Αναφανδόν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας η Τουρκία

Η σεισμικότητα, ειδικά στο Άκουγιου της Μερσίνας, η προοπτική κατασκευής και τρίτου πυρηνικού σταθμού εκτός από τους δύο που σχεδιάζονται για το Άκουγιου και τη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας και η ευρύτερη συζήτηση για το πόσο ασφαλής ή αναγκαία είναι η πυρηνική ενέργεια, είναι τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται αυτές τις ημέρες η «πυρηνική» ειδησεογραφία στην Τουρκία.

Η πολιτική πόλωση που επικρατεί στη γείτονα και αντικατοπτρίζεται και στα μέσα ενημέρωσης, υπό μορφήν διάκρισης φιλοκυβερνητικών και μη, εκφράζεται και σε αυτή τη δημόσια συζήτηση.

Η κυβέρνηση Ερντογάν
επιχειρηματολογεί με αποφασιστικότητα υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και της κατασκευής πυρηνικών σταθμών. Η επιχειρηματολογία αυτή χρησιμοποιείται και από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία πλειοψηφούν.

Από την άλλη, τα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης, παρότι θέτουν ζητήματα, όπως η σεισμικότητα των περιοχών που έχουν επιλεγεί για την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών και άλλοι κίνδυνοι, στηρίζονται, ως ένα βαθμό, στην αντιπολιτευτική τους ιδιότητα. Για παράδειγμα, οι πυρηνικοί φυσικοί, οι περιβαλλοντολόγοι, οι γεωλόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες που καταθέτουν άποψη ή γνώσεις εναντίον της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, εμφανίζονται μόνο στα μη κυβερνητικά φύλλα.

Ως προς το Άκουγιου, το βασικό σημείο συζήτησης είναι ο αναμενόμενος σεισμός. Γίνεται μάλιστα λόγος για «διπλό κίνδυνο», αφού «εκτός από το ρήγμα που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Άκουγιου και αναμένεται να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 5,5 έως 6 βαθμών Ρίχτερ, υπάρχει και το μεγάλο ρήγμα μεταξύ Κύπρου και Αλεξανδρέττας που αναμένεται να προκαλέσει σεισμό 7,5 έως 8 βαθμών Ρίχτερ, αλλά και παλιρροϊκό κύμα που υπολογίζεται ότι θα πλήξει και το Άκουγιου».

Μέσα στον πανικό που προκάλεσε ο σεισμός και το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίς έδωσε το περασμένο Σάββατο, συνέντευξη στην εφημερίδα «Ραντικάλ». Υπερασπίστηκε τα πυρηνικά σχέδια της κυβέρνησης, έκανε λόγο για αντισεισμικά μέτρα και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται και η κατασκευή τρίτου σταθμού σε περιοχή παραλιακή και μη σεισμογενή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι τουρκικές εφημερίδες θυμήθηκαν και τον Τζαχίτ Αράλ, τον υπουργό βιομηχανίας της τουρκικής κυβέρνησης το 1986, ο οποίος αμέσως μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είχε καλέσει τους δημοσιογράφους, για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει πυρηνική μόλυνση. Και για του λόγου του το αληθές - και παρά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μόλυνση στα τουρκικά παράλια στη Μαύρη Θάλασσα -, είχε πιει τσάι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Για να αποδείξει ότι δεν έχει μολυνθεί το τσάι που καλλιεργείται στα παράλια. Ο Αράλ σε συνεντεύξεις που έδωσε εκείνες τις μέρες στον τουρκικό Τύπο, είπε «όποιος δεν θέλει την πυρηνική ενέργεια, να πάει να ζήσει στο Βόρειο Πόλο».
Keywords
Τυχαία Θέματα