"Δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όπως αυτά του 2010"

«Δεν υπάρχουν οριζόντια μέτρα, όπως αυτά του 2010. Έχουμε, βέβαια, ένα ενιαίο μισθολόγιο. Στο ενιαίο μισθολόγιο θα αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν στο σημερινό μισθολόγιο των δημοσιών υπαλλήλων. Αν θα γίνει άμεσα, ή σε μια μεταβατική περίοδο,
θα τα δούμε, αλλά είναι προφανές ότι αυτές οι αδικίες θα αρθούν», υπογράμμισε ο Υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, ενώ για τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και για το πως θα καλυφθούν, ήταν σαφής: «Ο προϋπολογισμός στο δίμηνο ήταν ελαφρά καλύτερος από τον προβλεπόμενο, ως προς την μείωση του ελλείμματος. Δηλαδή, στο έλλειμμα μειώσαμε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό,τι έπρεπε στο χρόνο. Βέβαια, πίσω από αυτό υπάρχει μια υστέρηση των εσόδων, που είναι γνωστή, την καλύψαμε, όμως, με άλλους τρόπους. Πρέπει, προφανώς, να συνυπολογίσει και να πάρει κανείς τις κατάλληλες δράσεις για πιθανή απόκλιση, που θα έχει ο προϋπολογισμός. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτές δεν αφορούν οριζόντιες μειώσεις, όπως αυτές που κάναμε πέρυσι σε μισθούς και συντάξεις, ή αυξήσεις φόρων. Θα είναι παρεμβάσεις από την πλευρά και των δαπανών και των εσόδων. Θα είναι ισορροπημένες τις οποίες θα ανακοινώσουμε στον επόμενο μήνα».

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υλοποιήσει ένα δύσκολο έργο και τα καταφέρνει, σημειώνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη - είναι το πρώτο πράγμα. Και ανάπτυξη σημαίνει συγκεκριμένες πολιτικές, σημαίνει να αρχίσουμε, όπως ήδη αρχίζουμε και βγαίνουμε, γιατί η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει. Η ύφεση γίνεται όλο και πιο ρηχή, έχουμε πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα από τις εξαγωγές μας - φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, άρα το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα. Δεύτερον είναι η δημοσιονομική προσαρμογή που και αυτή είναι απολύτως αναγκαία. Θα έχουμε, τέλος του 2011, ένα έλλειμμα 17 δισ. ευρώ. Αυτό πρέπει να πέσει στα 3 δισ (και) αυτό ενέχει πολιτικές επιλογές. Το τρίτο είναι η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων, για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει διπλό στόχο:αφενός ανάπτυξη, ταυτοχρόνως θέλουμε και έσοδα για να μειώσουμε το χρέος. Και το τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι σ' όλα αυτά σε ορίζοντα τριετίας - τετραετίας, πρέπει να δούμε και όλο το κοινωνικό πλαίσιο».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, υπογραμμίζοντας:

«Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης είναι κάτι που επανέρχεται συχνά. Σας θυμίζω ότι πριν από μερικά χρόνια - και πέρυσι - επανερχόταν και η κατάρρευση του ευρώ, η έξοδός μας από την ευρωζώνη. Όπως δεν ίσχυε εκείνο, δεν ισχύει κι αυτό. Και αυτό διότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης και ενός 'κουρέματος' του ελληνικού χρέους, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος.Και το κόστος αυτό αφορά κυρίως τη χώρα μας, αφορά και τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Άρα
Keywords
Τυχαία Θέματα