Ακυρώθηκε η πειθαρχική ποινή στην Ελίζα Βόζεμπεργκ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης ενός μηνός, που είχε επιβληθεί το 2007 από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων, στη βουλευτή της ΝΔ και δικηγόρο Ελίζα Βόζενμπεργκ-Βρυωνίδη, για τις εμφανίσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό "'Αλφα" ως πρόεδρος του "τηλεδικαστηρίου" στην εκπομπή "Διαφορές", την άνοιξη του 2005.

Ειδικότερα, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είχε επιβάλει στην Ε. Βόζενμπεργκ προσωρινή παύση τεσσάρων μηνών, λόγω της χαρακτηριστικής
αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς που επέδειξε με τη συμμετοχή της ως πρόεδρος του "τηλεδικαστηρίου". Σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση, η επίμαχη εκπομπή σχεδιάστηκε, σκηνοθετήθηκε και μεταδόθηκε ως σκοπούμενο υποκατάστατο δίκης ενώπιον δικαστηρίου. Η δε κ. Βόζενμπεργκ μιμείτο την πρόεδρο του δικαστηρίου, χάριν της προσωπικής επαγγελματικής προβολής και διαφημίσεώς της.

Κατόπιν εφέσεως, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο Δικηγόρων μείωσε την ποινή της παύσης σε ένα μήνα. Στο συμβούλιο αυτό συμμετέχουν δύο δικαστές και τρεις δικηγόροι. Εν συνεχεία η βουλευτής προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με αίτημα την ακύρωση της δευτεροβάθμιας πειθαρχικής απόφασης.

Η επταμελής σύνθεση του Γ' Τμήματος (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Γ. Σταυρόπουλος) ακύρωσε τη δευτεροβάθμια πειθαρχική απόφαση, λόγω μη νόμιμης σύνθεσης του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, το οποίο συγκροτείται μόνο από δικηγόρους. Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι τα Τμήματα του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ δεν είχαν συγκροτηθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αλλά αναρμοδίως από τον τότε πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινό.

Μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας σημειώνει ότι το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο αυτεπάγγελτα πρέπει να ελέγχει εάν υπάρχουν πλημμέλειες στις πρωτοβάθμιες αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων, όπως είναι η νόμιμη συγκρότησή τους. Και αυτό γιατί οι πλημμέλειες αυτές δεν καλύπτονται από την έκδοση της δευτεροβάθμιας απόφασης.
Keywords
Τυχαία Θέματα