Aναμόρφωση της ασφαλιστικής αγοράς

Τίθενται ουσιαστικοί και αυστηροί περιορισμοί στον τρόπο λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, αυξάνεται η διαφάνεια στην ασφαλιστική αγορά και ενισχύεται η ''φωνή'' των καταναλωτών, ενώ οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή αποκτούν και εξουσίες φορολογικού ελεγκτή με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «για την εδραίωση της διαφάνειας στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, την ενδυνάμωση της προστασίας των καταναλωτών και την προστασία των οφειλετών από αθέμιτες
εισπρακτικές μεθοδεύσεις» που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου αφορά στην αναμόρφωση του ν. 3758/2009 για τις «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» (εισπρακτικές εταιρείες) ώστε να αποφεύγονται αθέμιτες πρακτικές, ενισχύονται οι κανόνες διαφάνειας και ενημέρωσης στην ασφαλιστική αγορά και τροποποιείται και συμπληρώνεται ο ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών και μεταξύ άλλων αναβαθμίζει το φιλικό διακανονισμό στις καταναλωτικές διαφορές και αναδιοργανώνει το σύστημα επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Προστασία των οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις

Οι σημαντικότερες από τις ρυθμίσεις που εμπεριέχει το σχέδιο νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες είναι οι ακόλουθες:

- Οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες για την ενημέρωση του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμη απαίτηση μετά την πάροδο δέκα ημερών από την ημέρα που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη.

- Διευρύνεται ο - ενδεικτικός πλέον - κατάλογος αθέμιτων και παραπλανητικών πρακτικών που εμπεριέχει ο ν. 3758/09 (περιπτώσεις ύπαρξης βαριάς ασθένειας ή συναγόμενης επιβάρυνσης της σωματικής ή ψυχικής υγείας, προσέγγισης γειτόνων, εργοδοτών κλπ., δικαστικής αμφισβήτησης της οφειλής, παραπλάνησης για τη νομική θέση του οφειλέτη κ.ά.)

- Προσδιορίζεται ένα συγκεκριμένο ωράριο για την επικοινωνία με τον οφειλέτη (9.00 έως 20.00) που περιορίζεται στις εργάσιμες μόνο ημέρες.

- Η εταιρεία ενημέρωσης οφείλει να μην αρχίσει ή να μη συνεχίσει την επικοινωνία σε περίπτωση που ο οφειλέτης δηλώνει απροθυμία ή αδυναμία ανταπόκρισης.

- Η επικοινωνία καταγράφεται και τηρείται για έξι τουλάχιστον μήνες προκειμένου να ελέγχεται η παραβίαση του νόμου σε περίπτωση καταγγελίας. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη. Ο οφειλέτης ενημερώνεται για την καταγραφή και το σκοπό της.

- Οι εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οφείλουν να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση στον οφειλέτη ή, μετά από καταγγελία του οφειλέτη, στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, κατάσταση με τα συνδετικά δεδομένα συγκεκριμένων τηλεφωνικών παροχών προκειμένου να ελεγχθεί η καταγγελία για αθέμιτη εισπρακτική όχληση καθώς και τα στοιχεία του κατόχου της τηλεφωνικής παροχής από την οποία πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία με τον οφειλέτη.

- Οι εταιρείες
Keywords
Τυχαία Θέματα