Task Force: Συστάσεις για ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές

Η μεταρρυθμιστική πρόοδος που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες αναγνωρίζεται στην τέταρτη τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ωστόσο αναδεικνύονται και οι αδυναμίες του προγράμματος και διατυπώνονται συστάσεις για ταχύτερες διαρθρωτικές αλλαγές.
Ανώτατο στέλεχος της Επιτροπής αναφερόμενο χθες από τις Βρυξέλλες στην έκθεση της Ομάδας (με
επικεφαλής τον Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ) εστίασε στο «συνεχιζόμενο πρόβλημα της ανεπαρκούς ρευστότητας» και στην περιορισμένη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση. Αναφέρθηκε επίσης στην κρισιμότητα της ανακεφαλαιοποίησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά τη διαδικασία τράπεζες και επιχειρήσεις θα συνεργαστούν για να αξιοποιήσουν πόρους του ΕΣΠΑ.
Επίσης, χαρακτήρισε σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα.

Αδυναμία στα έσοδα
Η Ομάδα Δράσης στο σκέλος της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνει καθυστερήσεις στην είσπραξη οφειλών, στους φορολογικούς ελέγχους σε πολύ εύπορα φυσικά πρόσωπα, αλλά και σε αυτοαπασχολουμένους με μεγάλα εισοδήματα. Μάλιστα, ανώτατο στέλεχος της ΕΕ αναγνώρισε χθες από τις Βρυξέλλες ότι στο σκέλος των φορολογικών εσόδων το πρόγραμμα «δεν πηγαίνει καλά».
Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να αποτελέσει περίοδο κατά την οποία η μεταρρύθμιση (αναδιάρθρωση κεντρικών υπηρεσιών, ενοποίηση ΔΟΥ), τα νέα εργαλεία (πρόγραμμα Taxis), η πρόοδος στους τομείς της νομοθεσίας (λειτουργίες φορολογικής διοίκησης) και των ανθρώπινων πόρων (νέες προσλήψεις, εντατικοποίηση κατάρτισης) θα συγκλίνουν με τους στόχους που έχουν τεθεί.
Η Task Force δίνει ιδιαίτερη σημασία στις προσπάθειες εξορθολογισμού της γενικότερης νομοθεσίας που διέπει τη φορολογική διοίκηση, αλλά και στην παροχή στον νέο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων της στήριξης που χρειάζεται για την αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας του. Οσον αφορά τον Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας εκφράζεται η ελπίδα ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης αλλαγών σε τομείς στους οποίους μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί στο νομικό πλαίσιο καμία ουσιαστική πρόοδος (π.χ. στον τομέα της επίλυσης διαφορών).

Απολύσεις σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ
Η Ομάδα Δράσης υπογραμμίζει στην έκθεσή της ότι, αν και κατά το τελευταίο τρίμηνο οι ελληνικές Αρχές πέτυχαν σημαντικά ορόσημα στο σκέλος της διοικητικής μεταρρύθμισης, το 2013 θα είναι αποφασιστική χρονιά για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό της κεντρικής διοίκησης. Στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι, αν και έχουν συνταχθεί τα οργανογράμματα για 17 υπουργεία, τα οποία θα προχωρήσουν σε μείωση δομών κατά 30%, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί τα πλάνα στελέχωσης των υπουργείων από τα οποία θα προκύψει πόσοι θα απολυθούν από το Δημόσιο. Οπως ανέφερε, σε δεύτερη φάση πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως οι ΔΕΚΟ και οι ΟΤΑ. Η διαδικασία αυτή θα καλύψει συνολικά προσωπικό άνω των 750.000 ατόμων.

Μητρώο Λογαριασμών
Η Ομάδα Δράσης εστιάζει στην ανάγκη σύστασης Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή έως τον Σεπτέμβριο του 2013 προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των εποπτικών Αρχών σε περιπτώσεις διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. «Πρόκειται για πλατφόρμα συνεννόησης ανάμεσα στις Αρχές που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και στις τράπεζες. Είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα διευκολύνει τη μεταξύ τους επικοινωνία και θα αφορά συγκεκριμένα στοιχεία καταθετών που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες και όχι το σύνολο των καταθετών.
Η Ομάδα Δράσης δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα αυτό και το υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο να αποφασίσει πού θα εγκατασταθεί», ανέφερε για το θέμα στέλεχος της Επιτροπής.

Καμπανάκι για τα κονδύλια του 2013
Παρά την πρόοδο στην απορρόφηση το 2012, υπάρχει κίνδυνος κονδύλια να χαθούν στο τέλος του 2013, ενώ ο φετινός στόχος για απορρόφηση 4,2 δισ. από το ΕΣΠΑ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα απαιτητικός.
Keywords
Τυχαία Θέματα