Stratfor: Μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης»

Μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης» θα βρεθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου προβλέπει το Stratfor. Η γνωστή αμερικανική δεξαμενή σκέψης, αποκαλούμενη και «σκιώδης CIA» από ορισμένους, προβλέπει ότι αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά από τους αριθμούς που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, τότε η Ελλάδα
θα βρεθεί με ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο και μία αδύναμη κυβέρνηση που θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στα σκληρά μέτρα λιτότητας του Μνημονίου και στην ανάγκη «να χρυσώσει το χάπι» στους πολίτες εφόσον θέλει να επιβιώσει.
«Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί μία σοβαρή απειλή για το πολιτικό κατεστημένο» λέει απερίφραστα το Stratfor. Τα κυρίαρχα κόμματα, συγκεκριμένα το ΠαΣοΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι οι επερχόμενες εκλογές ως μία «μάχη - κλειδί» για να διατηρήσουν τον «παραδοσιακό έλεγχό τους» στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το Stratfor επαναλαμβάνει ότι το πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας ΠαΣοΚ - ΝΔ. Αν αυτό αποτύχει, τότε το ένα από τα δύο θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασία με μικρότερα κόμματα.

Μία συμμαχία αυτού του είδους, ακόμη και μία συνεργασία ΠαΣοΚ και ΝΔ, θα βρίσκεται υπό τον συνεχή κίνδυνο κατάρρευσης. Ό,τι κι αν γίνει, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην πίεση των ψηφοφόρων αλλά και στις του Μνημονίου ώστε η χώρα να μη χρεοκοπήσει. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις θα πάνε πίσω, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ύφεσης.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα περιβάλλον όπου ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός ενισχύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σε άλλη ανάλυσή του το Stratfor σημειώνει ότι η κρίση είναι κυρίως πολιτική παρά οικονομική. Καθώς πολλές κοινωνίες στην Ευρώπη βλέπουν να χάνουν μέρος της κυριαρχίας τους, με κρίσιμες αποφάσεις που καθορίζουν την καθημερινότητά τους να λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, στρέφονται προς τον εθνικισμό και αναγκαστικά οι ηγεσίες ακολουθούν. Και καταλήγει το αμερικανικό think tank: «Το αληθινό τεστ για την Ευρώπη δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά το αν η άνοδος του εθνικισμού και του λαϊκισμού μπορεί να σταματήσει και να ανατραπεί».

Α.Αθανασόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα