Διατροφικές συμβουλές για μαθητές που δίνουν εξετάσεις

Οι εξετάσεις έχουν ξεκινήσει. Οι μαθητές έχουν να αντιμετωπίσουν το άγχος, τις πολλές ώρες διαβάσματος, την πίεση των γονέων, που όσο και να μην θέλουν να πιέσουν ή να μεταδώσουν το άγχος τους, αυτό περνάει στα παιδιά τους. Σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής της ημέρες των εξετάσεων.

«Αξίζει να αναφερθεί πως το 60 % των παιδιών που συμμετέχουν στις εξετάσεις καταλήγουν στο τέλος της περιόδου αυτής να έχουν αυξήσει το βάρος του σώματος τους», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος του Ινστιτούτου
Διατροφικών Μελετών και Ερευνών και της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή», Κική Γούτα.

«Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ακατάστατο ωράριο, τόσο στον ύπνο των παιδιών, όσο και στις ώρες που καταναλώνουν τροφή. Επίσης, απουσιάζει η άσκηση, ενώ αυξάνονται οι ώρες που παραμένει ο μαθητής καθηλωμένος σε μια καρέκλα. Είναι σωστό να ακολουθούνται οι κανόνες της ισορροπημένης διατροφής, δηλαδή συχνά και πολλά γεύματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι υπερβολές στην κατανάλωση καφέ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, διότι η χρήση τους προκαλεί αίσθηση κόπωσης, νευρικότητα, έντονη ανησυχία και κατάθλιψη. Η καφεΐνη παρεμποδίζει την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ορμονών που επιδρούν στην ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να σταματήσει την κατανάλωση τροφής. Με την κατανάλωση μόνο ροφήματος καφέ το πρωί, και γενικά προϊόντων που περιέχουν διεγερτικά συστατικά, το μόνο που θα καταφέρει κανείς είναι να μειώσει την όρεξή του για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μετά να οδηγηθεί σε υπερβολική κατανάλωση τροφής», εξηγεί η κ. Γούτα.

Σύμφωνα με έρευνες, η ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται με την ανάπτυξη του δείκτη ευφυίας και των ικανοτήτων μάθησης, επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Τίνα Αντωνίου, και τονίζει ότι, κατά την περίοδο των εξετάσεων, ο μαθητής θα πρέπει να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του μαθητή που δίνει εξετάσεις; «Πρωινό, ενδιάμεσα γεύματα, μεσημεριανό και βραδινό. Για το πρωινό, ένας καλός συνδυασμός είναι ένα ποτήρι γάλα, με μια μερίδα δημητριακών πλήρους αλέσεως και ένα φρούτο ή ένα ποτήρι γάλα, με μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα ή ένα πιάτο κομμένα φρούτα, με ένα ποτήρι γάλα αντίστοιχα ή ένα αβγό, συνοδευόμενο από ψωμί ολικής άλεσης και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή ένα τοστ, με ψωμί ολικής άλεσης, μαζί με ένα ποτήρι γάλα. Για τα ενδιάμεσα γεύματα συστήνουμε την κατανάλωση είτε 1-2 φρούτων εποχής, είτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή μία μερίδα ασβεστίου- π.χ. γάλα ή γιαούρτι, με μια μερίδα φρούτου. Το μεσημεριανό και το βραδινό αποτελούν τα δύο κυριότερα θερμιδικά γεύματα, προσφέροντας το 50%-60% των ημερησίων θερμίδων μας. Πρέπει να καταναλώνονται φαγητά από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, με σαφώς, λίγο ελαφρύτερο το βραδινό γεύμα», απαντά η κ. Αντωνίου.

Επίσης, η ίδια συνιστά τακτικά γεύματα, σω
Keywords
Τυχαία Θέματα