Money is gone

Για πάνω από 100 χρόνια η Λαϊκή Τράπεζα ήταν το διαμάντι του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Σήμερα πέρασε στα χέρια του κυπριακού κράτους. Τι μεσολάβησε; «Η διοίκηση Βγενόπουλου», λένε βουλευτές και τραπεζίτες σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία -όπως υποστηρίζουν- έδωσε πολλά αμφιλεγόμενα τραπεζικά δάνεια και ανεξέλεγκτα αγόραζε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Δάνεια
που, όπως εξηγεί η σημερινή ηγεσία του ομίλου, δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων της MIG, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα, για να αγοράσουν μετοχές της Marfin Investment Group σε εκείνη τη θηριώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5,2 δισ. ευρώ που έγινε το 2007. Φυσικά μεγάλο ρόλο στην εξανέμιση των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου της Λαϊκής έπαιξε και το haircut των ελληνικών ομολόγων, τα οποία η τράπεζα αγόραζε αφειδώς πριν από το 2009, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση, και τα οποία τότε αποτελούσαν μια ασφαλή επιλογή, καθώς έδιναν υψηλά επιτόκια μεταξύ 4% και 6%. Ετσι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο κ. Βγενόπουλος σημάδεψε την Κύπρο και την οικονομία της.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι Αρχές της Μεγαλονήσου άσκησαν πιέσεις στον κ. Βγενόπουλο να εγκαταλείψει την προεδρία της Marfin Bank, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank και τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο. Σήμερα η διοίκηση της Λαϊκής αποκαλύπτει στοιχεία που δείχνουν μεγάλη έκθεση ελληνικών εταιρειών του ομίλου σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δάνεια σε επενδυτές οι οποίοι στη συνέχεια αγόραζαν μετοχές του ομίλου.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής κ. Μιχάλης Σαρρής εξηγεί: «Η Λαϊκή τα προηγούμενα χρόνια αγόραζε, χωρίς έλεγχο, ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Περισσότερα από όσα σήκωνε το χαρτοφυλάκιό της». Επιπρόσθετα επισημαίνεται αρμοδίως ότι η τράπεζα δάνεισε με πάνω από 700 εκατ. ευρώ φυσικά πρόσωπα, τα οποία αγόρασαν μετοχές της MIG στην τιμή των 6,7 ευρώ. Η τιμή της μετοχής σήμερα έχει υποχωρήσει στα 20 λεπτά και τα δάνεια στα 510 εκατ. ευρώ. Οι εμπράγματες εγγυήσεις όμως δεν υπερβαίνουν τα 140 εκατ. ευρώ.

Ο δραστήριος mr MIG

Ο κ. Βγενόπουλος τη δεκαετία του 2000 ήταν αρκετά δραστήριος περί τα τραπεζικά. Εξαγόρασε κάτι παραπάνω από το 10% της Εγνατίας Τράπεζας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εξοργίσει τον τότε βασικό μέτοχο κ. Βασίλη Θεοχαράκη (γνωστό επιχειρηματία, κυρίως στον χώρο του αυτοκινήτου). Στη συνέχεια εξαγόρασε στην Κύπρο μεγάλο μερίδιο της Λαϊκής Τράπεζας από την HSBC. Απολύει τον τότε επικεφαλής της τράπεζας κ. Κίκη Λαζαρίδη προκαλώντας αμηχανία και οργή στο τραπεζικό και επιχειρηματικό κατεστημένο της Μεγαλονήσου. Οι δύο τράπεζες συγχωνεύονται και στη συνέχεια ο κ. Βγενόπουλος δημιουργεί στην Αθήνα τη MIG, η οποία με τον πακτωλό των χρημάτων που διαθέτει εξαγοράζει μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών τη Vivartia του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, τη Super Fast Ferries του κ. Περικλή Παναγόπουλου, την Ο.Α. κ.λπ. Σήμερα ο κ. Βγενόπουλος έχει αποχωρήσει από τη διοίκηση του τραπεζικού ομίλου που είναι στα πρόθυρα της κρατικοποίησης, ενώ η MIG, σύ
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις i-Reporter