Απαραίτητη η συνεργασία Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Απαραίτητη χαρακτηρίζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων τη συνεργασία με την ΠΓΔΜ, για την προστασία των νερών του Αξιού ποταμού. Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, για την επιβάρυνση του Αξιού από βαρέα μέταλλα λόγω της απόρριψης αποβλήτων από ορυχείο που βρίσκεται στην όμορη χώρα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας
Υδάτων για τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής των διασυνοριακών ποταμών.

«Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θεωρεί απαραίτητη την προώθηση της συνεργασίας με τις όμορες χώρες για την κατάρτιση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής των διασυνοριακών ποταμών, στα πλαίσια των υφιστάμενων διεθνών συμφωνιών και σε εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Οδηγία για τα Νερά», αναφέρεται στο έγγραφο και επισημαίνεται ότι «στην περίπτωση διεθνούς λεκάνης απορροής ποταμού, που υπερβαίνει τα όρια της κοινότητας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της λεκάνης απορροής του ποταμού Αξιού, οφείλουμε να καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε να καταρτισθεί ένα ενιαίο διεθνές σχέδιο διαχείρισης».

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων αναφέρει, πάντως, ότι θα καταρτίσει τα σχέδια διαχείρισης που θα καλύπτουν τουλάχιστον τα τμήματα της διεθνούς λεκάνης απορροής ποταμού που ανήκουν στην επικράτεια μας, καταβάλλοντας προσπάθεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, συντονισμού με τα όμορα κράτη, όπως για παράδειγμα η ΠΓΔΜ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Οδηγίας για τα Νερά, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του κ. Βελόπουλου, σύμφωνα με την οποία «πάνω από 250 εκατομμύρια τόνοι σκουριασμένων μεταλλευμάτων αποτελούν μια μεγάλη οικολογική βόμβα στην ανατολική πλευρά των Σκοπίων». Ο βουλευτής επικαλείται δηλώσεις του δημάρχου της Περιφερείας Ιστίπ, Τόνι Τονέσκι, σε τηλεοπτικό κανάλι της FYROM, σύμφωνα με τις οποίες στα μεταλλεύματα αυτά υπάρχουν 15 εκατομμύρια τόνοι υπολειμμάτων μολύβδου και συμπυκνωμάτων ψευδαργύρου, δημιουργώντας πρώτιστη απειλή καρκίνου για τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Βελόπουλο, ο δήμαρχος είχε επικαλεστεί και τα αποτελέσματα μετρήσεων, τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν δείξει πως τα φυτά, κυρίως σιτηρά, είναι επιβαρυμένα σε μεγάλο βαθμό σε βαρέα μέταλλα και η αιτία είναι το ορυχείο της περιοχής και η απόρριψη αποβλήτων.

Πάντως και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων δηλώνει ότι έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το εκβολικό σύστημα Αξιού βρίσκεται σε ελλιπή κατάσταση και σε κίνδυνο μη εκπλήρωσης του περιβαλλοντικού στόχου της Οδηγίας, για καλή οικολογική κατάσταση. Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί και για το ότι ο ποταμός Αξιός χαρακτηρίστηκε σε ελλιπή οικολογική κατάσταση και οι παραπόταμοι του σε μέτρια έως καλή οικολογική κατάσταση.

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί και οι αποτιμήσεις της ποιοτικής κατάστασης των υδάτων θα ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση των Σχεδίων Δ
Keywords
Τυχαία Θέματα