Διεθνείς αντιδράσεις για το νέο Σύνταγμα της Ουγγαρίας

Η υπερψήφιση την περασμένη Δευτέρα του αμφιλεγόμενου νέου Συντάγματος της Ουγγαρίας από την κυβερνητική πλειοψηφία δύο τρίτων της δεξιοεθνικιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν εξακολουθεί να προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις, όπως είχε συμβεί στις αρχές του χρόνου -- όταν μάλιστα η Βουδαπέστη αναλάμβανε για το πρώτο εξάμηνο του 2011 την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης -- με τον επίσης αμφιλεγόμενο νέο ουγγρικό Νόμο περί Τύπου.

Ήδη κατά την ημέρα της υπερψήφισης του
Νέου Συντάγματος, ο βρισκόμενος για επίσκεψη στη Βουδαπέστη, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι μουν, δεν είχε κρύψει τις ανησυχίες του αναφέροντας πως κάθε χώρα είναι βέβαια ελεύθερη να αποφασίζει για το Σύνταγμα της, όμως η ουγγρική κυβέρνηση έχει ευθύνη το Σύνταγμα της χώρας να είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις διεθνείς συμβάσεις και κανονισμούς, σεβόμενη την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έμμεση, με αρκετά υπονοούμενα, ήταν η κριτική από πλευράς του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, γνωστού συνταγματολόγου, ο οποίος χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις δήλωσε χαρακτηριστικά πως, αφού είδε μια μετάφραση του ουγγρικού Συντάγματος, μπορεί στο πλαίσιο αυτό να εγκωμιάσει το αυστριακό Σύνταγμα.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, o αρχηγός της Ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, ζήτησε από την αρμόδια Επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ να διενεργήσει έρευνα για το κατά πόσο το νέο Σύνταγμα ανταποκρίνεται στα κοινοτικά πρότυπα.

Στην κριτική από το Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του, αμφισβητώντας την δημοκρατικότητα και την εγκυρότητα του νέου Συντάγματος σε συνέχεια του Νόμου για τα Μέσα Ενημέρωσης, έντονη υπήρξε η αντίδραση του εκπροσώπου της ουγγρικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών που κατηγόρησαν τον κ. Χόγιερ ότι με τις «απαράδεκτες δηλώσεις του επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας».

Έντονη υπήρξε η κριτική από έντυπα όπως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους οποίους «παρά τις κριτικές της ΕΕ και του ΟΗΕ, το Ουγγρικό Κοινοβούλιο ψήφισε το νέο Σύνταγμα το οποίο αποτελεί τροχοπέδη, ελλείψει ισορροπιών σε ότι αφορά την συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης».

Στη Γερμανία, η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ επισημαίνει ότι το νέο Σύνταγμα έχει αναφορές που σε καμία περίπτωση δεν αναδεικνύουν το Ουγγρικό Κράτος Δικαίου. Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Όρμπαν σε δημοσίευμα της με τίτλο «Φοβία εξαιτίας της ουγγρικής υπεροψίας» και η Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Βίκτορ Όρμπαν πέτυχε αυτό που ήταν απαγορευμένο στην Πολωνία για τους αδελφούς Κατσίνσκι, «να αναγάγει μια εθνικο-συντηρητική κομματική διατριβή σε επίσημο δόγμα του κράτους».

Οι διεθνείς αντιδράσεις προβάλλονται στον ουγγρικό αντιπολιτευόμενο Τύπο που επισημαίνει πως, μετά τις αρνητικές διεθνείς αντιδράσεις για τον αμ
Keywords
Τυχαία Θέματα