Αύξηση για εθνικά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας

Αύξηση της τάξεως του 3%, σημειώθηκε το 2010 σε σχέση με το 2009 στον αριθμό των εθνικών καταθέσεων βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων. Σε απόλυτους αριθμούς το 2010 έγιναν 744 αιτήσεις για εθνικά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) ενώ το 2009, 721. Εκτός από τα ΔΕ ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στον τομέα των εφευρέσεων χορηγεί και έναν άλλο τίτλο προστασίας, τα Πιστοποιητικά Υποδείγματος Χρησιμότητας (ΠΥΧ), αποκλειστικά για τρισδιάστατα αντικείμενα. Συγκρίνοντας, αντίστοιχα, τις καταθέσεις για ΠΥΧ τα 2 τελευταία έτη, παρατηρούμε μία σταθερότητα. Συγκεκριμένα
το 2009 κατατέθηκαν 29 ΠΥΧ, ενώ το 2010, 30.

Αυτά τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν από τον ΟΒΙ με αφορμή τον εορτασμό, στις 26 Απριλίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Διανοητικής Ιδιοκτησίας: ευρεσιτεχνίες, βιομηχανικά σχέδια, εμπορικά σήματα, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα και άλλα πνευματικά δημιουργήματα αναγνωρίζονται για τη συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη.

Σκοπός του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) είναι να συμβάλλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση των εφευρέσεων και την καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων, καθώς επίσης για θέματα τεχνολογικής πληροφόρησης και μεταφοράς τεχνολογίας. Ιδρύθηκε με το νόμο 1733/87 και ξεκίνησε τη λειτουργία του από 01.01.1988. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, οικονομικά ανεξάρτητο και διοικητικά αυτοτελές και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Σχεδόν όλα τα γνωστά και μη προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι ευρεσιτεχνίες, κατοχυρωμένες είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε διεθνές επίπεδο. Το εύρος της προστασίας μιας εφεύρεσης εξαρτάται από την πολιτική εκμετάλλευσης που θα ακολουθήσει ο δικαιούχος. Χρυσός κανόνας είναι, κάθε εφεύρεση να προστατεύεται στις χώρες που προορίζεται για εκμετάλλευση. Είναι όμως αδύνατον να γνωρίζουμε το εύρος της προστασίας αυτής για κάθε εφεύρεση που υπάρχει.

Ο δικαιούχος ενός Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας αποκτά αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης, δηλαδή να το χρησιμοποιεί, να το κατασκευάζει, να το διαθέτει στην αγορά, να το εξάγει, εισάγει κλπ, αποκλείοντας έτσι κάθε τρίτο από την εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας αυτής χωρίς τη συγκατάθεσή του. Η προστασία ισχύει για 20 χρόνια και αρχίζει από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για ΔΕ.

Στο βασικό κόστος μέχρι τη χορήγηση συγκαταλέγονται: το τέλος κατάθεσης που είναι 50 ευρώ, το τέλος έκθεσης έρευνας, 300 ευρώ, ή -εναλλακτικά- έκθεσης έρευνας με αιτιολογημένη γνώμη, 800 ευρώ, και το τέλος χορήγησης, 150 ευρώ. Στη συνέχεια, υπάρχει μία διαβάθμιση στα ετήσια τέλη προστασίας, η οποία ξεκινάει από 20 ευρώ για το τρίτο έτος προστασίας και καταλήγει στα 1.100
Keywords
Τυχαία Θέματα