Ανοίγει ο δρόμος για ανταλλαγή ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την ιδέα να συμμετέχουν οι ιδιώτες επενδυτές στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ανοίγοντας δυνητικά τον δρόμο για την ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερ.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου, με τίτλο: "Περιορισμένη χρεοκοπία
μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων", αναφέρει ότι αν και η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι αντίθετη σε μία μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα σήμαινε πλήρη χρεοκοπία, εκτιμάται ότι εξετάζει ένα σενάριο, με βάση το οποίο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα κήρυσσαν την Ελλάδα σε μερική ή "επιλεκτική" χρεοκοπία, ελαχιστοποιώντας την επίπτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στον ίδιο τον ισολογισμό της (σ.σ.: η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ περίπου στο χαρτοφυλάκιό της).

Αν πράγματι η ΕΚΤ υποστηρίξει το σενάριο αυτό, συνεχίζει το Ρόιτερ, θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των διεθνών πιστωτών για τη χορήγηση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε με επιστολή του - που εστάλη στις 6 Ιουνίου στους ομολόγους του της Ευρωζώνης, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και την ηγεσία του ΔΝΤ - να υπάρξει ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα που θα έχουν μεγαλύτερη κατά επτά χρόνια περίοδο λήξης.

Η ΕΚΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν έχει δώσει ακόμη μία ρητή δημόσια απάντηση στην πρόταση αυτή, αλλά ο κ. Τρισέ δήλωσε την ίδια ημέρα (σ.σ.: στις 6 Ιουνίου) ότι είναι έτοιμος να δεχθεί ένα σχέδιο, με το οποίο θα καλούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης να διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν στην Ελλάδα. "Αυτό δεν είναι χρεοκοπία", είπε.

Η κήρυξη της Ελλάδας σε μερική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης θα μπορούσε, αναφέρει το δημοσίευμα, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των αγορών και υποβάθμισης του αξιόχρεου άλλων αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείτο η ΕΚΤ για να εξηγήσει την αντίθεσή της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και αυτό, επειδή θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που χρειάζεται να παραμείνει η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας και διασφαλίζοντας τις αγορές ότι η Αθήνα δεν διατρέχει κίνδυνο να προχωρήσει σε αθέτηση όλων των υποχρεώσεων της. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρούσαν μετά σε άρση του χαρακτηρισμού περιορισμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα σε ορισμένες εβδομάδες, αφού θα είχαν ελέγξει τις συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων των ιδιωτών και θα είχαν αποφασίσει ότι πρόκειται για εθελοντικές συναλλαγές.

Μία τέτοια λύση, εφόσον οι οίκοι συνεργάζονταν, θα βοηθούσε να ξεπερασθεί ένα φάσμα δυσκολιών, λέει το Ρόιτερ. Η ΕΕ θέλει να αποφύγει ένα "πιστωτικό γεγονός", το οποίο θα προκαλούσε την πληρωμή των ασφαλιστήριων συμβολαίων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανταλλαγών και Παραγώγων (International
Keywords
Τυχαία Θέματα