτο προϋπολογισμό για ανοικοδόμηση, αν και οι βουλευτές είναι διχασμένοι ως προς το πώς θα πληρωθεί η δαπάνη.

Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, διπλάσιο σε μέγεθος από την οικονομία της που ανέρχεται στα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια, είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα στις μεγάλες βιομηχανοποιημένες οικονομίες, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για επιπλέον δημοσιονομικά κίνητρα.

Ωστόσο οι βουλευτές είναι διστακτικοί για την αύξηση των φόρων, ιδιαίτερα του πολιτικά ευαίσθητου φόρου επί των πωλήσεων, από το φόβο ότι θα τρομάξει τους ψηφοφόρους, ακόμα κι αν το κόστος της ανοικοδόμησης από το σεισμό προστίθεται στις τεράστιες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας για μια κοινωνία που γερνά με ταχείς ρυθμούς.

Ο Γιοσάνο, που θεωρείται οπαδός της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, έχει δηλώσει πως η αύξηση των φόρων είναι κρίσιμης σημασίας για την Ιαπωνία προκειμένου να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο ραγδαία κόστος κοινωνικής πρόνοιας και να σταθεροποιήσει τα διαλυμένα οικονομικά της Ιαπωνίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα