Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ακτή Ελεφαντοστού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι "διπλασίασε ήδη την ανθρωπιστική βοήθειά της προς την Ακτή του Ελεφαντοστού", πιο συγκεκριμένα "από τις 30 εκατομμύρια στις 60 εκατομμύρια ευρώ, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι επισιτιστικές ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, οι οποίοι στην καθημερινότητά τους δοκιμάστηκαν από την πολύμηνη πολιτική κρίση, που συγκλόνισε τη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής".

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η πρώτη σε
μέγεθος παραγωγός κακάο στον πλανήτη.

Με την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα στηριχθεί και το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ενώ παράλληλα θα γίνουν εργασίες βελτίωσης του πόσιμου νερού, όπως διευκρίνισε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου γιά την ανθρωπιστική βοήθεια, Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα, Ραφαέλ Μπριγκάντι.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων της ΕΕ επί τόπου προέκυψε ότι "παρά τη σταδιακή βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας, από ανθρωπιστική καθαρά σκοπιά, η κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού παραμένει πολύ ανησυχητική". Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ διαπίστωσαν ότι "πολλές χιλιάδες άμαχοι δεν έχουν πρόσβαση στα πλέον στοιχειώδη . . . το σύστημα υγείας, στα δίκτυα διανομής τροφίμων, στο δίκτυο ύδρευσης και σε κατάλληλο προς πόση νερό".

Ακτή Ελεφαντοστού διέρχεται μία πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά έχει την ευκαιρία να ανοίξει μία νέα σελίδα στην Ιστορία της", δήλωσε από την πλευρά της η Επίτροπος Γκεοργκίεβα. "Το να επωφεληθούν οι πολίτες της πολιτικής αλλαγής, που συντελέστηκε, αποτελεί μία δική τους επιλογή, σε μικρότερο όμως βαθμό αυτή η ωφέλεια συναρτάται με τη δική μας πρόθεση να μπορέσουμε να τούς συνδράμουμε σε αυτό. Όμως η συνδρομή μας πρέπει να γίνει και με ρυθμό και με ένταση". Συγχρόνως, η Επίτροπος Γκεοργκίεβα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μη λησμονεί τους περίπου "130 χιλιάδες αμάχους, που από την Ακτή του Ελεφαντοστού τον καιρό της κρίσης κατέφυγαν στη γειτονική Λιβερία". Το ίδιο χρονικό διάστημα, χιλιάδες άλλοι πολίτες κατέφυγαν στη γειτονική Γουινέα.

Προ ημερών είχε ανακοινωθεί ότι "η ΕΕ θα διαθέσει σταδιακά άλλα 180 εκατομμύρια ευρώ για να ανασυγκροτηθεί μετά τις πολύμηνες εμφύλιες συγκρούσεις η χώρα" αυτή της δυτικής Αφρικής.

Εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκπατρίστηκαν ή εκτοπίστηκαν στη διάρκεια των πολύμηνων συγκρούσεων ανάμεσα στις "Δημοκρατικές νέες δυνάμεις" του προέδρου Αλασάν Ουαταρά, τον οποίο αναγνώριζε ως νόμιμο πρόεδρο η διεθνής κοινότητα, και τις "Δυνάμεις ασφάλειας κι άμυνας" του τέως προέδρου --επί μια 10ετία-- Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος μετά τις διεξαχθείσες με 2ετή καθυστέρηση προεδρικές εκλογές αρνείτο να εγκαταλείψει το αξίωμα, αν και φερόταν να ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές.

Ο Γκμπαγκμπό τελικά συνελήφθη τη Δευτέρα 11 Απριλίου, τώρα δε τελεί σε κατ' οίκον επιτήρηση κάπου στο βορρά της χώρας, χωρίς προς το παρόν να επικοινωνεί ανεμπόδιστα, ούτε καν με κάποιον από τους πέντε Γάλλους συνηγόρους του, με επικεφα
Keywords
Τυχαία Θέματα