Από ελληνικά χέρια και το «σπίτι της Μύρτιδας»

«ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ» 2400 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Παραδοθηκε σημερα η υψηλης τεχνολογιας και αυστητων προδιαγραφων κατασκευη με την οποια θα ταξιδευει πλεον ασφαλως σε ολο τον κοσμο η Μύρτιδα, το κορίτσι που πέθανε από τυφοειδή πυρετό στο λοιμό της Αθήνας τον 5ο αιώνα π.Χ., και «αναστήθηκε» 2.400 χρόνια χαρις στο ελληνικο μερακι και την επιστημοσυνη μερικων συμπατριωτων μας. Το ασφαλες ταξιδι εξασφάλισε στην 11 χρονη Αθηναια μια εταιρια
πουν κατασκευαζει, μεταξυ αλλων, ατρακτους και φτερα αεροσκαφων,η κρατικη ''Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία'' (E.A.B.). Η εταιρια έθεσε με πρωτοβουλία της την υψηλή τεχνογνωσία της στη διάθεση του πολιτισμού και κατασκεύασε το «Σπίτι της Μύρτιδας» δινοντας ''φτερα'' στην Μυρτιδα και επιθυμώντας να δηλώσει η ίδαι “παρούσα” σε μία σημαντική επιστημονική και πολιτιστική προσπάθεια.

Οπως ειπε οΔιευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Τασος Φιλιππάκος το «Σπίτι της Μύρτιδας» αφορά σε ειδική κατασκευή κιβωτίου από αλουμίνιο και inox (διαστάσεων 1 μ. Χ 0,5 μ. Χ 0,5 μ.) που επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά του αγάλματος της Μύρτιδας σε κάθε συνθήκη ενώ παράλληλα προστατεύει το άγαλμα από το μικροκλίμα (καιρικά φαινόμενα, υγρασία, σκόνη κλπ). Για το σχεδιασμό του κιβωτίου ακολουθήθηκε η μέθοδος CATIA (Computer Aided Design) ενώ η κατεργασία των μεταλλικών μερών πραγματοποιήθηκε σε εργαλειομηχανές ψηφιακού ελέγχου. Για την πιστή ανάγλυφη αποτύπωση του λογοτύπου της Μύρτιδας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ψηφιοποίησης ενώ η βαφή των χρωμάτων που χαρακτηρίζουν τη Μύρτιδα έγινε σε ειδικό θάλαμο από τεχνικό αγιογράφο, ακολουθώντας τις πρακτικές της αεροναυπηγικής τεχνολογίας.
Η τελετή παράδοσης του «Σπιτιού της Μύρτιδας» από την Ε.Α.Β., στον κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη, Επίκουρο Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημερι στα κεντρικα γραφεια της κρατικης εταιριας.Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Τασος Φιλιππάκος δήλωσε μεταξυ αλλων:
"Η ενασχόλησή μας με τη Μύρτιδα μας ...’παρέσυρε’ ευχάριστα έξω από τα καθιερωμένα καθήκοντά μας, εκεί που η τεχνολογία συναντάει και υπηρετεί, έστω για λίγο, τον αρχαίο αλλά και σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό!( ...) Ήταν τιμή μας να συμβάλουμε με τη τεχνογνωσία μας σε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που προάγει την επιστημονική αξιοσύνη της χώρας μας και αναδεικνύει την εικόνα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Νοιώθουμε όλοι μας ότι, με την κατασκευή του «Σπιτιού της Μύρτιδας», ξεπροβοδίζουμε το “αναστημένο” κορίτσι, που ως πρέσβειρα καλής θελήσεως του Ελληνισμού, θα ακολουθήσει ένα οικουμενικό ταξίδι κάνοντάς μας εξαιρετικά υπερήφανους .(...).Οι εμπλεκόμενοι στην κατασκευή του σπιτιού της Μύρτιδας «αγκάλιασαν» το συγκεκριμένο έργο και δούλεψαν με ενθουσιασμό. Πιστεύω ότι μεταφέρω τα αισθήματα όλων αν πω ότι, σήμερα που παραδίδουμε το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας, είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι αλλά και υπερήφανοι γιατί νοιώθουμε ότι συνεισφέραμε -με το δικό μας απλό τρόπο- σε κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό. Αυτή τη φορά μπορεί να μην ασχοληθήκαμε με την κατασκευή μιας ατράκτο
Keywords
Τυχαία Θέματα