Δεν κινδυνεύουν οι κυπριακές τράπεζες

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στο ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμη, επειδή οι κυπριακές τράπεζες είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες.

"Επομένως, ακόμη και στην εξαιρετικά
απίθανη περίπτωση, κατά την οποία πραγματοποιείται ένα αρνητικό σενάριο, για παράδειγμα να υπάρξουν απώλειες από την έκθεση στο ελληνικό χρέος, οι τράπεζες θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, επειδή ήδη πληρούν τις αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαίου που θα εφαρμοστούν σταδιακά στο πλαίσιο των οδηγιών της Βασιλείας III", είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Η δήλωση του κ. Ορφανίδη αποτελεί σχόλιο για άρθρο στελέχους του οίκου αξιολόγησης Standard and Poors για τους κινδύνους που διατρέχει το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα λόγω της έκθεσής του στην ελληνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της κυπριακής Κυβέρνησης στην προώθηση των απαραίτητων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ερωτηθείς σε σχέση με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι αυτή δεν είναι απαραίτητη όσο η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης. Επίσης είπε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν σοφή.

"Κάτω από τις περιστάσεις, η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να είναι ζημιογόνα για την ελληνική οικονομία. Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι θα ήταν ζημιογόνα για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της λόγω του πιθανότητας αλυσιδωτών επιπτώσεων", συμπλήρωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι αφού η αναδιάρθρωση είναι ανεπιθύμητη και αχρείαστη, δεν είναι βοηθητικό για τους αξιωματούχους της ΕΕ να συνεχίζουν να φέρνουν το θέμα στη δημοσιότητα.

Ανέφερε επίσης ότι μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγορές αντανακλά το γεγονός ότι σε πολιτικό επίπεδο, "στην ΕΕ, έχουμε απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς, παραλείποντας να σημειώσουμε ικανοποιητική πρόοδο ως προς την ενίσχυση της ζώνης ευρώ και ως προς τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων".

"Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές και η αβεβαιότητα αυτή είναι καταστρεπτική για τη ζώνη του ευρώ", κατέληξε ο κ. Ορφανίδης.
Keywords
Τυχαία Θέματα