Διαμόρφωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ως τμήμα ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού για την διαμόρφωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, φιλικού προς τις επιχειρήσεις, παρουσίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και τα επιχειρηματικά πάρκα.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης υπενθύμισε σχετικά την πρωτοβουλία για το one stop shop, με το οποίο, όπως είπε,
«έχουν ως τώρα ιδρυθεί πάνω από 700 επιχειρήσεις, ενώ οι συνολικές εγγραφές στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, έχουν ξεπεράσει τις 3000». Σε λίγες μέρες έπεται η αλλαγή του Πτωχευτικού Δικαίου, «μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις για να επιβιώσουν, διασώζοντας πολύτιμες θέσεις εργασίας», και έπεται το νομοσχέδιο για την «επιχειρηματική φιλική Ελλάδα», που θα αποκτήσει σύντομα νομική μορφή.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, «αποτελεί ένα μίνι fast track για την πραγματική οικονομία» και απλοποιεί διαδικασίες, οι οποίες μέχρι σήμερα, «αποτελούν και το μεγάλο εμπόδιο στη δημιουργία μιας επιχειρηματικά φιλικής Ελλάδας».

Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για 16 τεχνικά επαγγέλματα απαιτούνται συνολικά 214 άδειες. Με το νομοσχέδιο περιορίζονται σε 48. «Κάνουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης απλές και διαφανείς. Καθιερώνουμε χρονικές προθεσμίες για την έκδοση αδειών, οι οποίες κυμαίνονται από έναν έως και δύο μήνες, ανάλογα με την ανάγκη ή μη, υποβολής του ενδιαφερομένου σε εξετάσεις. Ορίζεται συγκεκριμένη εξεταστέα ύλη, κοινή για όσους τις διενεργούν», τόνισε.

Στη μεταποίηση, και στις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, ενώ σήμερα χρειάζονται 3 έως 6 μήνες για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθιερώνεται το μοντέλο «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω». Για τις επιχειρήσεις μέσης όχλησης, προβλέπεται επιπλέον η κατάθεση σχετικής εγγυητικής επιστολής. Τα παραπάνω συντελούν στη μείωση του χρόνου αδειοδότησης, και το Δημόσιο οφείλει να απαντήσει στις αιτήσεις χορήγησης άδειας, εντός 30 ημερών. Παράλληλα, ωστόσο, συστήνεται μητρώο πιστοποιημένων επιθεωρητών για την διενέργεια περιοδικών επιθεωρήσεων, οι οποίες (κατόπιν και της χθεσινής τροποποίησης του νομοσχεδίου), θα γίνονται σε ετήσια βάση, καθ'Α όλη τη διάρκεια ζωής της νέας επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις, ενώ ως σήμερα η διαδικασία φτάνει τα τρία σχεδόν χρόνια, στο νομοσχέδιο προβλέπεται προθεσμία 60 ημερών, για την απόκριση του Δημοσίου, και σε περίπτωση που δεν υπάρξει, θα τεκμαίρεται ως εκδοθείσα απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα, συν τοις άλλοις απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων εντός τους και παρέχονται πολεοδομικά, οικονομικά και διοικητικά κίνητρα για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε αυτά. «Ενισχύουμε τη διοίκηση και διαχείριση των επιχειρηματικών πάρκων που προικίζεται με σημαντικές αρμοδιότητες, έσοδα
Keywords
Τυχαία Θέματα