Διχασμένη η ΕΕ για τη Λιβύη

Στην αδυναμία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να υιοθετήσουν επίσημα την ιδέα μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ για την στήριξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, αναφέρεται άρθρο του κοινοτικού δελτίου Agence Europe με τίτλο «Διίστανται οι απόψεις των 27 πάνω στο ζήτημα της αποστολής της EUFOR στη Λιβύη».

Σύμφωνα με το άρθρο, η χώρα η
οποία κατά κύριο λόγο εναντιώνεται στην χρήση στρατιωτικών μέσων μέσα στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η Σουηδία. Για τα άλλα κράτη-μέλη, θα ήταν αποδεκτή η περιορισμένη στήριξη προερχόμενη από την ΕΕ με την προϋπόθεση ότι συμμορφώνεται με τις αρχές του Όσλο για την ανθρωπιστική βοήθεια· παράλληλα δεν αποκλείουν τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων, με την προϋπόθεση ότι οι δυνάμεις αυτές δεν θα έχουν την ίδια μορφή με τις δυνάμεις μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Εξάλλου, σημειώνεται πως η ΕΕ παραμένει διχασμένη ως προς τον τρόπο λειτουργίας της EUFOR. Ορισμένα κράτη μέλη αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με το έδαφος της Λιβύης. Το ψήφισμα 1973 του ΟΗΕ, που αποτελεί τη βάση της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, απαγορεύει οποιαδήποτε δύναμη κατοχής. Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη εκφράζουν την άποψη ότι το εν λόγω ψήφισμα επιτρέπει την ανάπτυξη όλων των μέσων, ανοίγοντας το δρόμο για μια προσωρινή απόβαση, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την ανθρωπιστική αρωγή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ θεωρεί ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αποτελεί μόνο «μια μη κυβερνητική οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ κάποιοι άλλοι, μαζί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάθριν Άστον, παραμένουν διστακτικοί σχετικά με την ανάπτυξη του στρατιωτικού δυναμικού της ΕΕ στη Λιβύη.

Τέλος, το άρθρο επισημαίνει ότι αν και όταν εγκριθεί η αποστολή EUFOR, το γραφείο συντονισμού της ανθρωπιστικής δράσης (OCHA) θα μπορούσε να κινητοποιήσει σε διάστημα μερικών ημερών τα απαραίτητα μέσα για την στήριξή της. Σύμφωνα με το άρθρο, ο εν λόγω οργανισμός, είναι επίσης διστακτικός απέναντι στη χρήση στρατιωτικής δύναμης, καθώς οι επιχειρήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιούνται με μη στρατιωτικά μέσα, μέσω πλοίων που ναύλωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα