Χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας την εγκατέλειψαν

Κάτοικοι της Σαναά εγκατέλειπαν την πρωτεύουσα της Υεμένης για να γλιτώσουν από τις εντεινόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και υποστηρικτές του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος διεμήνυσε ότι δε θα προβεί πλέον σε καμιά παραχώρηση έναντι όσων ζητούν την αποπομπή του.

Σποραδικά πυρά ακούγονταν για τρίτη συνεχή ημέρα στους οχυρωμένους δρόμους γύρω από την κατοικία ενός ισχυρού φύλαρχου--της φυλής στην οποία ανήκει ο Σάλεχ-- ο οποίος τάχθηκε με τους διαδηλωτές
που επιδιώκουν την αποπομπή του κυβερνώντος επί δεκαετίες προέδρου, μετά την αποτυχία επανειλημμένων διεθνών διαμεσολαβητικών προσπαθειών.

Μαύρος καπνός υψωνόταν από την κατοικία όπου διαμένει ο Σαντίκ αλ Άχμαρ, που αποτέλεσε επίκεντρο των συγκρούσεων στις οποίες έχουν βρει το θάνατο τουλάχιστον 39 άνθρωποι από την Δευτέρα.

«Αυτό που συνέβη ήταν μια πρόκληση για να συρθούμε σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά αφορά μόνο τους γιους του Άχμαρ. Αυτοί έχουν την ευθύνη για το ότι χύθηκε το αίμα αθώων αμάχων», δήλωσε ο Σάλεχ σε επιλεγμένους δημοσιογράφους, περιλαμβανομένου ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

«Ως και αυτή τη στιγμή, επιτίθενται στο υπουργείο Εσωτερικών. Αλλά δε θέλουμε να διευρυνθεί η αναμέτρηση», είπε. «Εκείνοι το επέλεξαν αυτό και πήραν την εσφαλμένη απόφαση να αντιμετωπίσουν το κράτος με αυτό το είδος της βίας».

Οι μάχες --οι πιο εκτεταμένες και συνεχείς αφότου ξέσπασαν τα επεισόδια στην διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του Σάλεχ το Φεβρουάριο--ξέσπασαν την Δευτέρα, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος απέρριψε την ύστατη ώρα το να υπογράψει τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που είχαν διαπραγματευτεί οι μοναρχίες του Κόλπου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο Σάλεχ είχε υπαναχωρήσει κι άλλες φορές από ανάλογες συμφωνίες αλλά η απόφασή του να το επαναλάβει την Κυριακή προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις. Πιστοί στον πρόεδρο ένοπλοι παγίδευσαν δυτικούς και άραβες διπλωμάτες στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επί ώρες.

Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι οι ενέργειες των ανθρώπων του Σάλεχ σύρουν τη χώρα σε εμφύλιο.

«Γίνεται προσπάθεια να συρθεί η επανάσταση από την ειρηνική οδό» στην ένοπλη σύρραξη, δήλωσε ο Χαμίντ αλ Άχμαρ, αδελφός του Σαντίκ αλ Άχμαρ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. «Αλλά αυτό έχει γίνει κατανοητό και δε θα επηρεάσει την πορεία. . . της λαϊκής επανάστασης», πρόσθεσε.

Ζητά τον τερματισμό των μαχών
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε σήμερα "βαθύτατα ανήσυχος" από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων στην Υεμένη και των ένοπλων μελών διαφόρων φυλών και κάλεσε όλα τα μέρη να βρουν μια ειρηνική λύση για τον τερματισμό των μαχών.

"Ο γενικός γραμματέας είναι βαθύτατα ανήσυχος από τις βίαιες αιματηρές συγκρούσεις στο κέντρο της Σαναά που έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους και τραυματισμούς και στις δύο πλευρές", ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρσκι.

"Ο γενικός γραμματέας
Keywords
Τυχαία Θέματα