Αυλαία και για τον Μπερλουσκόνι

Τέλος εποχής για τον Σίλβιο Μερλουσκόνι, ο οποίος -εν μέσω αποδοκιμασιών- μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στον οποίο και υπέβαλλε την παραίτησή του μετά από 16 χρόνια στην πολιτική σκηνή.
Σύμφωνα με τα βραδινά δελτία ειδήσεων της Ιταλίας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έθεσε συγκεκριμένους όρους για τη στήριξη, από μέρους της κεντροδεξιάς, μιας νέας κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Μάριο Μόντι
Πιο συγκεκριμένα, ο Καβαλιέρε, φέρεται να αποφάσισε, μαζί με τους ιθύνοντες
τους κόμματός του, «Λαός της Ελευθερίας», ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση Μόντι, μόνον αν αυτή δεν ξεπεράσει το όριο και το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που έλαβε η Ιταλία, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Οκτωβρίου.

Κάτι που σημαίνει ότι ο «μίστερ τιβί», λέει «ναι» στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και σε πιο εύκολες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά «όχι» στην επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να ζητά, επίσης, την συμμετοχή του σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα, στη νέα κυβέρνηση και επιμένει ότι η κυβερνητική θητεία του Μόντι πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της νομοθετικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2013.

Ο Λέτα, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το Βατικανό, έχει αναγνωρισμένες και από τους αντιπάλους διπλωματικές ικανότητες και θεωρείται από τους στενότερους συμβούλους και συνεργάτες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ισόβιος πλέον γερουσιαστής, Μάριο Μόντι, συνομίλησε νωρίτερα απόψε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το κύριο θέμα συζήτησης όπως λένε οι πηγές, είναι η ατζέντα της νέας κυβέρνησης που ο Μόντι θα κληθεί, πιθανότατα, να συνθέσει, όπως και η ταυτότητα των υπουργών της.

Πριν από λίγες ώρες μάλιστα η ιταλική Βουλή ενέκρινε τον νόμο οικονομικής σταθερότητος που περιέχει πολλές από τις παρεμβάσεις που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον νόμο αυτό θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί η επέκταση της οικονομικής κρίσης που απειλή την Ιταλία αλλά και το σύνολο της ευρωζώνης.

Υπέρ ψήφισαν 380 βουλευτές, 26 κατά και 4 διάλεξαν την αποχή. Τα μέτρα υπερψηφίσθηκαν και από μεγάλο μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα τελέστηκε επίσης η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του «Καβαλιέρε».

Η μετα-Μπερλουσκόνι εποχή

Στην μετά-Μπερλουσκόνι εποχή, λοιπόν, μπαίνει τις επόμενες ημέρες η Ιταλία, καθώς η ιταλική Γερουσία ενέκρινε χτες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η Ε.Ε. ανοίγοντας τον δρόμο για την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία ακόμα και μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας, που περιλαμβάνει και τα νέα μέτρα, πέρασε από την Γερουσία με ψήφους 156 υπέρ και 12 κατά, και τώρα όλοι αναμένουν τον Καβαλιέρε
Keywords
Τυχαία Θέματα