Α.Σαμαράς: Η Ελλάδα θα σηκωθεί στα πόδια της!
22:07 10/3/2013
- Πηγή: i-Reporter
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον Τάκη Μουσσά
Ερώτηση: Κε πρόεδρε,Επιστρέψατε από ένα σημαντικό ταξίδι στην Τουρκία Ποια ήταν τα αποτελέσματα;
Πρωθυπουργός: Επρόκειτο για επίσκεψη εργασίας. Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Την κρίσιμη αυτή στιγμή για την Ελλάδα είναι απαραίτητα δύο πράγματα:
--Πρώτον: Να ξεκαθαρίσουμε επί της ουσίας τις σχέσεις μας με την τουρκική
ηγεσία.
-- Και δεύτερον: να εξασφαλίσουμε ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Και τα δύο είναι απαραίτητα μαζί! Το ένα χωρίς το άλλο δεν έχει νόημα…
Εμείς κάναμε και τα δύο.
Και βρήκαμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Άλλωστε, γνώρισα στο πρόσωπο του κ. Ερντογάν ένα πολιτικό που του αρέσει η ευθεία και ειλικρινής αντιμετώπιση. Επί της ουσίας και με καθαρές κουβέντες.
Κι έτσι μαζί με την υποδειγματική φιλοξενία που μας επιφύλαξαν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε. Να ξέρουν που στεκόμαστε, να ξέρουμε που στέκονται και να μπορέσουμε να αποφύγουμε τριβές.
Συζητήσαμε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων…
Εκεί που μπορούμε να συνεργαστούμε υπογράψαμε συμφωνίες «χαμηλής πολιτικής», όπως τις λέγαμε παλαιότερα, ή «πολιτικής της καθημερινότητας», όπως τις ονομάζουμε σήμερα.
Δείξαμε ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν να συνεργαστούν εκεί που μπορούν, εκεί που δεν θίγονται εκατέρωθεν συμφέροντα. Αυτό συντηρεί κάποιο ήρεμο κλίμα, που το χρειαζόμαστε σήμερα. Και εμείς, αλλά και η Τουρκία…
Ερώτηση: Για το ζήτημα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο θαλάσσιο χώρο, πώς αντέδρασε η Τουρκία στην ενημέρωση που κάνατε στα Ηνωμένα Έθνη;
Πρωθυπουργός: Πράγματι, πριν πάμε στην Κωνσταντινούπολη, φροντίσαμε να ενημερώσουμε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Τουρκία από πέρσι παρεχώρησε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε ξένες εταιρίες για έρευνα. Και χρειαζόταν να δοθεί στον ΟΗΕ, δηλαδή στην παγκόσμια κοινότητα, η επίσημα ελληνική θέση.
Μ' άλλα λόγια ξεκαθαρίσαμε εκ των προτέρων τι θεωρούμε δικό μας, ώστε να αποφευχθεί η καταπάτησή του.
Στη δική μας καταγγελία είχαν αντιδράσει τότε καταθέτοντας κι εκείνοι μια διακοίνωση στο Γενικό Γραμματέα, ότι θεωρεί τις περιοχές εκείνες της νοτιανατολικής Μεσογείου (νοτίως του Κατελλόριζου) «δική της υφαλοκρηπίδα».
Αλλά εδώ υπάρχει ένα πλεονέκτημα για την Ελλάδα: Εμείς έχουμε υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία δεν το έχει υπογράψει! Συνεπώς, η ελληνική διακοίνωση έχει αυξημένη βαρύτητα.
Μ' άλλα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να επικαλείται το Δίκαιο της θάλασσας, διότι η ίδια το έχει προσυπογράψει, ενώ η Τουρκία δεν είναι εύκολο να επικαλείται έναντι της Ελλάδας, αφού η ίδια δεν το έχει προσυπογράψει. Πολύ περισσότερο όταν το εφαρμόζει αλλού και επιλεκτικά, για παράδειγμα στη Μαύρη Θάλασσα.
Κι ακόμα το Δίκαιο της Θάλασσας, πέραν του ότι είναι «εθιμικό», δηλαδή έχει γενική ισχύ, σήμερα γίνεται ισχυρότερο γιατί τείνουν να το υπογράψουν ή να το επικυρώσουν ακόμα και χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που δεν το έχουν κάνει ακόμα.
Τέλος, οι ενεργειακοί πόροι που υπάρχουν πιθανότατα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ελάχιστους δικούς της υδρογονάνθρακες και έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση απ' έξω.
Ο ενεργειακός μας πλούτος λοιπόν, έχει «κάλυψη» από το Διεθνές Δίκαιο, έχει μεγάλο θετικό ενδιαφέρον από την υπόλοιπη Ευρώπη κι έχουμε ή μπορούμε να βρούμε στήριξη κι από άλλες χώρες της περιοχής.
Ερώτηση: Αλλάζω πεδίο κ πρόεδρε και έρχομαι σε ένα θέμα που συζητείται εντόνως τις τελευταίες ώρες . Υπάρχει εμπλοκή στις σχέσεις με την Τρόϊκα;
Πρωθυπουργός : Υπάρχει συζήτηση για κάποια πράγματα. Αλλά δεν θα το έλεγα «εμπλοκή». Κυρίως συζήτηση για το πώς θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.
Τα ζητήματα αυτά δεν είναι δύσκολο να τα λύσουμε, γιατί πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υπογράψει. Και το έχουμε αποδείξει αυτό. Πολύ περισσότερο που αφορούν μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να τις είχαμε προωθήσει μόνοι μας, από καιρό, χωρίς να μας τα ζητήσει κανείς…
Ερώτηση: Παράδειγμα;
Πρωθυπουργός : Για παράδειγμα, οι «επίορκοι» που θα βρεθούν στο δημόσιο. Ή οι «κοπανατζήδες». Ασφαλώς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πόσοι και ποιοι είναι. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν δεν μπορούμε να φορολογούμε τους Έλληνες για να πληρώνονται άνθρωποι που δεν προσφέρουν στο δημόσιο.
Χώρια που μιλάμε για άτομα που, ως επί το πλείστον, δεν έχουν περάσει από ΑΣΕΠ. Και στη θέση τους μπορούμε να πάρουμε ανθρώπους που έχουν περάσει από ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι!
Ως πότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει για κάποιον που διέπραξε πειθαρχικά αδικήματα; Ή για κάποιον που συστηματικά απουσιάζει από την εργασία του;
Ως πότε κάποιος που προσελήφθη με πλαστά δικαιολογητικά θα κλείνει το δρόμο για άλλους που έχουν περάσει με το σπαθί τους από το ΑΣΕΠ και παραμένουν απ' έξω;
Ερώτηση: Οι αποκρατικοποιήσεις πως προχωράνε;
Πρωθυπουργός : Μέσα στην άνοιξη θα ολοκληρωθούν οι δεσμευτικές προσφορές για δύο μεγάλες τέτοιες υποθέσεις: ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ. Ενώ εντός του έτους θα προχωρήσουν κι άλλες, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το στόχο για φέτος - γύρω στα 2,6 δισεκατομμύρια - θα τον πιάσουμε! Ίσως και να τον ξεπεράσουμε, μάλιστα…
Ερώτηση: Όμως, για την ιδιωτικοποίηση των εταιριών υδάτων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπάρχει σοβαρή αντίρρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλέστηκαν μάλιστα πρόσφατα και το γεγονός ότι οι εταιρίες υδάτων στο Παρίσι πέρασαν υπό δημόσιο έλεγχο. Υποστηρίζουν λοιπόν, ότι εμείς πάμε να αποκρατικοποιήσουμε τις εταιρίες υδάτων, ίσα-ίσα τη στιγμή που άλλοι που τις είχαν αποκρατικοποιήσει τώρα τις κρατικοποιούν ξανά…
Πρωθυπουργός : Δεν είναι απολύτως ακριβές αυτό που ισχυρίστηκαν. Είναι μισή αλήθεια! Κι ως γνωστόν, οι μισές αλήθειες είναι ολόκληρα ψέματα…
Επικαλέστηκαν μεμονωμένο παράδειγμα από τη Γαλλία. Πρώτο λάθος, γιατί η Γαλλία είναι διεθνώς πρωτοπόρα στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών υδάτων! Και σήμερα, πάνω από το 80% της ύδρευσης στη Γαλλία είναι στα χέρια ιδιωτικών εταιριών. Αυτό «ξέχασαν» να το αναφέρουν…
Δεύτερον, ακόμα και στο Παρίσι, όπου πράγματι ο δήμαρχος έθεσε πρόσφατα υπό δημοτικό έλεγχο την ύδρευση μόνο, ακόμα κι εκεί οι αποχετεύσεις και η επεξεργασία λυμάτων - δηλαδή το άλλο μισό αντικείμενο των εταιριών αυτών - παραμένει σε ιδιωτικό έλεγχο.
Τρίτον, ακόμα και την ύδρευση, ουσιαστικά την αφαίρεσε από τις δύο μεγάλες εταιρίες που τη διαχειρίζονταν και την έδωσε σε πολλούς, μικρότερους, ιδιώτες υπεργολάβους. Ωραίο «παράδειγμα»… «επανακρατικοποίησης» βρήκαν!
Τέταρτον, εμείς δεν αποκρατικοποιούμε το νερό ως «αγαθό», ούτε τα δίκτυα. Αποκρατικοποιούμε την «υπηρεσία», δηλαδή την επεξεργασία και εμπορία του νερού. Και με αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Διατηρούμε πλήρως τον ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο του κράτος και τις υποδομές (δίκτυα). Στη Γαλλία οι αποκρατικοποιήσεις, εδώ και χρόνια, είχαν πάει πολύ πιο μακριά απ' ό,τι σχεδιάζουμε στην Ελλάδα…
Και αυτό που κάνουμε εμείς εδώ είναι απαραίτητο, γιατί θα φέρει επενδύσεις που το κράτος δεν μπορεί να κάνει σήμερα! Επενδύσεις που αφορούν πρώτα-πρώτα στην ίδια την συντήρηση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, τα οποία θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Ολόκληρη η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η ύδρευση και η αποχέτευση στο Παρίσι, αποκρατικοποιήθηκαν πλήρως το 1984, επί προεδρίας του Σοσιαλιστή Μιτεράν! Και το 2010, πέρασαν υπό μερικό δημοτικό έλεγχο, αλλά δεν «κρατικοποιήθηκαν». Ιδιώτες εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους - και στην ύδρευση και στην αποχέτευση…
Ερώτηση: Αρα οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι λανθασμένες;
Πρωθυπουργός : Ασφαλώς! Άλλωστε, αντίστοιχο λάθος είχαν κάνει και πέρσι. Τότε μας είχαν πει: γιατί αποκρατικοποιείτε τους σιδηρόδρομους στην Ελλάδα, όταν στη Βρετανία που τους αποκρατικοποίησε η Θάτσερ, τους έχουν κρατικοποιήσει ξανά;
Και τότε, τους διορθώσαμε: Στη Βρετανία τους σιδηροδρόμους δεν τους είχε αποκρατικοποιήσει η Θάτσερ! Αυτό έγινε αργότερα: Ξεκίνησε την αποκρατικοποίησή τους ο Συντηρητικός Μέητζορ και την ολοκλήρωσε ο Εργατικός Τόνι Μπλαίρ! Στο μεταξύ έγινε κάποιο ατύχημα και το δίκτυο των σιδηροδρόμων πέρασε υπό δημόσιο έλεγχο ξανά, αλλά τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες τις προσφέρουν κι εκεί ιδιώτες-«πάροχοι»!
Εμείς, έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο. Τις υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιήσουμε, εξασφαλίζοντας μάλιστα και επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μας...
Γενικά έχει διαπιστωθεί παντού, ότι το κράτος δεν μπορεί να παίζει το ρυθμιστικό κι ελεγκτικό ρόλο του όταν το ίδιο συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή.
Δεν μπορεί να είναι και «διαιτητής» και «παίχτης» ταυτόχρονα! Και πολλές φορές, οι αθέμιτες «διασυνδέσεις» κράτους και ιδιωτικού τομέα - που βλάπτουν και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τον ανταγωνισμό και την ποιότητα των υπηρεσιών και τις τιμές - οφείλονται ακριβώς σε αυτό: ότι το κράτος συμμετέχει ενεργά σε αυτά που θα έπρεπε να ελέγχει «από τα πάνω»…
Έτσι κι αλλιώς, οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς, ούτε στα νερά ούτε στους σιδηροδρόμους.
Επικαλούνται μεμονωμένες «εξαιρέσεις» του κανόνα. Εμείς επικαλούμαστε τον ίδιο τον «κανόνα» - την τάση που υπάρχει διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια. Και συνεχώς κερδίζει έδαφος…
Ερώτηση: Και στην πρόσφατη ομιλία του στην εκδήλωση του Ιδρύματος για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι ο Καραμανλής είχε προχωρήσει σε ευρύτατες κρατικοποιήσεις.Πως το σχολιάζετε;
Πρωθυπουργός : Αυτό βρήκε να επαινέσει! Αναφέρθηκε σε μια μόνο πτυχή από το τεράστιο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και μάλιστα σε άλλες εποχές, όταν ακόμα σε όλον τον κόσμο (πλην ΗΠΑ) υπήρχε απόλυτος σχεδόν έλεγχος των δημοσίων υπηρεσιών από το κράτος. Και σε έκρυθμες συνθήκες διεθνώς: όταν ολόκληρος ο κόσμος μαστίζονταν από δύο αλλεπάλληλες πετρελαϊκές κρίσεις! Κι όταν είχαν γονατίσει χώρες όπως η Βρετανία και το Βέλγιο, ενώ οι ΗΠΑ είχαν για κάποιο διάστημα δελτίο στα καύσιμα…
Γι' αυτή την διεθνή συγκυρία μιλάνε! Και τις αντιδράσεις της τότε ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επικαλούνται. Αλλά αυτά ήταν έκτακτα μέτρα σε έκτακτες συνθήκες! Δεν ήταν μακροχρόνια στρατηγική για την οικονομία.
Από τότε πέρασαν σαράντα χρόνια και διεθνώς υπήρξαν αλλεπάλληλα κύματα ιδιωτικοποιήσεων. Παντού! Ακόμα και χώρες που είχαν ως «άρθρο πίστης» τους την κρατική ιδιοκτησία των πάντων, έκαναν το ακριβώς αντίθετο: ιδιωτικοποίησαν τα πάντα!
Η τάση διεθνώς είναι πλέον δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Εμείς μόνο έχουμε μείνει πίσω! Ακόμα και η Ρωσία μας ξεπέρασε προ πολλού. Και η Κίνα ακόμα περισσότερο…
Αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμα ότι ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» κατέρρευσε γι' αυτό ακριβώς: γιατί δεν μπορούσε το κράτος να διαχειριστεί ούτε την οικονομία ούτε τον πλούτο.
Κι εδώ αυτά ακόμα συζητάμε: Αυτά που τα έχουνε λύσει παντού αλλού!
Ερώτηση: Υπάρχει υστέρηση στα δημόσια έσοδα, όπως φημολογείται;
Πρωθυπουργός : Στα αποτελέσματα των δύο πρώτων μηνών δεν υπάρχει πρόβλημα συνολικά. Αλλού πήγαμε καλύτερα, αλλού χειρότερα, αλλά συνολικά είμαστε μέσα στους στόχους μας. Μάλιστα είχαμε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα τον πρώτο μήνα! Κι αυτό αναγνωρίστηκε στην τελευταία συνάντηση του Eurogroup…
Όμως, έχουμε εγκαταστήσει ένα μηχανισμό έγκαιρης αναγνώρισης αποκλίσεων που μπορεί να προκύψουν στο κοντινό μέλλον. Κι εδώ οφείλουμε να εξετάζουμε τα «χειρότερα σενάρια». Ο λόγος είναι απλός: για τα χειρότερα πρέπει να ετοιμάζεσαι, ώστε να τα αποτρέψεις!
Αυτό αρχίσαμε να το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Μέχρι να βγούμε από το πρόγραμμα, αλλά και μετά. Τέρμα πια οι δυσάρεστες εκπλήξεις! Δεν θα αφήνουμε τα πράγματα εκτός ελέγχου και να απαιτούνται σκληρά μέτρα όταν θα είναι πια αργά. Αυτά πάμε να αποτρέψουμε…
Αλλά το ότι ετοιμαζόμαστε έγκαιρα σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγουμε σοβαρές «αποκλίσεις». Δεν σημαίνει ότι έχουμε ήδη πρόβλημα…
Ερώτηση: Μετά τα επεισόδια στις Σκουριές θα συνεχιστεί η επένδυση για το χρυσό της Χαλκιδικής;
Πρωθυπουργός : Ασφαλώς! Άλλωστε, εκεί ειδικά - στη Χαλκιδική - δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ούτε για περιβαλλοντικούς λόγους ούτε για άλλους. Χώρια που για πρώτη φορά, ετοιμάζουμε νομοθεσία για να πάρει το κράτος σημαντικά δικαιώματα από μιαν επένδυση που είχε δρομολογηθεί πριν έλθει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση.
Αυτή η ολέθρια συνήθεια των τελευταίων χρόνων, κάποιοι περιφερόμενοι ακτιβιστές να σταματούν κάθε επένδυση στην Ελλάδα, θα τελειώσει. Εδώ και τώρα…
Δεν έχουν αντίρρηση σε κάποιες επενδύσεις. Έχουν αντίρρηση για κάθε επένδυση!
Μιλάμε για επένδυση για την οποία όλοι οι επιστημονικοί φορείς βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα οικολογικό πρόβλημα. Κι ενώ η κυβέρνηση για πρώτη φορά διεκδικεί σημαντικά δικαιώματα…
Ερώτηση: Με την επένδυση χρυσού στη Θράκη τι θα γίνει;
Πρωθυπουργός : Διαφορετικά είναι τα πράγματα με την επένδυση χρυσού στο Πέραμα της Θράκης. Εκεί εξετάζουμε νέα στοιχεία, γιατί εκεί η περίπτωση είναι διαφορετική. Αλλά για την επένδυση της Χαλκιδικής η τελική απόφαση έχει ήδη ληφθεί.
Κάποιοι δεν θέλουν στη χώρα να υπάρξουν επενδύσεις. Θέλουν να συνεχιστεί και να μεγαλώσει η ανεργία. Θέλουν να ερημώσει η χώρα…
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι!
Ερώτηση: Η φράση σας «δεν μασάμε» ενόχλησε τον κ. Τσίπρα στην τελευταία κοινοβουλευτική συζήτηση…
Πρωθυπουργός : Κάπως πρέπει να τους ταρακουνήσουμε, έτσι δεν είναι;
Απειλούν κάθε ξένο επενδυτή που έρχεται. Απειλούν την ίδια την κυβέρνηση. Στη συζήτηση που αναφέρεστε, εξήγησα στον κ. Τσίπρα, σε τι «δεν μασάμε»: Δεν καταλαβαίνουμε από απειλές. Διότι η εφημερίδα που πρόσκειται στο κόμμα του, μας απειλούσε με «φυλακή» - πρωτοσέλιδα μάλιστα - αν κάνουμε εκείνο που γίνεται παντού αλλού στον υπόλοιπο κόσμο!
Του έδειξα το δημοσίευμα αυτά μέσα στη Βουλή. Του έδωσα τη δυνατότητα να το αποκηρύξει. Δεν το έκανε! Και δεν είναι το μόνο…
Παλαιότερα στελέχη του μας απειλούσαν επίσης με «φυλακή». Ή και με … «λιντσάρισμα» ακόμα! Για να ματαιώσουν τις αποκρατικοποιήσεις.
Τους είχα πει και τότε: «αφήστε τους άλλους, εμένα ελάτε να βάλετε στη φυλακή»! Δεν απάντησαν. Έδειξαν έκδηλη αμηχανία. Αλλά και δεν σταμάτησαν. Οι απειλές συνεχίστηκαν. Και τους είπα αυτό που όφειλα: Δεν μασάμε!
Αυτό τους πείραξε; Μας κάνουν και μαθήματα «καλής συμπεριφοράς»; Έχουν δει τι δημοσιεύουν δικά τους έντυπα και δημοσιογράφοι τους οποίους οι ίδιοι ανοικτά προστατεύουν;
Μέχρι και μένα εμφανίζουν, επίσης πρωτοσέλιδο… πυροβολημένο στο κεφάλι, με φωτομοντάζ πρωτοφανούς κακοποίησης! Ούτε αυτό το αποκήρυξαν.
Και το «δεν μασάμε» τους πείραξε; Να το ξέρουν λοιπόν: Εμάς δεν μας τρομοκρατούν! Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν…
Ερώτηση: Ναι αλλά αυτές οι «ανταλλαγές» δεν οξύνουν το κλίμα;
Πρωθυπουργός : Είχαν μάθει ως τώρα να «κουνάνε το δάχτυλο», να καταγγέλλουν τους πάντες και να μην παίρνουν απάντηση. Τώρα βλέπουν ότι αυτό τελείωσε. Θα τους βάζουμε στη θέση τους όταν προκαλούν. Και ιδιαίτερα όταν ζημιώνουν τη χώρα.
Δικά τους στελέχη βγαίνουν και υποστηρίζουν δημόσια τους ισχυρισμούς των χειρότερων εθνικιστών από γειτονικές χώρες σε βάρος της Ελλάδας! Να μην το στηλιτεύσουμε αυτό; Να το αφήσουμε έτσι;
Ασφαλώς έχουν δικαίωμα στη γνώμη τους. Κι εμείς, όμως, έχουμε δικαίωμα να επισημαίνουμε την ανευθυνότητά τους.
Αν τα πιστεύουν αυτά που λένε κατά καιρούς, τότε είναι επικίνδυνοι. Αν δεν τα πιστεύουν, τότε οφείλουν να ελέγξουν τις «συνιστώσες» τους.
Αυτές οι «φραστικές ανταλλαγές», που είπατε, δεν οξύνουν το κλίμα. Τους υποχρεώνουν να γίνουν πιο υπεύθυνοι. Να παίρνουν τις αποστάσεις τους από ενέργειες ανομίας.
Τα λόγια, ακόμα και σε έντονο ύφος, δεν βλάπτουν. Η ανευθυνότητα βλάπτει…
Ερώτηση: Είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές σας με το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δικαιολογείται τέτοια εχθρότητα μεταξύ σας;
Πρωθυπουργός : Πολιτικοί μας αντίπαλοί μας είναι. Όχι «εχθροί μας…
--Έφερναν ως πρότυπο την Αργεντινή. Εμείς δεν αφήσαμε την Ελλάδα να γίνει Αργεντινή.
--Διακήρυσσαν ότι μπορούν να «εκβιάσουν» την Ευρώπη, όταν η Ευρώπη έμπαινε στην πιο κρίσιμη φάση μεταδοτικότητας της κρίσης. Εμείς βγάλαμε την Ελλάδα από το «στόχαστρο» των εταίρων μας και τους φέραμε στο πλευρό της.
--Ζήταγαν να «σχίσουμε» τις δανειακές συμφωνίες που είχε υπογράψει η Ελλάδα και να κόψουμε μονομερώς το χρέος, επιλέγοντας τη χρεοκοπία. Εμείς κουρέψαμε το χρέος και αλλάξαμε τους όρους δανεισμού - όπως δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά - χωρίς χρεοκοπία!
--Προσπαθούν να διώξουν επενδύσεις και καταδημαγωγούν τους ανέργους. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε επενδύσεις για να βρουν δουλειά οι άνεργοι.
Αντίπαλούς μας τους θεωρούμε. Όχι «εχθρούς».
Προσπαθούμε στις δύσκολες συνθήκες που βρήκαμε, να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της. Στον αγώνα μας αυτό δεν έχουμε εχθρούς. Αλλά θα είμαστε αυστηροί με όσους εμποδίζουν την προσπάθειά μας και θέλουν την Ελλάδα «γονατισμένη». Γιατί η Ελλάδα θα σηκωθεί στα πόδια της!
Σε έκτακτες συνθήκες ζούμε. Και τρία κόμματα, με διαφορετική ιστορία και διαφορετικές καταβολές, το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό και συνεργαζόμαστε για να ορθοποδήσει η χώρα.
Αυτό μας οπλίζει με αποφασιστικότητα και κουράγιο. Πολύ περισσότερο που το έργο μας άρχισε να αποδίδει και να αναγνωρίζεται.
Και μέσα στην Ελλάδα και έξω…
Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε. Στην Ιταλία είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που σόκαρε. Πως πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την Ευρώπη;
Πρωθυπουργός : Να αντιστρέψω το ερώτημα: Σκεφτείτε να μην είχαμε εξασφαλίσει τη μείωση του χρέους και τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια! Σκεφτείτε να ήμασταν σε ρήξη με τους εταίρους μας την ώρα που ξέσπαγε κρίση στην Ιταλία…
Ελπίζω κι εύχομαι να ξεπεραστεί η κρίση εκεί. Αλλά η Ελλάδα είναι τουλάχιστον εξασφαλισμένη για την ώρα.
Πέρσι το καλοκαίρι οι περισσότεροι μας είχαν «τελειωμένους». Αυτό το αντιστρέψαμε! Σκεφτείτε να μην το είχαμε καταφέρει, την ώρα που μια πολύ μεγαλύτερη χώρα άρχιζε να προκαλεί τριγμούς. Σκεφτείτε πόσο πιο επισφαλής θα ήταν σήμερα η θέση της Ελλάδας…
Ασφαλώς πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν. Αλλά η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επωφεληθεί γιατί έχει απομακρύνει τους χειρότερους κινδύνους κι έχει τη στήριξη των εταίρων της.
Ενώ, αν βρισκόταν ακόμα σε ρήξη μαζί τους και σε αβεβαιότητα για την παραμονή της στην ευρωζώνη, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για μας. Αυτό φοβόμασταν κι αυτό θέλαμε να αποτρέψουμε. Και το αποτρέψαμε!
Καλούμαστε σήμερα να διορθώσουμε σφάλματα δεκαετιών. Δεν είναι εύκολο. Αλλά τουλάχιστον έχουμε την απαραίτητη στήριξη.
Ο κόσμος υποφέρει. Αλλά δεν γνώρισε αυτά που συνέβησαν, ας πούμε στην Αργεντινή: η οποία γεύθηκε τη χρεοκοπία το 2002 και ακόμα την κυνηγά!
Ξέρετε η Αργεντινή δεν είναι στο ευρώ, δεν υπέγραψε «μνημόνια», έχει μεγάλο εξαγωγικό τομέα, αλλά χρεοκόπησε! Και ακόμα υποφέρει…
Εμείς προσπαθούμε να εξυγιάνουμε τη χώρα και να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία. Ώστε σε λίγα χρόνια όλα αυτά να είναι μια κακή ανάμνηση. Κι ένα πολύτιμο μάθημα.
Έχουμε ήδη σβήσει διπλάσιο χρέος απ' ό,τι η Αργεντινή χωρίς χρεοκοπία. Έχουμε εξασφαλίσει όρους δανεισμού, καλύτερους από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Σταθεροποιούμε σιγά-σιγά τη χώρα.
Ο κόσμος εξακολουθεί να υποφέρει. Αλλά γνωρίζει πια τι θα συνέβαινε, αν δεν κάναμε όσα κάναμε το τελευταίο διάστημα.
Ο διεθνής τύπος, που ως πριν λίγο μας είχε «καταδικασμένους», σήμερα αναγνωρίζει ότι αλλάξαμε σελίδα. Άλλοι βλέπουν την ανάκαμψη στο τέλους του έτους, Άλλοι στις αρχές του επομένου. Αλλά όλοι βλέπουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα.
Όμως τα σφάλματα του παρελθόντος δεν θα τα κάνουμε. Η Ελλάδα θα γίνει παραγωγική χώρα και ανταγωνιστική οικονομία με ευκαιρίες για όλους και διάχυση ευημερίας σε όλους.
ΑΞΙΑ
Ερώτηση: Κε πρόεδρε,Επιστρέψατε από ένα σημαντικό ταξίδι στην Τουρκία Ποια ήταν τα αποτελέσματα;
Πρωθυπουργός: Επρόκειτο για επίσκεψη εργασίας. Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Την κρίσιμη αυτή στιγμή για την Ελλάδα είναι απαραίτητα δύο πράγματα:
--Πρώτον: Να ξεκαθαρίσουμε επί της ουσίας τις σχέσεις μας με την τουρκική
-- Και δεύτερον: να εξασφαλίσουμε ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Και τα δύο είναι απαραίτητα μαζί! Το ένα χωρίς το άλλο δεν έχει νόημα…
Εμείς κάναμε και τα δύο.
Και βρήκαμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Άλλωστε, γνώρισα στο πρόσωπο του κ. Ερντογάν ένα πολιτικό που του αρέσει η ευθεία και ειλικρινής αντιμετώπιση. Επί της ουσίας και με καθαρές κουβέντες.
Κι έτσι μαζί με την υποδειγματική φιλοξενία που μας επιφύλαξαν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε. Να ξέρουν που στεκόμαστε, να ξέρουμε που στέκονται και να μπορέσουμε να αποφύγουμε τριβές.
Συζητήσαμε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων…
Εκεί που μπορούμε να συνεργαστούμε υπογράψαμε συμφωνίες «χαμηλής πολιτικής», όπως τις λέγαμε παλαιότερα, ή «πολιτικής της καθημερινότητας», όπως τις ονομάζουμε σήμερα.
Δείξαμε ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν να συνεργαστούν εκεί που μπορούν, εκεί που δεν θίγονται εκατέρωθεν συμφέροντα. Αυτό συντηρεί κάποιο ήρεμο κλίμα, που το χρειαζόμαστε σήμερα. Και εμείς, αλλά και η Τουρκία…
Ερώτηση: Για το ζήτημα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο θαλάσσιο χώρο, πώς αντέδρασε η Τουρκία στην ενημέρωση που κάνατε στα Ηνωμένα Έθνη;
Πρωθυπουργός: Πράγματι, πριν πάμε στην Κωνσταντινούπολη, φροντίσαμε να ενημερώσουμε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Τουρκία από πέρσι παρεχώρησε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε ξένες εταιρίες για έρευνα. Και χρειαζόταν να δοθεί στον ΟΗΕ, δηλαδή στην παγκόσμια κοινότητα, η επίσημα ελληνική θέση.
Μ' άλλα λόγια ξεκαθαρίσαμε εκ των προτέρων τι θεωρούμε δικό μας, ώστε να αποφευχθεί η καταπάτησή του.
Στη δική μας καταγγελία είχαν αντιδράσει τότε καταθέτοντας κι εκείνοι μια διακοίνωση στο Γενικό Γραμματέα, ότι θεωρεί τις περιοχές εκείνες της νοτιανατολικής Μεσογείου (νοτίως του Κατελλόριζου) «δική της υφαλοκρηπίδα».
Αλλά εδώ υπάρχει ένα πλεονέκτημα για την Ελλάδα: Εμείς έχουμε υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία δεν το έχει υπογράψει! Συνεπώς, η ελληνική διακοίνωση έχει αυξημένη βαρύτητα.
Μ' άλλα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να επικαλείται το Δίκαιο της θάλασσας, διότι η ίδια το έχει προσυπογράψει, ενώ η Τουρκία δεν είναι εύκολο να επικαλείται έναντι της Ελλάδας, αφού η ίδια δεν το έχει προσυπογράψει. Πολύ περισσότερο όταν το εφαρμόζει αλλού και επιλεκτικά, για παράδειγμα στη Μαύρη Θάλασσα.
Κι ακόμα το Δίκαιο της Θάλασσας, πέραν του ότι είναι «εθιμικό», δηλαδή έχει γενική ισχύ, σήμερα γίνεται ισχυρότερο γιατί τείνουν να το υπογράψουν ή να το επικυρώσουν ακόμα και χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που δεν το έχουν κάνει ακόμα.
Τέλος, οι ενεργειακοί πόροι που υπάρχουν πιθανότατα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ελάχιστους δικούς της υδρογονάνθρακες και έχει μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση απ' έξω.
Ο ενεργειακός μας πλούτος λοιπόν, έχει «κάλυψη» από το Διεθνές Δίκαιο, έχει μεγάλο θετικό ενδιαφέρον από την υπόλοιπη Ευρώπη κι έχουμε ή μπορούμε να βρούμε στήριξη κι από άλλες χώρες της περιοχής.
Ερώτηση: Αλλάζω πεδίο κ πρόεδρε και έρχομαι σε ένα θέμα που συζητείται εντόνως τις τελευταίες ώρες . Υπάρχει εμπλοκή στις σχέσεις με την Τρόϊκα;
Πρωθυπουργός : Υπάρχει συζήτηση για κάποια πράγματα. Αλλά δεν θα το έλεγα «εμπλοκή». Κυρίως συζήτηση για το πώς θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα.
Τα ζητήματα αυτά δεν είναι δύσκολο να τα λύσουμε, γιατί πρόθεσή μας είναι να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υπογράψει. Και το έχουμε αποδείξει αυτό. Πολύ περισσότερο που αφορούν μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να τις είχαμε προωθήσει μόνοι μας, από καιρό, χωρίς να μας τα ζητήσει κανείς…
Ερώτηση: Παράδειγμα;
Πρωθυπουργός : Για παράδειγμα, οι «επίορκοι» που θα βρεθούν στο δημόσιο. Ή οι «κοπανατζήδες». Ασφαλώς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πόσοι και ποιοι είναι. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν δεν μπορούμε να φορολογούμε τους Έλληνες για να πληρώνονται άνθρωποι που δεν προσφέρουν στο δημόσιο.
Χώρια που μιλάμε για άτομα που, ως επί το πλείστον, δεν έχουν περάσει από ΑΣΕΠ. Και στη θέση τους μπορούμε να πάρουμε ανθρώπους που έχουν περάσει από ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι!
Ως πότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει για κάποιον που διέπραξε πειθαρχικά αδικήματα; Ή για κάποιον που συστηματικά απουσιάζει από την εργασία του;
Ως πότε κάποιος που προσελήφθη με πλαστά δικαιολογητικά θα κλείνει το δρόμο για άλλους που έχουν περάσει με το σπαθί τους από το ΑΣΕΠ και παραμένουν απ' έξω;
Ερώτηση: Οι αποκρατικοποιήσεις πως προχωράνε;
Πρωθυπουργός : Μέσα στην άνοιξη θα ολοκληρωθούν οι δεσμευτικές προσφορές για δύο μεγάλες τέτοιες υποθέσεις: ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ. Ενώ εντός του έτους θα προχωρήσουν κι άλλες, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το στόχο για φέτος - γύρω στα 2,6 δισεκατομμύρια - θα τον πιάσουμε! Ίσως και να τον ξεπεράσουμε, μάλιστα…
Ερώτηση: Όμως, για την ιδιωτικοποίηση των εταιριών υδάτων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπάρχει σοβαρή αντίρρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλέστηκαν μάλιστα πρόσφατα και το γεγονός ότι οι εταιρίες υδάτων στο Παρίσι πέρασαν υπό δημόσιο έλεγχο. Υποστηρίζουν λοιπόν, ότι εμείς πάμε να αποκρατικοποιήσουμε τις εταιρίες υδάτων, ίσα-ίσα τη στιγμή που άλλοι που τις είχαν αποκρατικοποιήσει τώρα τις κρατικοποιούν ξανά…
Πρωθυπουργός : Δεν είναι απολύτως ακριβές αυτό που ισχυρίστηκαν. Είναι μισή αλήθεια! Κι ως γνωστόν, οι μισές αλήθειες είναι ολόκληρα ψέματα…
Επικαλέστηκαν μεμονωμένο παράδειγμα από τη Γαλλία. Πρώτο λάθος, γιατί η Γαλλία είναι διεθνώς πρωτοπόρα στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών υδάτων! Και σήμερα, πάνω από το 80% της ύδρευσης στη Γαλλία είναι στα χέρια ιδιωτικών εταιριών. Αυτό «ξέχασαν» να το αναφέρουν…
Δεύτερον, ακόμα και στο Παρίσι, όπου πράγματι ο δήμαρχος έθεσε πρόσφατα υπό δημοτικό έλεγχο την ύδρευση μόνο, ακόμα κι εκεί οι αποχετεύσεις και η επεξεργασία λυμάτων - δηλαδή το άλλο μισό αντικείμενο των εταιριών αυτών - παραμένει σε ιδιωτικό έλεγχο.
Τρίτον, ακόμα και την ύδρευση, ουσιαστικά την αφαίρεσε από τις δύο μεγάλες εταιρίες που τη διαχειρίζονταν και την έδωσε σε πολλούς, μικρότερους, ιδιώτες υπεργολάβους. Ωραίο «παράδειγμα»… «επανακρατικοποίησης» βρήκαν!
Τέταρτον, εμείς δεν αποκρατικοποιούμε το νερό ως «αγαθό», ούτε τα δίκτυα. Αποκρατικοποιούμε την «υπηρεσία», δηλαδή την επεξεργασία και εμπορία του νερού. Και με αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Διατηρούμε πλήρως τον ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο του κράτος και τις υποδομές (δίκτυα). Στη Γαλλία οι αποκρατικοποιήσεις, εδώ και χρόνια, είχαν πάει πολύ πιο μακριά απ' ό,τι σχεδιάζουμε στην Ελλάδα…
Και αυτό που κάνουμε εμείς εδώ είναι απαραίτητο, γιατί θα φέρει επενδύσεις που το κράτος δεν μπορεί να κάνει σήμερα! Επενδύσεις που αφορούν πρώτα-πρώτα στην ίδια την συντήρηση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, τα οποία θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Ολόκληρη η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η ύδρευση και η αποχέτευση στο Παρίσι, αποκρατικοποιήθηκαν πλήρως το 1984, επί προεδρίας του Σοσιαλιστή Μιτεράν! Και το 2010, πέρασαν υπό μερικό δημοτικό έλεγχο, αλλά δεν «κρατικοποιήθηκαν». Ιδιώτες εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους - και στην ύδρευση και στην αποχέτευση…
Ερώτηση: Αρα οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι λανθασμένες;
Πρωθυπουργός : Ασφαλώς! Άλλωστε, αντίστοιχο λάθος είχαν κάνει και πέρσι. Τότε μας είχαν πει: γιατί αποκρατικοποιείτε τους σιδηρόδρομους στην Ελλάδα, όταν στη Βρετανία που τους αποκρατικοποίησε η Θάτσερ, τους έχουν κρατικοποιήσει ξανά;
Και τότε, τους διορθώσαμε: Στη Βρετανία τους σιδηροδρόμους δεν τους είχε αποκρατικοποιήσει η Θάτσερ! Αυτό έγινε αργότερα: Ξεκίνησε την αποκρατικοποίησή τους ο Συντηρητικός Μέητζορ και την ολοκλήρωσε ο Εργατικός Τόνι Μπλαίρ! Στο μεταξύ έγινε κάποιο ατύχημα και το δίκτυο των σιδηροδρόμων πέρασε υπό δημόσιο έλεγχο ξανά, αλλά τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες τις προσφέρουν κι εκεί ιδιώτες-«πάροχοι»!
Εμείς, έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο. Τις υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιήσουμε, εξασφαλίζοντας μάλιστα και επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μας...
Γενικά έχει διαπιστωθεί παντού, ότι το κράτος δεν μπορεί να παίζει το ρυθμιστικό κι ελεγκτικό ρόλο του όταν το ίδιο συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή.
Δεν μπορεί να είναι και «διαιτητής» και «παίχτης» ταυτόχρονα! Και πολλές φορές, οι αθέμιτες «διασυνδέσεις» κράτους και ιδιωτικού τομέα - που βλάπτουν και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τον ανταγωνισμό και την ποιότητα των υπηρεσιών και τις τιμές - οφείλονται ακριβώς σε αυτό: ότι το κράτος συμμετέχει ενεργά σε αυτά που θα έπρεπε να ελέγχει «από τα πάνω»…
Έτσι κι αλλιώς, οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς, ούτε στα νερά ούτε στους σιδηροδρόμους.
Επικαλούνται μεμονωμένες «εξαιρέσεις» του κανόνα. Εμείς επικαλούμαστε τον ίδιο τον «κανόνα» - την τάση που υπάρχει διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια. Και συνεχώς κερδίζει έδαφος…
Ερώτηση: Και στην πρόσφατη ομιλία του στην εκδήλωση του Ιδρύματος για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι ο Καραμανλής είχε προχωρήσει σε ευρύτατες κρατικοποιήσεις.Πως το σχολιάζετε;
Πρωθυπουργός : Αυτό βρήκε να επαινέσει! Αναφέρθηκε σε μια μόνο πτυχή από το τεράστιο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και μάλιστα σε άλλες εποχές, όταν ακόμα σε όλον τον κόσμο (πλην ΗΠΑ) υπήρχε απόλυτος σχεδόν έλεγχος των δημοσίων υπηρεσιών από το κράτος. Και σε έκρυθμες συνθήκες διεθνώς: όταν ολόκληρος ο κόσμος μαστίζονταν από δύο αλλεπάλληλες πετρελαϊκές κρίσεις! Κι όταν είχαν γονατίσει χώρες όπως η Βρετανία και το Βέλγιο, ενώ οι ΗΠΑ είχαν για κάποιο διάστημα δελτίο στα καύσιμα…
Γι' αυτή την διεθνή συγκυρία μιλάνε! Και τις αντιδράσεις της τότε ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επικαλούνται. Αλλά αυτά ήταν έκτακτα μέτρα σε έκτακτες συνθήκες! Δεν ήταν μακροχρόνια στρατηγική για την οικονομία.
Από τότε πέρασαν σαράντα χρόνια και διεθνώς υπήρξαν αλλεπάλληλα κύματα ιδιωτικοποιήσεων. Παντού! Ακόμα και χώρες που είχαν ως «άρθρο πίστης» τους την κρατική ιδιοκτησία των πάντων, έκαναν το ακριβώς αντίθετο: ιδιωτικοποίησαν τα πάντα!
Η τάση διεθνώς είναι πλέον δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Εμείς μόνο έχουμε μείνει πίσω! Ακόμα και η Ρωσία μας ξεπέρασε προ πολλού. Και η Κίνα ακόμα περισσότερο…
Αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πληροφορηθεί ακόμα ότι ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» κατέρρευσε γι' αυτό ακριβώς: γιατί δεν μπορούσε το κράτος να διαχειριστεί ούτε την οικονομία ούτε τον πλούτο.
Κι εδώ αυτά ακόμα συζητάμε: Αυτά που τα έχουνε λύσει παντού αλλού!
Ερώτηση: Υπάρχει υστέρηση στα δημόσια έσοδα, όπως φημολογείται;
Πρωθυπουργός : Στα αποτελέσματα των δύο πρώτων μηνών δεν υπάρχει πρόβλημα συνολικά. Αλλού πήγαμε καλύτερα, αλλού χειρότερα, αλλά συνολικά είμαστε μέσα στους στόχους μας. Μάλιστα είχαμε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα τον πρώτο μήνα! Κι αυτό αναγνωρίστηκε στην τελευταία συνάντηση του Eurogroup…
Όμως, έχουμε εγκαταστήσει ένα μηχανισμό έγκαιρης αναγνώρισης αποκλίσεων που μπορεί να προκύψουν στο κοντινό μέλλον. Κι εδώ οφείλουμε να εξετάζουμε τα «χειρότερα σενάρια». Ο λόγος είναι απλός: για τα χειρότερα πρέπει να ετοιμάζεσαι, ώστε να τα αποτρέψεις!
Αυτό αρχίσαμε να το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Μέχρι να βγούμε από το πρόγραμμα, αλλά και μετά. Τέρμα πια οι δυσάρεστες εκπλήξεις! Δεν θα αφήνουμε τα πράγματα εκτός ελέγχου και να απαιτούνται σκληρά μέτρα όταν θα είναι πια αργά. Αυτά πάμε να αποτρέψουμε…
Αλλά το ότι ετοιμαζόμαστε έγκαιρα σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγουμε σοβαρές «αποκλίσεις». Δεν σημαίνει ότι έχουμε ήδη πρόβλημα…
Ερώτηση: Μετά τα επεισόδια στις Σκουριές θα συνεχιστεί η επένδυση για το χρυσό της Χαλκιδικής;
Πρωθυπουργός : Ασφαλώς! Άλλωστε, εκεί ειδικά - στη Χαλκιδική - δεν υπάρχουν αντιρρήσεις ούτε για περιβαλλοντικούς λόγους ούτε για άλλους. Χώρια που για πρώτη φορά, ετοιμάζουμε νομοθεσία για να πάρει το κράτος σημαντικά δικαιώματα από μιαν επένδυση που είχε δρομολογηθεί πριν έλθει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση.
Αυτή η ολέθρια συνήθεια των τελευταίων χρόνων, κάποιοι περιφερόμενοι ακτιβιστές να σταματούν κάθε επένδυση στην Ελλάδα, θα τελειώσει. Εδώ και τώρα…
Δεν έχουν αντίρρηση σε κάποιες επενδύσεις. Έχουν αντίρρηση για κάθε επένδυση!
Μιλάμε για επένδυση για την οποία όλοι οι επιστημονικοί φορείς βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα οικολογικό πρόβλημα. Κι ενώ η κυβέρνηση για πρώτη φορά διεκδικεί σημαντικά δικαιώματα…
Ερώτηση: Με την επένδυση χρυσού στη Θράκη τι θα γίνει;
Πρωθυπουργός : Διαφορετικά είναι τα πράγματα με την επένδυση χρυσού στο Πέραμα της Θράκης. Εκεί εξετάζουμε νέα στοιχεία, γιατί εκεί η περίπτωση είναι διαφορετική. Αλλά για την επένδυση της Χαλκιδικής η τελική απόφαση έχει ήδη ληφθεί.
Κάποιοι δεν θέλουν στη χώρα να υπάρξουν επενδύσεις. Θέλουν να συνεχιστεί και να μεγαλώσει η ανεργία. Θέλουν να ερημώσει η χώρα…
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι!
Ερώτηση: Η φράση σας «δεν μασάμε» ενόχλησε τον κ. Τσίπρα στην τελευταία κοινοβουλευτική συζήτηση…
Πρωθυπουργός : Κάπως πρέπει να τους ταρακουνήσουμε, έτσι δεν είναι;
Απειλούν κάθε ξένο επενδυτή που έρχεται. Απειλούν την ίδια την κυβέρνηση. Στη συζήτηση που αναφέρεστε, εξήγησα στον κ. Τσίπρα, σε τι «δεν μασάμε»: Δεν καταλαβαίνουμε από απειλές. Διότι η εφημερίδα που πρόσκειται στο κόμμα του, μας απειλούσε με «φυλακή» - πρωτοσέλιδα μάλιστα - αν κάνουμε εκείνο που γίνεται παντού αλλού στον υπόλοιπο κόσμο!
Του έδειξα το δημοσίευμα αυτά μέσα στη Βουλή. Του έδωσα τη δυνατότητα να το αποκηρύξει. Δεν το έκανε! Και δεν είναι το μόνο…
Παλαιότερα στελέχη του μας απειλούσαν επίσης με «φυλακή». Ή και με … «λιντσάρισμα» ακόμα! Για να ματαιώσουν τις αποκρατικοποιήσεις.
Τους είχα πει και τότε: «αφήστε τους άλλους, εμένα ελάτε να βάλετε στη φυλακή»! Δεν απάντησαν. Έδειξαν έκδηλη αμηχανία. Αλλά και δεν σταμάτησαν. Οι απειλές συνεχίστηκαν. Και τους είπα αυτό που όφειλα: Δεν μασάμε!
Αυτό τους πείραξε; Μας κάνουν και μαθήματα «καλής συμπεριφοράς»; Έχουν δει τι δημοσιεύουν δικά τους έντυπα και δημοσιογράφοι τους οποίους οι ίδιοι ανοικτά προστατεύουν;
Μέχρι και μένα εμφανίζουν, επίσης πρωτοσέλιδο… πυροβολημένο στο κεφάλι, με φωτομοντάζ πρωτοφανούς κακοποίησης! Ούτε αυτό το αποκήρυξαν.
Και το «δεν μασάμε» τους πείραξε; Να το ξέρουν λοιπόν: Εμάς δεν μας τρομοκρατούν! Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν…
Ερώτηση: Ναι αλλά αυτές οι «ανταλλαγές» δεν οξύνουν το κλίμα;
Πρωθυπουργός : Είχαν μάθει ως τώρα να «κουνάνε το δάχτυλο», να καταγγέλλουν τους πάντες και να μην παίρνουν απάντηση. Τώρα βλέπουν ότι αυτό τελείωσε. Θα τους βάζουμε στη θέση τους όταν προκαλούν. Και ιδιαίτερα όταν ζημιώνουν τη χώρα.
Δικά τους στελέχη βγαίνουν και υποστηρίζουν δημόσια τους ισχυρισμούς των χειρότερων εθνικιστών από γειτονικές χώρες σε βάρος της Ελλάδας! Να μην το στηλιτεύσουμε αυτό; Να το αφήσουμε έτσι;
Ασφαλώς έχουν δικαίωμα στη γνώμη τους. Κι εμείς, όμως, έχουμε δικαίωμα να επισημαίνουμε την ανευθυνότητά τους.
Αν τα πιστεύουν αυτά που λένε κατά καιρούς, τότε είναι επικίνδυνοι. Αν δεν τα πιστεύουν, τότε οφείλουν να ελέγξουν τις «συνιστώσες» τους.
Αυτές οι «φραστικές ανταλλαγές», που είπατε, δεν οξύνουν το κλίμα. Τους υποχρεώνουν να γίνουν πιο υπεύθυνοι. Να παίρνουν τις αποστάσεις τους από ενέργειες ανομίας.
Τα λόγια, ακόμα και σε έντονο ύφος, δεν βλάπτουν. Η ανευθυνότητα βλάπτει…
Ερώτηση: Είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές σας με το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δικαιολογείται τέτοια εχθρότητα μεταξύ σας;
Πρωθυπουργός : Πολιτικοί μας αντίπαλοί μας είναι. Όχι «εχθροί μας…
--Έφερναν ως πρότυπο την Αργεντινή. Εμείς δεν αφήσαμε την Ελλάδα να γίνει Αργεντινή.
--Διακήρυσσαν ότι μπορούν να «εκβιάσουν» την Ευρώπη, όταν η Ευρώπη έμπαινε στην πιο κρίσιμη φάση μεταδοτικότητας της κρίσης. Εμείς βγάλαμε την Ελλάδα από το «στόχαστρο» των εταίρων μας και τους φέραμε στο πλευρό της.
--Ζήταγαν να «σχίσουμε» τις δανειακές συμφωνίες που είχε υπογράψει η Ελλάδα και να κόψουμε μονομερώς το χρέος, επιλέγοντας τη χρεοκοπία. Εμείς κουρέψαμε το χρέος και αλλάξαμε τους όρους δανεισμού - όπως δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά - χωρίς χρεοκοπία!
--Προσπαθούν να διώξουν επενδύσεις και καταδημαγωγούν τους ανέργους. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε επενδύσεις για να βρουν δουλειά οι άνεργοι.
Αντίπαλούς μας τους θεωρούμε. Όχι «εχθρούς».
Προσπαθούμε στις δύσκολες συνθήκες που βρήκαμε, να σηκώσουμε τη χώρα στα πόδια της. Στον αγώνα μας αυτό δεν έχουμε εχθρούς. Αλλά θα είμαστε αυστηροί με όσους εμποδίζουν την προσπάθειά μας και θέλουν την Ελλάδα «γονατισμένη». Γιατί η Ελλάδα θα σηκωθεί στα πόδια της!
Σε έκτακτες συνθήκες ζούμε. Και τρία κόμματα, με διαφορετική ιστορία και διαφορετικές καταβολές, το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό και συνεργαζόμαστε για να ορθοποδήσει η χώρα.
Αυτό μας οπλίζει με αποφασιστικότητα και κουράγιο. Πολύ περισσότερο που το έργο μας άρχισε να αποδίδει και να αναγνωρίζεται.
Και μέσα στην Ελλάδα και έξω…
Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε. Στην Ιταλία είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που σόκαρε. Πως πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την Ευρώπη;
Πρωθυπουργός : Να αντιστρέψω το ερώτημα: Σκεφτείτε να μην είχαμε εξασφαλίσει τη μείωση του χρέους και τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια! Σκεφτείτε να ήμασταν σε ρήξη με τους εταίρους μας την ώρα που ξέσπαγε κρίση στην Ιταλία…
Ελπίζω κι εύχομαι να ξεπεραστεί η κρίση εκεί. Αλλά η Ελλάδα είναι τουλάχιστον εξασφαλισμένη για την ώρα.
Πέρσι το καλοκαίρι οι περισσότεροι μας είχαν «τελειωμένους». Αυτό το αντιστρέψαμε! Σκεφτείτε να μην το είχαμε καταφέρει, την ώρα που μια πολύ μεγαλύτερη χώρα άρχιζε να προκαλεί τριγμούς. Σκεφτείτε πόσο πιο επισφαλής θα ήταν σήμερα η θέση της Ελλάδας…
Ασφαλώς πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν. Αλλά η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επωφεληθεί γιατί έχει απομακρύνει τους χειρότερους κινδύνους κι έχει τη στήριξη των εταίρων της.
Ενώ, αν βρισκόταν ακόμα σε ρήξη μαζί τους και σε αβεβαιότητα για την παραμονή της στην ευρωζώνη, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για μας. Αυτό φοβόμασταν κι αυτό θέλαμε να αποτρέψουμε. Και το αποτρέψαμε!
Καλούμαστε σήμερα να διορθώσουμε σφάλματα δεκαετιών. Δεν είναι εύκολο. Αλλά τουλάχιστον έχουμε την απαραίτητη στήριξη.
Ο κόσμος υποφέρει. Αλλά δεν γνώρισε αυτά που συνέβησαν, ας πούμε στην Αργεντινή: η οποία γεύθηκε τη χρεοκοπία το 2002 και ακόμα την κυνηγά!
Ξέρετε η Αργεντινή δεν είναι στο ευρώ, δεν υπέγραψε «μνημόνια», έχει μεγάλο εξαγωγικό τομέα, αλλά χρεοκόπησε! Και ακόμα υποφέρει…
Εμείς προσπαθούμε να εξυγιάνουμε τη χώρα και να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία. Ώστε σε λίγα χρόνια όλα αυτά να είναι μια κακή ανάμνηση. Κι ένα πολύτιμο μάθημα.
Έχουμε ήδη σβήσει διπλάσιο χρέος απ' ό,τι η Αργεντινή χωρίς χρεοκοπία. Έχουμε εξασφαλίσει όρους δανεισμού, καλύτερους από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Σταθεροποιούμε σιγά-σιγά τη χώρα.
Ο κόσμος εξακολουθεί να υποφέρει. Αλλά γνωρίζει πια τι θα συνέβαινε, αν δεν κάναμε όσα κάναμε το τελευταίο διάστημα.
Ο διεθνής τύπος, που ως πριν λίγο μας είχε «καταδικασμένους», σήμερα αναγνωρίζει ότι αλλάξαμε σελίδα. Άλλοι βλέπουν την ανάκαμψη στο τέλους του έτους, Άλλοι στις αρχές του επομένου. Αλλά όλοι βλέπουν ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα.
Όμως τα σφάλματα του παρελθόντος δεν θα τα κάνουμε. Η Ελλάδα θα γίνει παραγωγική χώρα και ανταγωνιστική οικονομία με ευκαιρίες για όλους και διάχυση ευημερίας σε όλους.
ΑΞΙΑ
Keywords
σαμαρας, ελλαδα, ποδια, για μας, οηε, υφαλοκρηπίδα, ισχύ, ηπα, ΑΣΕΠ, προσφορες, οπαπ, αθηνα, θεσσαλονικη, συριζα, γαλλια, τσιπρας, ρωσία, σημαίνει, νέα, βουλη, χρεος, χρεοκοπια, καλοκαιρι, αξια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, επιλεκτικη χρεοκοπια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, δικαιολογητικα, ξανα, κομματα, αποτελεσματα, βγαινουν, χωρες, ρωσία, αργεντινη, βελγιο, γνωμη, δεπα, δουλεια, εργασια, ηγεσια, ηπα, θαλασσα, θεμα, θρακη, ιταλια, κινα, κωνσταντινουπολη, οηε, οικονομια, προγραμμα, πρωτοσελιδα, σημερινη, υφαλοκρηπίδα, χαλκιδικη, ωρα, αμηχανια, ανεργια, ανοιξη, ατυχημα, γεγονος, γινει, γινεται, δεσφα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δικη, δοθει, δικτυο, δικτυα, εγινε, ευκολο, ευρω, ειλικρινης, υπαρχει, ενεργα, ενημερωση, εντυπα, επενδυσεις, εποχες, επρεπε, ερντογαν, ερευνα, ερχεται, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ηρεμια, υφος, θετικο, θυμισε, ομιλια, κυβερνηση, κυματα, κυριε, κλιμα, κομμα, λαθος, λογια, μακρια, μειωση, μικρο, νερο, ουσιαστικα, παμε, παρισι, πεδιο, πιθανοτητες, ποιοτητα, ρηξη, ρολο, συζητηση, συντηρηση, ταση, τυπος, τουρκια, τονι, τρια, υδρευση, ισχύ, φορα, χειροτερα, ωρες, δικαιωμα, δικαιωματα, ευθεια, εξαρτηση, ελληνικα, ενωση, επεισοδια, για μας, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, κωνσταντινου, μεινει, σημαίνει, ταξιδι, ωραιο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΔΕΙΤΕ : Η φωτό της Σκορδά που ο Λιάγκας θα ήθελε να εξαφανίσει!!!
- Γιατί είναι κακό να είσαι π@@@άνα; Επειδή είσαι διάσημη ή γιατί εργάζεσαι στη Βουλγαρία;
- Δείτε τον Γιάννη Ζουγανέλη με την σύζυγό του, Ισιδώρα Σιδέρη!
- Δείτε ζωντανά: Τι συμβαίνει αυτήν την ώρα στο Σύνταγμα - Οι Αγανακτισμένοι κατά της ανεργίας και της φτώχειας
- Αύριο η πορεία διαμαρτυρίας του Βασίλη Λέκκα
- Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής: τι θα δείτε στις 11 Μαρτίου
- Eλένη Μενεγάκη: αυτές οι φωτογραφίες την έκαναν έξαλλη
- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 3-0, Δείτε τα γκολ
- Ω.. οι ωραίες εποχές για μικρά και μεγάλα παιδιά
- All-Star game αλά ελληνικά (Ο Petway τραγουδάει Κιάμο)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις i-Reporter
- Το ΠΑΣΟΚ θέλει τις "βαθιές ανάσες" στα νοικοκυριά
- Φροντιστήρια Εθνικής πολιτικής...
- Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού να ενταχθούν στο ΥΠΕΞ
- Περι συν-εκμετάλευσης...
- Ο Ακης μιλάει για «διώξεις» που υπηρετούν συσχετισμούς δυνάμεων!
- Α.Σαμαράς: Η Ελλάδα θα σηκωθεί στα πόδια της!
- Προκλήσεις και μνήμες
- Τελευταία Νέα i-Reporter
- Α.Σαμαράς: Η Ελλάδα θα σηκωθεί στα πόδια της!
- Προκλήσεις και μνήμες
- Τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού να ενταχθούν στο ΥΠΕΞ
- Το ΠΑΣΟΚ θέλει τις "βαθιές ανάσες" στα νοικοκυριά
- Ο Ακης μιλάει για «διώξεις» που υπηρετούν συσχετισμούς δυνάμεων!
- Φροντιστήρια Εθνικής πολιτικής...
- Περι συν-εκμετάλευσης...
- Εύσημα απο τον Σόϊμπλε
- Τέλος Μέργος απο την Κυβέρνηση και Αθανασόπουλος απο το ΤΑΙΠΕΔ
- Στουρνάρας: «Πάντα υπάρχει λύση για όλα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ευρυτανία: Ψάχνουν με σκύλο της 7ης ΕΜΑΚ τον ηλικιωμένο που αγνοείται από χθες το μεσημέρι
- Enα σκιτσο την ημερα...
- [Αχ Ελλάδα] Στη συνάντηση Σαμαρά-Τρόικας οι κρίσιμες αποφάσεις
- Συναγερμός για δήμους χωρίς προϋπολογισμό
- Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο Μεσολόγγι
- Νίκος Νικολόπουλος πυρήνας του Χριστιανδοημοκρατικού Κινήματος σε δήμους Δυτικής Αττικής
- Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης στην Κρήτη
- [ΕΛΛΑΔΑ] Πιστοί στο ραντεβού της Κυριακής οι Αγανακτισμένοι
- Γιατί είναι κακό να είσαι π@@@άνα; Επειδή είσαι διάσημη ή γιατί εργάζεσαι στη Βουλγαρία;
- Δώρο γενεθλίων το τέταρτο αστέρι