Άνεργος ένας στους τέσσερις πτυχιούχους

Στο "κόκκινο" κτύπησε η ανεργία μεταξύ των νέων αποφοίτων πανεπιστημίων, ξεπερνώντας το 20%, τόνισε ο Διευθυντής του Cyprus International Institute of Management, Θεόδωρος Παναγιώτου, στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης με θέμα την ανεργία και εργοδότηση των νέων, που το CIIM οργάνωσε στη Λευκωσία. Το κοινό και κυρίως δεκάδες νέοι, είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στους παρόντες αξιωματούχους στα δύο πάνελ, που περιελάμβαναν την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τον νομπελίστα
Δρα Χριστόφορο Πισσαρίδη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΟΕΒ Ανδρέα Πίττα, τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Μάνθο Μαυρομμάτη, τον Γενικό Διευθυντή της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Γιώργο Όξινο, τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και εκπροσώπους οργανώσεων νεολαίας και φοιτητών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Σημερινή" όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτου, "με την αποφοίτηση κι άλλων μερικών χιλιάδων φοιτητών τους επόμενους μήνες, ο ένας στους τέσσερις πτυχιούχους μέχρι 25 ετών, θα είναι άνεργος. Υπογράμμισε ότι "το πρώτο πτυχίο πανεπιστημίου, από εισιτήριο στην αγορά εργασίας και επαγγελματική ανέλιξη, κατάντησε διαβατήριο στην ανεργία και την υποαπασχόληση".

"Να μου επιτρέψετε, για να γίνει και πιο ενδιαφέρουσα η συζήτηση, να σας δώσω ορισμένες νεοφιλελεύθερες ιδέες", είπε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Και συνέχισε: "Ένα από τα συμπεράσματα διεθνώς, είναι ότι η κυβέρνηση μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ανεργία και όχι καλό. Χρειάζεται προσοχή να μη γίνουν τα λάθη που οδηγούν σε παρατεταμένες περιόδους ανεργίας. Ένας από τους παράγοντες, που εξηγεί περισσότερο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η ευκολία με την οποία μπορείς να απολύεις κάποιον που εργοδότησες. Αυτό, σας φαίνεται πολύ σκληρό, είναι όμως η πραγματικότητα. Όταν είναι αδύνατο να απολύσω κάποιον, γιατί να τον εργοδοτήσω και να μπω σε δικαστικές; Για να προσλάβω έναν σπουδασμένο Κύπριο διευθυντή στην επιχείρησή μου, πρέπει να μου συμφέρει να προσλάβω και ανθρώπους να δουλέψουν. Αν επιτίθεμαι στους ξένους και βάζω ελάχιστο μισθό για την εργοδότηση των νέων, πώς θα δημιουργήσω το κίνητρο για θέσεις εργασίας; Αν εξέταζε κανείς την αποτελεσματικότητα των -κρατικών- σχεδίων για επανένταξη στην αγορά εργασίας, το αποτέλεσμα θα ήταν πάρα πολύ απογοητευτικό. Αν η -κρατική- προστασία είναι τέτοια που συμφέρει σε κάποιον να είναι άνεργος, ή αν είναι οριακά καλύτερο να εργοδοτηθεί, δεν θα εργοδοτηθεί. Πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα για ξένες επενδύσεις, για συνεταιρισμούς με ξένους σε τεχνολογικούς τομείς".

Απαντώντας στο Μιχάλη Σαρρή η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε ότι "η Κύπρος είναι παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν και οι άλλοι. Έχουμε ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων που βασίζεται στο διάλογο μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών και πιστεύω ότι έχουμε μια ισορροπία. Δεν έχουμε εθνικό κατώτατο μισθό στην Κύπρο. Έχουμε διάταγμα για τον κατώτατο μισθό σε κάποια επαγγέλματα. Για τη διαδικασία των απολύσεων, δεν νομίζω ότι το πρόβλ
Keywords
Τυχαία Θέματα