Απαιτούνται νέες τεχνολογίες ασφαλείας

Η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λειτουργιών ασφαλείας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων προκύπτει από τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας της Deloitte με τίτλο "2010 Global Security Survey".

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2010 διαπιστώθηκε πρόβλημα προστασίας των δεδομένων των επιχειρήσεων του κλάδου είτε αυτά βρίσκονται εντός της εταιρείας, είτε σε χέρια τρίτων είτε στο "σύννεφο" (cloud computing).

Μέχρι στιγμής η αναγκαιότητα προστασίας των δεδομένων δεν συγκεντρώνει τη δέουσα προσοχή εκ μέρους των επιχειρήσεων Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Μόνο το 17% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ενέργειας και των Φυσικών Πόρων καταγράφουν και παρακολουθούν συστηματικά την αποτελεσματικότητα των δικλείδων ασφαλείας και χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις μετρήσεις τους για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Επιπλέον, μόνο το 22% των συμμετεχόντων στη έρευνα θεωρεί ότι οι στόχοι ασφαλείας ταυτίζονται με τους ευρύτερους στόχους της εταιρείας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι λειτουργίες ασφάλειας των πληροφοριών να μην έχουν την απαιτούμενη υποστήριξη της Διοίκησης.

Παράλληλα, οι περισσότεροι οργανισμοί δεν έχουν ορίσει κάποιο ανώτερο διοικητικά στέλεχος ως υπεύθυνο για την προστασία του απορρήτου των πληροφοριών, ούτε διαθέτουν κάποιο σχέδιο για τη διαχείριση των ευαίσθητων και εμπιστευτικών πληροφοριών.

Ωστόσο, η έρευνα διαπιστώνει ότι η προστασία των δεδομένων, η διαχείριση ασφάλειας των πληροφοριών και η εκπαίδευση σε θέματα ασφαλείας περιλαμβάνονται μεταξύ των πέντε σημαντικότερων προτεραιοτήτων των εν λόγω επιχειρήσεων. Η έλλειψη επαρκούς προϋπολογισμού δεν θεωρείται φέτος τόσο σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την επένδυση στην ασφάλεια των πληροφοριών όσο πέρυσι.

Κύρια πηγή διαρροής των πληροφοριών είναι οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακούσιας διαρροής πληροφοριών μέσω εκπαίδευσης και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφαλείας. Επίσης και μέσω σχεδίου διακυβέρνησης της ασφάλειας των πληροφοριών (Information Security Governance), που βοηθούν στην εδραίωση της κατάλληλης κουλτούρας στο προσωπικό τους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 960 στελέχη από περισσότερες από 100 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα