Ανάβει η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

O ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Α.Ε. και ΕΠΕ:
• προτείνει την απαλοιφή των άρθρων 28, 29, 38 και 39 από το νομοσχέδιο και ζητά να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης νέου νομοσχεδίου με διαβούλευση με τους παράγοντες της αγοράς και τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος.
• «Η αγνόηση της διεθνούς πρακτικής, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τους ζωτικούς της πνεύμονες, που είναι οι Έλληνες Ιδιώτες και Θεσμικοί Επενδυτές»

Ο Σύνδεσμος Α.Ε.
και ΕΠΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο αντιμετωπίζει με προχειρότητα το φλέγον ζήτημα της φορολογίας κεφαλαιακών κερδών από αξιόγραφα. Με τα άρθρα 28, 29, 38 και 39 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, προσδιορίζονται οι περιπτώσεις από τις οποίες ενδέχεται να προέρχονται κεφαλαιακά κέρδη, αλλά αγνοείται παντελώς, τόσο η διεθνής πρακτική όσο και οι Οδηγίες Διεθνών Οργανισμών, εξειδικευμένων στο αντικείμενο. Διεθνώς, η φορολογία κεφαλαιακών κερδών από αξιόγραφα βασίζεται στην έννοια που δίνεται στο χαρτοφυλάκιο. Ορίζονται κατηγορίες χαρτοφυλακίων φορολογούμενα ή μη, με στόχο τη μακροχρόνια συμμετοχή και εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χρηματιστηριακή Αγορά. Η έλλειψη προσδιορισμού της έννοιας του χαρτοφυλακίου, ουσιαστικά, ακυρώνει την παρ. 3 του άρ. 38, που προβλέπει ότι: «Για τον προσδιορισμό του κέρδους που υπόκειται σε φορολογία, λαμβάνεται υπόψη η ζημιά, που προκύπτει μέσα στο ίδιο έτος από την ίδια αιτία», η οποία προσπαθεί να συμψηφίσει τα κέρδη με τις ζημίες. Για παράδειγμα, τι συμβαίνει όταν ένας επενδυτής έχει λογαριασμό σε περισσότερες από μια ΑΧΕ; Συμψηφίζονται τα κέρδη και οι ζημίες ή όχι; Όταν ο επενδυτής έχει λογαριασμό σε οίκο του εξωτερικού;
Η διεθνής πρακτική διαχωρίζει τα κέρδη σε βραχυ- , μεσο- και μακροπρόθεσμα με διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές με στόχο την επιβράβευση των μακροχρόνιων επενδύσεων. Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν υπάρχει αντίστοιχη διάκριση, εξισώνοντας τον μακροχρόνιο επενδυτή με τον day trader!
Τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα ούτε σχετικά με τον υπολογισμό της τιμής αγοράς / κόστους, που προτείνεται στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο. Αφενός δεν καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις, όπως το spin-off, αφετέρου, χρησιμοποιείται κατά σύστημα το μέσο κόστος κτήσης, το οποίο, όμως, δεν ισχύει στην περίπτωση των περισσότερων Α/Κ, όπου ακολουθείται η μεθοδολογία FIFO. Κενά, επίσης, υπάρχουν και στην παρ. 6, που προβλέπει ότι: «Οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 5 εφαρμόζονται και για πωλήσεις μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπό χρηματιστήριο αξιών ή σε άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό», και αυτό διότι δεν ορίζεται, τί συμβαίνει σε περίπτωση που οι αξίες είναι εκφρασμένες σε άλλο νόμισμα πλην του ευρώ, όπου πάντα προκύπτουν συναλλαγματικές διαφορές. Εδώ φαίνεται για μία ακόμη φορά η έλλειψη προσδιορισμού της έννοιας του χαρτοφυλακίου και του νομίσματος αναφοράς αυτού. Μπορεί το χ/φ να έχει νόμισμα αναφοράς άλλο εκτός του ευρώ, π.χ.
Keywords
Τυχαία Θέματα