Απο σήμερα «οικονομική χούντα»

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι νέοι αυστηροί κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η στενή εποπτεία και η ταχύτερη επιβολή κυρώσεων, όχι μόνο για τις αποκλίσεις στο έλλειμμα, αλλά και στο δημόσιο χρέος, καθώς επίσης για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία μιας χώρας.
Πρόκειται για πέντε κανονισμούς
και μία οδηγία, που εγκρίθηκαν το φθινόπωρο από το Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή. Τα νέα νομοθετικά μέτρα θα συμπληρωθούν μέχρι την άνοιξη και με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί κλπ), καθώς και με τις δύο νέες προτάσεις της Κομισιόν για την εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες σε θέματα κατάρτισης και υλοποίησης των εθνικών προϋπολογισμών.

Από τα έξι νέα νομοθετικά μέτρα, τέσσερα αφορούν τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. Στοχεύουν στην ενίσχυση της εποπτείας των δημοσιονομικών πολιτικών, θεσπίζοντας διατάξεις για εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια και εφαρμόζοντας κατασταλτικά μέτρα για τα κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις. Οι άλλες δύο προτάσεις στοχεύουν στις μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μεταρρύθμιση αναμένεται ότι θα καταστήσει το σύμφωνο αυστηρότερο, επεκτείνοντας τη χρήση κυρώσεων. Για παράδειγμα, θα επιβάλλονται ενδεχομένως κυρώσεις στα κράτη μέλη σε περίπτωση σημαντικής απόκλισής τους από την καθορισμένη πορεία προσαρμογής τους για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων τους.

Προκειμένου οι κυρώσεις να επέρχονται με πιο αυτόματο τρόπο από ό,τι επί του παρόντος, θεσπίζεται ο κανόνας της επονομαζόμενης «αντεστραμμένης πλειοψηφίας», σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση της Επιτροπής για την επιβολή ποινής θα θεωρείται εγκριθείσα εκτός εάν το Συμβούλιο την απορρίψει με ειδική πλειοψηφία.

Δύο κανονισμοί στοχεύουν στην επέκταση της ασκούμενης εποπτείας επί των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, μέσω της θέσπισης ενός μηχανισμού πρόληψης και διόρθωσης των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Με αυτά, θεσπίζεται «διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών» και καθιερώνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων.
Αυστηρότεροι κανόνες: Η μείωση του χρέους θα αποτελεί πλέον κριτήριο κατά την αξιολόγηση των δημόσιων οικονομικών. Τα κράτη μέλη με χρέος που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να μειώσουν το ποσό κατά το οποίο το χρέος τους, υπερβαίνει το όριο κατά τουλάχιστον 1/20ό ετησίως για τρία χρόνια.

Εάν δεν το πράξουν, θα τίθενται σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Όπως περιγράφεται στην πρόταση της Επιτροπής, κατά την αξιολόγηση του ικανοποιητικού ρυθμού μείωσης του χρέους θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες. Πάντως, η νέα νομοθεσία προβλέπει τη χορήγηση τριετούς περιόδου χάριτος πριν από την ενεργοποίηση της διαδικασίας περί υπερβολικού χρέους.

Για την Ελλάδα αυτή η περίοδος θα αρχίσει να μετράε
Keywords
Τυχαία Θέματα