Μπεγλίτης για τους οίκους...

Δυσάρεστη εξέλιξη, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Μπεγλίτης την υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor΄s», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν μπορούν οι αγώνες και οι θυσίες ενός λαού, σε μια εξαιρετικά επώδυνη και δύσκολη συγκυρία, να εξαρτώνται από κάποιους οργανισμούς και οίκους αξιολόγησης».

Ο Πάνος Μπεγλίτης, σε συνέντευξή του στην ΝΕΤ(εκπομπή «Πολιτική Επικαιρότητα» στο Γ. Καππόπουλο) παρατήρησε ότι οι διεθνείς
χρηματοπιστωτικές αγορές «αντιδρούν στα δειλά βήματα της ΕΕ, στις μεγάλες πολιτικές και θεσμικές καθυστερήσεις της» και σημείωσε πως «αυτές τις αποφάσεις ως αρχή, έπρεπε η ΕΕ να τις λάβει πριν ένα χρόνο», όταν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζητούσε να διαμορφώσουμε κοινούς θεσμούς οικονομικής διακυβέρνησης δηλαδή «ένα σχήμα σταθερό, στεγανοποιημένο από τις επιθέσεις της διεθνούς σπέκουλας».

«Πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτή τη σπέκουλα, σε αυτό το παιχνίδι που κάνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, να σταθούμε απέναντι θεσμικά και πολιτικά. Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέχρι τον Ιούνιο. Γίνανε κάποια σημαντικά, δειλά, όμως, βήματα στο κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα», επεσήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Ο Πάνος Μπεγλίτης αφού σημείωσε πως στην πολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης οι συσχετισμοί είναι συντριπτικοί υπέρ των συντηρητικών κομμάτων και κυβερνήσεων, επεσήμανε ότι αυτό έχει σημασία και τούτο διότι «βλέπουμε την επαναβεβαίωση έμμονων ιδεών και ιδεοληψιών, σε σχέση με την οικοδόμηση της Ευρώπης και βλέπουμε την αναπαραγωγή όλων εκείνων των προβληματικών πλευρών αυτής της αρχιτεκτονικής που οικοδομήθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Δέχθηκε πως έχει μεγάλες ευθύνες και η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, η οποία σήμερα είναι «εξαιρετικά αμήχανη», αλλά και «ελλειμματική στρατηγικά», ουσιαστικά δε «αυτή καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση, μια κυρίαρχη αν θέλετε στρατηγική, που έχει επικρατήσει, έχει επιβληθεί στην Ευρώπη».

Υπογράμμισε ακόμη πως η κυρίαρχη στρατηγική στην Ευρώπη σήμερα «αναπαράγει τα αδιέξοδα» και συνεπώς «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτή τη λογική: Θα καταστραφεί ο ιστός της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη. Ουσιαστικά δηλαδή, θα πάμε σε κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις στην Ευρώπη».

Ως εκ τούτων, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε πως «αν δεν αλλάξουμε σταδιακά την πολιτική ατζέντα, θα σερνόμαστε πίσω από τους Οίκους Αξιολόγησης» και προέβλεψε πως αν δεν συμβεί αυτό (δηλαδή η αλλαγή της ατζέντας και των συσχετισμών) «θα πάμε και σε εσωτερικές συγκρούσεις: Δεν λέω μόνο κοινωνικές συγκρούσεις, (αλλά) σε μια εθνικιστική αντίληψη της διαχείρισης των προβλημάτων, σε ένα σκληρό διακρατικό χαρακτήρα επίλυσης προβλημάτων και αυτό θα είναι η αρχή του τέλους γι' αυτό που ονειρευτήκαμε όλοι στην Ευρώπη».

«Η Ευρώπη όλο και περισσότερο μοιάζει με το Συνέδριο της Βιέννης, του 1815. Όλο και περισσότερο
Keywords
Τυχαία Θέματα