Αναδιαμόρφωση του Μαουτχάουζεν

"Τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν δεν επιτρέπεται να ξεχαστούν", τόνισε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Μαρία Φέκτερ, κατά την παρουσίαση των σχεδίων των επικείμενων εργασιών αναμόρφωσης των εκεί εγκαταστάσεων --μουσείων πλέον--, επισημαίνοντας συγχρόνως τη μεγάλη υπευθυνότητα με την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας χειρίζεται το θέμα των μνημείων στο πλαίσιο και της δημοκρατικής και πολιτικής εκπαιδευτικής τους αποστολής για τις νέες γενιές.

Στο επίκεντρο της αναμόρφωσης θα βρεθεί η πλήρως νέα
συγκρότηση της μόνιμης έκθεσης στις πρώην εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, που θα αντικαταστήσει τη μέχρι τώρα έκθεση που υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και θα δίνει μία πολύ γενικότερη και πληρέστερη εικόνα της ιστορίας του τόπου του μαρτυρίου.

Η μόνιμη έκθεση, που σε μια πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 και θα έχει ως θέμα τις μαζικές εξοντώσεις στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο -- όπου είχαν βρει μαρτυρικό θάνατο και 3.700 Έλληνες -- θα συμπληρωθεί αργότερα με τέσσερις εκθέσεις για εμβάθυνση των γεγονότων με θέματα "κρατούμενοι, δράστες, αναγκαστική εργασία και ιστορία των μνημείων", εκθέσεις που θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία του χώρου του στρατοπέδου.

Μεγαλύτερες δυνατότητες ενημέρωσης του επισκέπτη-προσκυνητή των μνημειακών εγκαταστάσεων στο Μαουτχάουζεν, θα υπάρχουν στους εξωτερικούς χώρους, ενώ δεν θα είναι πλέον δυνατή η επίσκεψη, όπως μέχρι τώρα, των θαλάμων αερίων.

Για την πρώτη φάση των έργων αναμόρφωσης, που θα πραγματοποιούν με την επίβλεψη ομάδας ιστορικών και αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου της Βιέννης οι οποίοι βλέπουν ως ιδιαίτερη πρόκληση την ένταξη της μόνιμης έκθεσης στα ιστορικά κτίρια των εγκαταστάσεων, έχει προβλεφθεί προϋπολογισμός 1,7 εκατ. ευρώ.

Κατά την παρουσίαση των σχεδίων αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας αρχιτεκτόνων, Μάνουελ Σίχερ, εξέφρασε την ελπίδα οι νέες εκθέσεις του Μαουτχάουζεν να αγγίξουν και τις μελλοντικές γενιές που δεν θα έχουν πλέον κάποια άμεση προσωπική επαφή με την εποχή του ναζισμού είτε από συγγενείς είτε γνωστούς που την είχαν οι ίδιοι ζήσει.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938, αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και μετά από το Άουσβιτς.

Μέχρι την απελευθέρωσή του από συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαΐου 1945, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από συνολικά 40 χώρες γνώρισαν στο Μαουτχάουζεν ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Για τους 122.797 από αυτούς -- ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες -- η απελευθέρωση ήλθε πολύ αργά· είχαν ήδη αφήσει στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν την τελευταία τους πνοή.

Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυν
Keywords
Τυχαία Θέματα