Απαιτείται σοβαρότητα για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Ειλικρινά τον λυπήθηκα τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου... Βρέθηκε για λιγότερο από 48 ώρες στην Ουάσιγκτον και ήταν συνέχεια υποχρεωμένος να διαψεύδει πληροφορίες, φήμες και σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Το χειρότερο όλων που του συνέβη είναι ότι φαίνεται να μην τον πιστεύει κανείς. Βέβαια, δεν ήταν ο μόνος που αρνείτο ότι υπάρχει δόση αλήθειας για το θέμα. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν
τοποθετήθηκε τρεις φορές, ο αναπληρωτής διευθυντής Τζον Λίπσκι έξι φορές, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ διέψευσαν άπειρες φορές τα δημοσιεύματα και από κάποια στιγμή και μετά το Γραφείο Τύπου προωθούσε το ίδιο ηλεκτρονικό μήνυμα με τη φράση «δεν είναι αλήθεια» σε κάθε ενδιαφερόμενο. Προσωπικά ήμουν δέκτης διαψεύσεων διά τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε προσωπικό επίπεδο δεκατρείς φορές. Μία από αυτές ήταν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Είχε προηγηθεί εμπεριστατωμένο δημοσίευμα του Ντάου Τζόουνς, το οποίο υπέγραψαν δύο σημαντικοί δημοσιογράφοι. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ πέρασε από το σημείο όπου βρισκόμουνα και μου είπε πως ισχύει η χθεσινή διάψευση. Προφανώς είχαν και αυτοί βαρεθεί να λένε τα ίδια και τα ίδια.
Μου τέθηκε το εξής ερώτημα την Κυριακή, τη στιγμή που αναχωρούσα από το Ταμείο: Πιστεύεις τις διαψεύσεις του Ελληνα υπουργού και του Ταμείου; ρώτησε Αμερικανός δημοσιογράφος που είχε υπογράψει κείμενο στο οποίο υποστήριζε ότι επίκειται η αναδιάρθρωση.
Ειλικρινά δεν μπορώ να την απαντήσω. Δεν αμφισβητώ την εντιμότητα των διαψεύσεων του Ελληνα υπουργού Οικονομικών. Φαίνεται ένας σοβαρός γραφειοκράτης, ο οποίος βέβαια είναι υποχρεωμένος να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας με τις διαψεύσεις. Από την άλλη είναι δύσκολο να ξεχάσω ότι τον Ιανουάριο του 2010 ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε την προσφυγή στο ΔΝΤ, η οποία έγινε τρεις μήνες μετά.
Δεν αμφισβητώ ούτε την ειλικρίνεια του κ. Στρος Καν και των συνεργατών του στο Ταμείο, ούτε των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι η αναδιάρθρωση θα αποκαλύψει τη γύμνια και την αναποτελεσματικότητα του Προγράμματος Σταθερότητας που κατασκεύασαν για την Ελλάδα από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Γίνονται συζητήσεις με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης; Οντως το Ταμείο ζήτησε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;
Ενας οικονομολόγος στον οποίο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη πιστεύει ότι τα δημοσιεύματα βασίζονται σε υποθέσεις που γίνονται από δημοσιογράφους, αξιωματούχους και κερδοσκόπους.
Πάντως, προσωπικά δεν έχω γίνει αποδέκτης πληροφοριών είτε από το Ταμείο, είτε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, μου κάνει εντύπωση ότι οι επίσημες ενημερώσεις αλλά και αυτές του παρασκηνίου έχουν ταυτόσημο περιεχόμενο, ενώ συνηθίζεται στις δεύτερες να λέγεται όλη η αλήθεια, που πολλές φορές δημόσια κρύβεται.
Οι επόμενες μήνες θα δείξουν εάν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και οι δανειστές μας λένε την αλήθεια.
Keywords
Τυχαία Θέματα