Αποχώρηση του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Δεν δέχθηκε καμία πολιτική παρέμβαση στο έργο του κατά την τριετή θητεία ως πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και κατά την εξαετή θητεία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Χρίστος Γεραρής, όπως ο ίδιος τόνισε κατά τη σημερινή τελετή αποχώρησής του.

Ο κ. Γεραρής, έχει υποβάλει ήδη την παραίτησή του, από τις 8 Φεβρουαρίου 2011, στον πρόεδρο της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής και τον πρόεδρο της Βουλής,
ωστόσο παρέμεινε στο τιμόνι της Αρχής έως σήμερα που συμπληρώνεται το τρίμηνο, όπως προβλέπει η Δικονομία, μέχρι να εξευρεθεί ο αντικαταστάτης του. Πάντως, μέχρι στιγμής αντικαταστάτης δεν έχει βρεθεί, αν και όπως όλα δείχνουν, αυτή τη φορά θα προέρχεται από τον 'Αρειο Πάγο και όχι από το ΣτΕ από το οποίο προέρχεται ο κ. Γεραρής.

Ο πρόεδρος της Αρχής παρουσίασε κατά την τελευταία ημέρα παραμονής του και την ετήσια έκθεση της Αρχής για το περασμένο έτος, 2010, ενώ προηγουμένως την είχε παραδώσει στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

Ο κ. Γεραρής, μετά την τριετή εμπειρία του στην Αρχή, εξέφρασε τέσσερις προσωπικές διαπιστώσεις, οι οποίες όπως ανέφερε είναι:

"Τα νομοθετήματα που ίδρυσαν τις ανεξάρτητες αρχές είναι, κατά κανόνα, φιλόδοξα, υπό την έννοια ότι οι συντάκτες φρόντισαν να προικοδοτήσουν τις αρχές με πλήθος ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων και αυστηρό ελεγκτικό έργο. Η εξ υπαρχής, όμως, στελέχωση με το αναγκαίο σε αριθμό προσωπικό και η διάθεση του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αποτέλεσε την εξαίρεση (π.χ. Συνήγορος του Πολίτη).

Την ίδρυση των πρώτων ανεξάρτητων αρχών, ακολούθησε ένας πληθωρισμός σύστασης μονοπρόσωπων ή συλλογικών οργάνων που αποκαλούνται επίσης ανεξάρτητες αρχές. Είναι προφανές ότι ο πληθωρισμός αυτός δεν συμβάλλει στην ανύψωση του κύρους των ανεξάρτητων αρχών παρά μόνον στην αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών.

Οι νεοσύστατες αρχές διακατέχονται από το "σύνδρομο της εξειδίκευσης", όπως αποκαλώ την παρατηρούμενη τάση σε ειδικής αποστολής διοικητικά ή δικαιοδοτικά όργανα, εθνικά ή διεθνή, να διευρύνουν τις αρμοδιότητές τους και να ερμηνεύουν το δίκαιο υπό την επήρεια της αποστολής τους.

Τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών ανταποκρίθηκαν στην καίρια απαίτηση της ανεξαρτησίας απέναντι στην εκτελεστική εξουσία, όχι όμως πάντοτε και στις λοιπές απαιτήσεις της καταλληλότητας και της διαθεσιμότητας, για την άσκηση κατά μερική απασχόληση πρόσθετων καθηκόντων στην οικεία αρχή".

Ακόμη, όπως επανέλαβε ο κ. Γεραρής, "το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αρχή είναι η έλλειψη των αναγκαίων μέσων σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή". Και προσέθεσε: "Μετά από διετείς προσπάθειες επιτεύχθηκε στο τέλος του περασμένου έτους η διαδοχική αύξηση κατά 25% των οργανικών θέσεων κατά την τριετία 2011-2013, αλλά όμως η γενναία αυτή αύξηση κινδυνεύει να παραμείνει "στα χαρτιά", αφού λόγω των γνωστών δημοσιονομικών συνθηκών δεν διατίθενται οι απαιτούμενες πιστώσεις για τη
Keywords
Τυχαία Θέματα