H συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
22:24 20/3/2013
- Πηγή: i-Reporter
ΜΑΚΡΗ: Έχουμε πολλά να δούμε και να κουβεντιάσουμε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κ. Σίμο Κεδίκογλου, τον οποίο καλημερίζουμε και καλωσορίζουμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα. Καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι, κατ’ αρχήν. Έχουμε τελευταίες πληροφορίες για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Αν έχει η κυβέρνηση πληροφορίες για το πώς πάει το πράγμα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Περιμένουμε να παρουσιάσει η κυπριακή κυβέρνηση το εναλλακτικό σχέδιο. Την πληροφόρηση που έχετε κι εσείς την έχουμε φυσικά. Ο Πρωθυπουργός είναι σε επαφή με τη Λευκωσία. Αυτό που είπαμε και χθες, αυτό που λέμε και σήμερα, θα στηρίξουμε την Κύπρο, όπως την στηρίζαμε πάντα.
ΜΑΚΡΗ: Να ρωτήσω κάτι, γιατί η κοινή λογική λέει ότι ο Πρόεδρος ο κ. Αναστασιάδης, δεν μπορεί να προχώρησε στην απόρριψη ενός σχεδίου, χωρίς να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Και επειδή ο χρόνος δεν είναι άφθονος στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, αργά ή γρήγορα, την άλλη εβδομάδα, την Τρίτη, μετά την αργία της 25ης, πρέπει να ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες. Σημαίνει ότι αυτό που έχει στο μυαλό του, πρέπει να είναι πιο δομημένο και πιο οργανωμένο. Έχετε εσείς αυτή την αίσθηση, κύριε Υπουργέ; Ότι υπάρχει, δηλαδή, μία στερεή βάση, σε ένα plan B;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά τις επαφές στη Μόσχα, όπου είναι ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Σαρρής. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Εμείς, από την πλευρά μας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε κάνει τα πάντα να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σ’ αυτό είμαστε κατηγορηματικοί: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Όπως είπα, το επαναλαμβάνω: Στηρίξαμε την απόφαση της Κύπρου στο Eurogroup. Στηρίζουμε και την χθεσινή απόφαση της Κυπριακής Βουλής. Να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε δημόσια τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας.
ΜΑΚΡΗ: Τώρα, λέτε για το Eurogroup. Γιατί βεβαίως το ζήτημα είναι και πολιτικό και θέλω να μας βοηθήσετε λίγο να το δούμε και πολιτικά αυτό το θέμα. Θα δούμε τις οικονομικές παραμέτρους στις επόμενες ώρες. Πολιτικά τώρα, στο Eurogroup, τι ακριβώς έγινε; Ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε αυτό το πακέτο; Ο κ. Στουρνάρας, όντως, τον έφερε πίσω, όταν κάποια στιγμή ο κ. Σαρρής σηκώθηκε να φύγει; Γιατί έχουμε ακούσει πάρα πολλά τις τελευταίες ημέρες, που αφορούν και τη στάση τη δική μας, πια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, όχι. Μερικά γεγονότα: Στις 2.00΄ το πρωί, Παρασκευή προς Σάββατο, βγήκαν από το Eurogroup οι επικεφαλής των φορέων της τρόικα, δηλαδή, η κα Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι, ο Ολλανδός διάδοχος του κ. Γιουνκέρ και μίλησαν με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κάθισαν κάτω, συμφώνησαν στην πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών, στο Eurogroup. Εκεί πέρα, φυσικά υπέρ, ψήφισε ο κ. Σαρρής και στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
ΜΑΚΡΗ: Προσπάθησε ο κ. Στουρνάρας να πει στον κ. Σαρρή ότι δεν είναι μία συμφέρουσα πρόταση ή να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο και είχαν όλους τους άλλους απέναντί τους;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν μπορώ να σας πω τέτοιες λεπτομέρειες, δεν τις γνωρίζω, άλλωστε, δεν ήμουν παρών. Αλλά το γεγονός ότι κράτησε 10 ώρες και κάτι το Eurogroup, είναι προφανές ότι δόθηκε μάχη.
ΜΑΚΡΗ: Από εκεί και πέρα, πολλοί λένε στο εσωτερικό –και εν πολλοίς δεν έχουν άδικο- ότι ακόμα και χθες, ενώ η Κυπριακή Βουλή απέρριπτε, ουσιαστικά, την πρόταση του Eurogroup, o κ. Στουρνάρας με δηλώσεις του την υπεράσπιζε. Έλεγε, δηλαδή, ότι είναι η πιο συμφέρουσα πρόταση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγγνώμη, αλλά ο κ. Στουρνάρας δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να επαναλάβει αυτό που είχε πει ο κ. Αναστασιάδης.
ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά στο μεταξύ, η κυπριακή πλευρά είχε αλλάξει άρδην στάση, είχε αποφασίσει να την απορρίψει. Κι εμείς, φαινόμαστε μερικές φορές βασιλικότεροι του βασιλέως, για να σας το πω λαϊκά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα ήταν σωστό ο κ. Στουρνάρας να έχει διαφοροποιηθεί από τον κ. Αναστασιάδη; Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα κυρίαρχο κράτος που έχει την ανεξαρτησία του και παρ’ όλους τους αδελφικούς δεσμούς των δύο λαών, δεν μπορεί να ποδηγετείται η Κύπρος από την Ελλάδα.
ΜΑΚΡΗ: Το ζητούμενο, τώρα, στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό είναι το εξής: Ότι εάν η Κύπρος τα καταφέρει και βρει από αλλού τα χρήματα τα οποία ζητά και δεν μπει σ’ αυτή την κηδεμονία η οποία λέει «κουρέψτε τις καταθέσεις σας τώρα», το ελληνικό πολιτικό σύστημα, εννοώ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά κυρίως η παρούσα, θα βρεθούν απολύτως εκτεθειμένες, γιατί απλώς δεν έχουν πει ένα «όχι». Το ακούτε από παντού, κύριε Υπουργέ, και το καταλαβαίνετε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, πρώτον, ας μην προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις. Δεύτερον και βασικότερο, είναι τελείως διαφορετικό το πρόβλημα της Κύπρου από το πρόβλημα της Ελλάδας. Της Κύπρου είναι μία παγκόσμια ιδιομορφία του τραπεζικού της συστήματος. Έχει τζίρο οκτώ φορές το ΑΕΠ της Κύπρου. Λοιπόν, δεν είναι συγκρίσιμο πρόβλημα με της Ελλάδας, που ήταν αμιγώς δημοσιονομικό.
ΜΑΚΡΗ: Λέτε ότι εμείς χρειαζόμαστε και πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι οι Κύπριοι και εάν οι Κύπριοι μπορούν να τα βρουν…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς. Και είναι και πολλαπλάσια ποσά, είναι πολύ διαφορετική η φύση του προβλήματος της μίας και της άλλης χώρας. Για παράδειγμα, στην Κύπρο, η εξαγορά των Τραπεζών τους, αίρει τα περισσότερα, σημαντικά, στοιχεία του προβλήματος. Είναι πολύ διαφορετικό το πρόβλημα της Κύπρου από το πρόβλημα της Ελλάδας.
ΜΑΚΡΗ: Άρα, δηλαδή, λέτε ότι οι Κύπριοι μπορούσαν να πουν «όχι» και να το ρισκάρουν ότι θα βρουν από αλλού τα χρήματα, ενώ εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θέλω να κρίνω τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης. Θέλω να ελπίζω ότι το εναλλακτικό σχέδιο θα τύχει της σωστής υποδοχής. Από εκεί και πέρα, γνωρίζω ότι στη δική μας περίπτωση, κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.
ΜΑΚΡΗ: Επιφυλακτικό σας ακούω, πάντως, ως προς την Κύπρο. Δηλαδή, λέτε ότι «εύχομαι, θέλω να πιστεύω» κ.λπ. αλλά, δεν βγάζετε καμία βεβαιότητα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχω ακούσει τις δηλώσεις Κυπρίων υπουργών, περιμένω να ακούσω κάτι πιο σαφές.
ΜΑΚΡΗ: Να ρωτήσω και κάτι ακόμη επ’ αυτού; Φοβάστε πιθανότητα χρεοκοπίας της Κύπρου; Γιατί εδώ παίζεται ένα πολύ σκληρό bras de fer και με την τρόικα, που δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα αντιδράσει. Είναι μουδιασμένη προς το παρόν, αλλά φοβάστε την πιθανότητα να της πουν ότι εμείς δεν δεχόμαστε αυτό το σενάριο που φέρνεις, άρα, σιγά-σιγά τίθεσαι εκτός Ευρώπης;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το απευχόμαστε αυτό το ενδεχόμενο με όλες μας τις δυνάμεις.
ΜΑΚΡΗ: Το απεύχεστε, αλλά δεν εκφράζετε και τη βεβαιότητα ότι δεν θα γίνει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, δεν είναι κάτι που εξαρτάται από δικές μας αποφάσεις, από δικές μας ενέργειες.
ΜΑΚΡΗ: Τί επιπτώσεις έχει, τώρα, στη δική μας διαπραγμάτευση αυτό, κύριε Κεδίκογλου; Ήμασταν, ούτως ή άλλως, εν μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, με την τρόικα να αναχωρεί για να επανέλθει και στο μεταξύ έχουμε ένα πέπλο αβεβαιότητας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν σχετίζω τις δύο περιπτώσεις. Εμείς βρισκόμαστε εντός προγράμματος, εντός χρονοδιαγράμματος μάλλον στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Όπως γνωρίζετε, το σχέδιο του κ. Μανιτάκη έχει σταλεί. Εξ όσων γνωρίζω τυγχάνει καλής υποδοχής.
ΜΑΚΡΗ: Εννοείτε νέο σχέδιο; Γιατί το προηγούμενο του κ. Μανιτάκη δεν έτυχε καλής υποδοχής.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι με σαφέστερες τις παραμέτρους. Δεν έχω πληρέστερη εικόνα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τυγχάνει καλής υποδοχής. Επίσης, σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φόρο, προχωράμε και θέλω να υπενθυμίσω ότι όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, το ποσό του φόρου για την χρήση του 2013 θα είναι σαφώς αισθητά χαμηλότερο από πέρυσι. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος είσπραξής του είναι που μένει να αποσαφηνισθεί.
ΜΑΚΡΗ: Τώρα, ξέρετε, αν είναι χαμηλότερο από πέρυσι, προσωπικά, ο τρόπος είσπραξης, εάν θα είναι στη ΔΕΗ ή στην εφορία, δεν με νοιάζει. Το ποσό με νοιάζει, το οποίο θα πρέπει να πληρώσει κάποιος.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σ’ αυτό έχετε τη δήλωση του Πρωθυπουργού, κατηγορηματική, οπότε, όπως είπατε κι εσείς πολύ σωστά, ο τρόπος είσπραξης δεν έχει τόση σημασία.
ΜΑΚΡΗ: Ναι, απλώς τα νούμερα δεν βγαίνουν. Γιατί τη δήλωση του Πρωθυπουργού την έχουμε, από την άλλη έχουμε και ένα σαφέστατο στόχο για είσπραξη 3,8 δισεκατομμυρίων. Αν η φορολογητέα βάση, λοιπόν, δεν διευρύνεται, εάν ο στόχος παραμένει ο ίδιος, πώς θα είναι χαμηλότερο το ποσόν κύριε Υπουργέ; Δεν βγαίνει η εξίσωση δηλαδή.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι. Το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί από τον φόρο ακινήτων, δεν είναι 3,8 δισεκατομμύρια, είναι –εάν δεν κάνω λάθος- κάτω από τα 3 δισεκατομμύρια. Οπότε, αναμένεται ένα ποσόν της τάξης του 30% λιγότερο, χονδρικά.
ΜΑΚΡΗ: Και βγαίνουν, λέτε, τα νούμερα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και βγαίνουν τα νούμερα.
ΜΑΚΡΗ: Χθες, υπήρξε συμφωνία με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους; Γιατί εγώ είδα και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη, αν και πέρασε βεβαίως στη σκιά των κυπριακών γεγονότων η σύσκεψη των αρχηγών, αλλά είδα και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη να λένε «όχι» στη συνέχιση του ειδικού τέλους ακινήτων.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, έχουμε συμφωνήσει ότι θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο. Από εκεί και πέρα…
ΜΑΚΡΗ: Ναι, εννοώ για μέσα στο 2013. Είχατε συμφωνήσει για το 2013 και μετά το πήγατε το 2014.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κυρία Μακρή, γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζω ποτέ τις δηλώσεις των κυβερνητικών εταίρων.
ΜΑΚΡΗ: Εσείς, λέω, πάντως ως αίσθηση, ως άρωμα, θεωρείτε ότι υπάρχει συμφωνία ή θα έχουμε μία εσωτερική διαφωνία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θεωρώ ότι η συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
ΜΑΚΡΗ: Έχετε την πληροφόρηση πότε επανακάμπτει η τρόικα; Γιατί ξέραμε κάτι για τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου, αλλά όχι κάτι σαφές.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω, τέλος του μήνα.
ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πολύ. Καλό μεσημέρι.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά, γεια σας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REAL FM 97,8, ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦO ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα. Καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι, κατ’ αρχήν. Έχουμε τελευταίες πληροφορίες για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Αν έχει η κυβέρνηση πληροφορίες για το πώς πάει το πράγμα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Περιμένουμε να παρουσιάσει η κυπριακή κυβέρνηση το εναλλακτικό σχέδιο. Την πληροφόρηση που έχετε κι εσείς την έχουμε φυσικά. Ο Πρωθυπουργός είναι σε επαφή με τη Λευκωσία. Αυτό που είπαμε και χθες, αυτό που λέμε και σήμερα, θα στηρίξουμε την Κύπρο, όπως την στηρίζαμε πάντα.
ΜΑΚΡΗ: Να ρωτήσω κάτι, γιατί η κοινή λογική λέει ότι ο Πρόεδρος ο κ. Αναστασιάδης, δεν μπορεί να προχώρησε στην απόρριψη ενός σχεδίου, χωρίς να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του. Και επειδή ο χρόνος δεν είναι άφθονος στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, αργά ή γρήγορα, την άλλη εβδομάδα, την Τρίτη, μετά την αργία της 25ης, πρέπει να ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες. Σημαίνει ότι αυτό που έχει στο μυαλό του, πρέπει να είναι πιο δομημένο και πιο οργανωμένο. Έχετε εσείς αυτή την αίσθηση, κύριε Υπουργέ; Ότι υπάρχει, δηλαδή, μία στερεή βάση, σε ένα plan B;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά τις επαφές στη Μόσχα, όπου είναι ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Σαρρής. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Εμείς, από την πλευρά μας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε κάνει τα πάντα να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σ’ αυτό είμαστε κατηγορηματικοί: Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Όπως είπα, το επαναλαμβάνω: Στηρίξαμε την απόφαση της Κύπρου στο Eurogroup. Στηρίζουμε και την χθεσινή απόφαση της Κυπριακής Βουλής. Να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε δημόσια τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας.
ΜΑΚΡΗ: Τώρα, λέτε για το Eurogroup. Γιατί βεβαίως το ζήτημα είναι και πολιτικό και θέλω να μας βοηθήσετε λίγο να το δούμε και πολιτικά αυτό το θέμα. Θα δούμε τις οικονομικές παραμέτρους στις επόμενες ώρες. Πολιτικά τώρα, στο Eurogroup, τι ακριβώς έγινε; Ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε αυτό το πακέτο; Ο κ. Στουρνάρας, όντως, τον έφερε πίσω, όταν κάποια στιγμή ο κ. Σαρρής σηκώθηκε να φύγει; Γιατί έχουμε ακούσει πάρα πολλά τις τελευταίες ημέρες, που αφορούν και τη στάση τη δική μας, πια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, όχι. Μερικά γεγονότα: Στις 2.00΄ το πρωί, Παρασκευή προς Σάββατο, βγήκαν από το Eurogroup οι επικεφαλής των φορέων της τρόικα, δηλαδή, η κα Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι, ο Ολλανδός διάδοχος του κ. Γιουνκέρ και μίλησαν με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κάθισαν κάτω, συμφώνησαν στην πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών, στο Eurogroup. Εκεί πέρα, φυσικά υπέρ, ψήφισε ο κ. Σαρρής και στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
ΜΑΚΡΗ: Προσπάθησε ο κ. Στουρνάρας να πει στον κ. Σαρρή ότι δεν είναι μία συμφέρουσα πρόταση ή να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο και είχαν όλους τους άλλους απέναντί τους;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν μπορώ να σας πω τέτοιες λεπτομέρειες, δεν τις γνωρίζω, άλλωστε, δεν ήμουν παρών. Αλλά το γεγονός ότι κράτησε 10 ώρες και κάτι το Eurogroup, είναι προφανές ότι δόθηκε μάχη.
ΜΑΚΡΗ: Από εκεί και πέρα, πολλοί λένε στο εσωτερικό –και εν πολλοίς δεν έχουν άδικο- ότι ακόμα και χθες, ενώ η Κυπριακή Βουλή απέρριπτε, ουσιαστικά, την πρόταση του Eurogroup, o κ. Στουρνάρας με δηλώσεις του την υπεράσπιζε. Έλεγε, δηλαδή, ότι είναι η πιο συμφέρουσα πρόταση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγγνώμη, αλλά ο κ. Στουρνάρας δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να επαναλάβει αυτό που είχε πει ο κ. Αναστασιάδης.
ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά στο μεταξύ, η κυπριακή πλευρά είχε αλλάξει άρδην στάση, είχε αποφασίσει να την απορρίψει. Κι εμείς, φαινόμαστε μερικές φορές βασιλικότεροι του βασιλέως, για να σας το πω λαϊκά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα ήταν σωστό ο κ. Στουρνάρας να έχει διαφοροποιηθεί από τον κ. Αναστασιάδη; Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα κυρίαρχο κράτος που έχει την ανεξαρτησία του και παρ’ όλους τους αδελφικούς δεσμούς των δύο λαών, δεν μπορεί να ποδηγετείται η Κύπρος από την Ελλάδα.
ΜΑΚΡΗ: Το ζητούμενο, τώρα, στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό είναι το εξής: Ότι εάν η Κύπρος τα καταφέρει και βρει από αλλού τα χρήματα τα οποία ζητά και δεν μπει σ’ αυτή την κηδεμονία η οποία λέει «κουρέψτε τις καταθέσεις σας τώρα», το ελληνικό πολιτικό σύστημα, εννοώ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά κυρίως η παρούσα, θα βρεθούν απολύτως εκτεθειμένες, γιατί απλώς δεν έχουν πει ένα «όχι». Το ακούτε από παντού, κύριε Υπουργέ, και το καταλαβαίνετε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, πρώτον, ας μην προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις. Δεύτερον και βασικότερο, είναι τελείως διαφορετικό το πρόβλημα της Κύπρου από το πρόβλημα της Ελλάδας. Της Κύπρου είναι μία παγκόσμια ιδιομορφία του τραπεζικού της συστήματος. Έχει τζίρο οκτώ φορές το ΑΕΠ της Κύπρου. Λοιπόν, δεν είναι συγκρίσιμο πρόβλημα με της Ελλάδας, που ήταν αμιγώς δημοσιονομικό.
ΜΑΚΡΗ: Λέτε ότι εμείς χρειαζόμαστε και πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι οι Κύπριοι και εάν οι Κύπριοι μπορούν να τα βρουν…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς. Και είναι και πολλαπλάσια ποσά, είναι πολύ διαφορετική η φύση του προβλήματος της μίας και της άλλης χώρας. Για παράδειγμα, στην Κύπρο, η εξαγορά των Τραπεζών τους, αίρει τα περισσότερα, σημαντικά, στοιχεία του προβλήματος. Είναι πολύ διαφορετικό το πρόβλημα της Κύπρου από το πρόβλημα της Ελλάδας.
ΜΑΚΡΗ: Άρα, δηλαδή, λέτε ότι οι Κύπριοι μπορούσαν να πουν «όχι» και να το ρισκάρουν ότι θα βρουν από αλλού τα χρήματα, ενώ εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θέλω να κρίνω τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης. Θέλω να ελπίζω ότι το εναλλακτικό σχέδιο θα τύχει της σωστής υποδοχής. Από εκεί και πέρα, γνωρίζω ότι στη δική μας περίπτωση, κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.
ΜΑΚΡΗ: Επιφυλακτικό σας ακούω, πάντως, ως προς την Κύπρο. Δηλαδή, λέτε ότι «εύχομαι, θέλω να πιστεύω» κ.λπ. αλλά, δεν βγάζετε καμία βεβαιότητα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχω ακούσει τις δηλώσεις Κυπρίων υπουργών, περιμένω να ακούσω κάτι πιο σαφές.
ΜΑΚΡΗ: Να ρωτήσω και κάτι ακόμη επ’ αυτού; Φοβάστε πιθανότητα χρεοκοπίας της Κύπρου; Γιατί εδώ παίζεται ένα πολύ σκληρό bras de fer και με την τρόικα, που δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα αντιδράσει. Είναι μουδιασμένη προς το παρόν, αλλά φοβάστε την πιθανότητα να της πουν ότι εμείς δεν δεχόμαστε αυτό το σενάριο που φέρνεις, άρα, σιγά-σιγά τίθεσαι εκτός Ευρώπης;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το απευχόμαστε αυτό το ενδεχόμενο με όλες μας τις δυνάμεις.
ΜΑΚΡΗ: Το απεύχεστε, αλλά δεν εκφράζετε και τη βεβαιότητα ότι δεν θα γίνει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, δεν είναι κάτι που εξαρτάται από δικές μας αποφάσεις, από δικές μας ενέργειες.
ΜΑΚΡΗ: Τί επιπτώσεις έχει, τώρα, στη δική μας διαπραγμάτευση αυτό, κύριε Κεδίκογλου; Ήμασταν, ούτως ή άλλως, εν μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης, με την τρόικα να αναχωρεί για να επανέλθει και στο μεταξύ έχουμε ένα πέπλο αβεβαιότητας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν σχετίζω τις δύο περιπτώσεις. Εμείς βρισκόμαστε εντός προγράμματος, εντός χρονοδιαγράμματος μάλλον στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Όπως γνωρίζετε, το σχέδιο του κ. Μανιτάκη έχει σταλεί. Εξ όσων γνωρίζω τυγχάνει καλής υποδοχής.
ΜΑΚΡΗ: Εννοείτε νέο σχέδιο; Γιατί το προηγούμενο του κ. Μανιτάκη δεν έτυχε καλής υποδοχής.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι με σαφέστερες τις παραμέτρους. Δεν έχω πληρέστερη εικόνα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι τυγχάνει καλής υποδοχής. Επίσης, σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φόρο, προχωράμε και θέλω να υπενθυμίσω ότι όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, το ποσό του φόρου για την χρήση του 2013 θα είναι σαφώς αισθητά χαμηλότερο από πέρυσι. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος είσπραξής του είναι που μένει να αποσαφηνισθεί.
ΜΑΚΡΗ: Τώρα, ξέρετε, αν είναι χαμηλότερο από πέρυσι, προσωπικά, ο τρόπος είσπραξης, εάν θα είναι στη ΔΕΗ ή στην εφορία, δεν με νοιάζει. Το ποσό με νοιάζει, το οποίο θα πρέπει να πληρώσει κάποιος.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σ’ αυτό έχετε τη δήλωση του Πρωθυπουργού, κατηγορηματική, οπότε, όπως είπατε κι εσείς πολύ σωστά, ο τρόπος είσπραξης δεν έχει τόση σημασία.
ΜΑΚΡΗ: Ναι, απλώς τα νούμερα δεν βγαίνουν. Γιατί τη δήλωση του Πρωθυπουργού την έχουμε, από την άλλη έχουμε και ένα σαφέστατο στόχο για είσπραξη 3,8 δισεκατομμυρίων. Αν η φορολογητέα βάση, λοιπόν, δεν διευρύνεται, εάν ο στόχος παραμένει ο ίδιος, πώς θα είναι χαμηλότερο το ποσόν κύριε Υπουργέ; Δεν βγαίνει η εξίσωση δηλαδή.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι. Το ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί από τον φόρο ακινήτων, δεν είναι 3,8 δισεκατομμύρια, είναι –εάν δεν κάνω λάθος- κάτω από τα 3 δισεκατομμύρια. Οπότε, αναμένεται ένα ποσόν της τάξης του 30% λιγότερο, χονδρικά.
ΜΑΚΡΗ: Και βγαίνουν, λέτε, τα νούμερα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και βγαίνουν τα νούμερα.
ΜΑΚΡΗ: Χθες, υπήρξε συμφωνία με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους; Γιατί εγώ είδα και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη, αν και πέρασε βεβαίως στη σκιά των κυπριακών γεγονότων η σύσκεψη των αρχηγών, αλλά είδα και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη να λένε «όχι» στη συνέχιση του ειδικού τέλους ακινήτων.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, έχουμε συμφωνήσει ότι θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο. Από εκεί και πέρα…
ΜΑΚΡΗ: Ναι, εννοώ για μέσα στο 2013. Είχατε συμφωνήσει για το 2013 και μετά το πήγατε το 2014.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κυρία Μακρή, γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζω ποτέ τις δηλώσεις των κυβερνητικών εταίρων.
ΜΑΚΡΗ: Εσείς, λέω, πάντως ως αίσθηση, ως άρωμα, θεωρείτε ότι υπάρχει συμφωνία ή θα έχουμε μία εσωτερική διαφωνία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θεωρώ ότι η συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
ΜΑΚΡΗ: Έχετε την πληροφόρηση πότε επανακάμπτει η τρόικα; Γιατί ξέραμε κάτι για τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου, αλλά όχι κάτι σαφές.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω, τέλος του μήνα.
ΜΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω πολύ. Καλό μεσημέρι.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά, γεια σας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ REAL FM 97,8, ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦO ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ.
Keywords
τελος ακινητων, real fm, ρωτήσω, κυπρος, τραπεζες, σημαίνει, ελλαδα, βουλη, στουρναρας, τροικα, αεπ, αμιγώς, fer, βρυξέλλες, δεη, βενιζελος, γεια, real, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, νεα κυβερνηση, 25η μαρτιου, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, αποτελεσματα, βγαινουν, το θεμα, αεπ, εφορια, θεμα, κυπρου, οικονομια, real, real fm, αμιγώς, αρδην, αρωμα, βγαινει, βρυξέλλες, γεγονοτα, γεγονος, γεια, γινει, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εννοειτε, ζητα, εικονα, καλημερα, κυβερνηση, κυπριακα, κυριε, κυρια, λαθος, λευκωσια, λεπτομερειες, μοσχα, μυαλο, ξερετε, παντα, οκτω, ολλανδος, ουσιαστικα, πρωι, σαρρης, ρωτήσω, σαββατο, σεναριο, συνεχεια, σχεδιο, τριτη, υλοποιηση, φυση, φυσικα, χρονος, ωρες, ειπαμε, fer, πληροφοριες, σημαίνει, σωστο, θελω να, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Άστον Βίλα - Ολυμπιακός...
- Κρήτη: Στο πειθαρχικό ο παιδοχειρουργός για το θάνατο του μόλις 11 μηνών βρέφους
- Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής: τι θα δείτε στις 21 Μαρτίου. Επεισόδιο 131
- Δεν Κρατιέμαι, του Πέδρο Αλμοδόβαρ!
- Κύπρος:Ξανά στο προσκήνιο το κούρεμα
- Ρώσος μεγιστάνας… εισηγείται την εξαγορά όλου του Κυπριακού χρέους!
- Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 1-0 (Ημίχρονο)
- Ο υποπτος ρολος των ελληνων δημοσιογραφων και ο οικονομικος πολεμος στην κυπρο
- Αναγνώστρια περιγράφει πως βίωσε τον ρατσισμό στη Σουηδία
- Κοντά στη χρεοκοπία η Κύπρος λέει ο Ρώσος πρωθυπουργός – «Πόκερ» Ε.Ε –Μόσχας...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις i-Reporter
- Τελευταία Νέα i-Reporter
- Η Λαϊκή Τράπεζα(πρωην Marfin) αγοράσθηκε απο τη Ρωσία - ο Αναστασιάδης στην Μόσχα
- Ο λαός της Κύπρου διεκδίκησε και πέτυχε το αυτονόητο: Να είναι συμμέτοχος σε μια ιστορική και κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του
- H Κύπρος θα ξεμείνει από μετρητά στις 3 Ιουνίου, εαν μέχρι τότε δεν βρεθεί λύση
- Η Λαϊκή Τράπεζα σε Ρωσικά συμφέροντα;
- Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
- Τελικά 405 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Ο ΕΟΠΠΥ θα πληρώσει 250 εκ.ευρώ σε οφειλές
- Στο Ισραήλ ο Ομπάμα
- Ποιό...κουνούπι μας τσίμπησε;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- «Άδειασε» η… Παιανία
- Επιστολή γιατρών στον Λυκουρέντζο
- Νέο επεισόδιο στην κόντρα Μαρκογιαννάκη – Κωνσταντοπούλου
- VIDEO: CHANEL... Ο οίκος αφηγείται την ιστορία του εμβληματικού τζάκετ
- VIDEO: 50 σπαρακτικές στιγμές στον κινηματογράφο
- Δοκάρι για τον Ολυμπιακό
- Πόσοι χιλιάδες συνταξιούχοι θα μείνουν χωρίς σύνταξη
- Δασκαλόπουλος: Να καταλάβει η Ελλάδα ότι ο χρόνος τελείωσε
- Παπαθεοδώρου:Δεν ακυρώνεται η τρικομματική συμφωνία