500 εκατ. tweets κάθε ημέρα...

Κάποτε για να μάθουμε τα νέα (του κόσμου, της χώρας ή της γειτονιάς μας) πηγαίναμε στο καφενείο ή περιμέναμε μέχρι το επόμενο πρωί που θα βρισκόμασταν στο γραφείο και θα τα κουβεντιάζαμε με τους συναδέλφους μας. Υστερα ήρθε η τηλεόραση και το κέντρο του κόσμου μεταφέρθηκε στον καναπέ του σπιτιού μας: εμείς καθόμασταν αναπαυτικά και το κουτί απέναντι «μιλούσε». Σήμερα υπάρχει το twitter.
Οι χρήστες του έχουν και πάλι απέναντι μια οθόνη, αλλά δεν περιορίζονται στο
σαλόνι: την κουβαλούν μαζί τους (αν έχουν λάπτοπ), την κρατούν στα χέρια τους (αν είναι κάτοχοι ταμπλέτας) ή την ακουμπούν στην παλάμη τους (αν χρησιμοποιούν smartphone).

Με το twitter ο καθένας από εμάς γίνεται παραγωγός περιεχομένου. Η νέα πραγματικότητα δεν άφησε ασυγκίνητους τους χρήστες του Ιντερνετ. Το twitter αριθμεί σήμερα περισσότερους από 500 εκατ. λογαριασμούς (που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 140 εκατ. ενεργούς χρήστες), οι οποίοι παράγουν 500 εκατ. tweets κάθε ημέρα.

Ως κατεξοχήν εργαλείο της δημόσιας σφαίρας, το twitter προσείλκυσε από την αρχή το ενδιαφέρον των πρωταγωνιστών της: των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των πολιτικών και των κάθε λογής «επωνύμων» (καλλιτεχνών, διασκεδαστών κ.ά.), οι οποίοι αντιλήφθηκαν την ύπαρξη ενός κοινού που δεν παρακολουθεί κατ’ ανάγκην τις δραστηριότητές τους στους παραδοσιακούς διαύλους.

Ορισμένοι, μάλιστα, δεν άργησαν να φέρουν τις... παλιές τους συνήθειες στο νέο μέσο: από τη φράση-φετίχ της δεκαετίας του 1990 «τσακωμός στα τηλεπαράθυρα», περάσαμε σήμερα στους τσακωμούς στο twitter – ακόμη και μεταξύ πολιτικών.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πολιτικοί αρχίζουν μόλις τώρα να ανακαλύπτουν τον κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Πολλοί δεν έχουν λογαριασμό, άλλοι έχουν ξεχάσει ότι έχουν και ορισμένοι τον ανανεώνουν κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι εξαιρέσεις: πολιτικοί που ξυπνούν και κοιμούνται με το iPad αγκαλιά μόνο και μόνο για να μη χάσουν κανένα tweet που τους αφορά.

Οι περισσότεροι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων διαθέτουν λογαριασμό στο twitter. Ωστόσο, τον χρησιμοποιούν μόνο για να προβάλλουν τις δραστηριότητές τους και όχι για να αλληλεπιδρούν με τους υπόλοιπους χρήστες.

Ο προσωπικός λογαριασμός του Αντώνη Σαμαρά (@samaras_antonis) έχει να ανανεωθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Το τελευταίο tweet εστάλη την ημέρα των εθνικών εκλογών, οι οποίες έπειτα από διαβουλεύσεις που ακολούθησαν τον έφεραν στο τιμόνι της χώρας: «Η Εθνική μας έδωσε χαρά, όμως σήμερα είναι μια δύσκολη νύχτα και η σκέψη μας είναι με τους πολίτες και τους πυροσβέστες που είναι στη μάχη» έγραψε συνδυάζοντας τη νίκη της Εθνικής επί της Ρωσίας για το Euro και την πυρκαγιά στη Μεσσηνία. Από αυτόν τον λογαριασμό έχουν σταλεί μόλις 62 tweets.

Αντιθέτως, μεγαλύτερη κίνηση έχει ο επίσημος λογαριασμός του Πρωθυπουργού (@PrimeministerGR): οι συνεργάτες του τουιτάρουν σχεδόν καθημερινά, έχοντας μέχρι τώρα στείλει περίπου 1.500 tweets. Ο Πρωθυπουργός έχει 49.856 followers. Ω
Keywords
Τυχαία Θέματα